Ο κακοποιημένος Αιγύπτιος υπέστη ακόμα ένα πλήγμα

Ο κακοποιημένος Αιγύπτιος υπέστη ακόμα ένα πλήγμα Facebook Twitter
15

Ο αιγύπτιος μετανάστης που έπεσε θύμα κτηνώδους βασανισμού στη Σαλαμίνα από τον εργοδότη του και άλλα τρία άτομα το περασμένο Σαββατοκύριακο, έχει τριάντα ημερών διορία για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, χθες, κατά την διάρκεια της κατάθεσής του στον ανακριτή, ο 30χρονος Ουάλιντ κατέρρευσε, παρουσιάζοντας μάλιστα αιμορραγία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Η δικηγόρος Σταυρούλα Κοκκλιώτη δήλωσε ότι θα γίνουν διαβήματα ώστε να δοθεί άσυλο ή προσωρινή άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγουςμ προκειμένου να μπορέσει να καταθέσει στη δίκη. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα επιστρέψει στην Αίγυπτο.

«Οι Αιγύπτιοι θεωρούμε τους Ελληνες αδέλφια μας και πιστεύουμε ότι οι Ελληνες νιώθουν το ίδιο για μας. Αυτά τα περιστατικά βίας ντροπιάζουν τους Ελληνες, όχι τους Αιγύπτιους», είναι το μήνυμα του Μοχάμεντ Αλ Σαμανούντι, πρόεδρου της Αιγυπτιακής κοινότητας στην Ελλάδα, με αφορμή τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον των ομοεθνών του.

«Δεν σημαδεύουν ειδικά τους Αιγύπτιους, κυνηγάνε γενικά τους ξένους. Σε μια οικονομική κρίση σαν αυτή που βιώνει τώρα η Ελλάδα πάντα οι εξτρεμιστές κάνουν πασαρέλα.

Νομίζουν ότι η κρίση έρχεται από ξένους. Το αντίθετο συμβαίνει. Δεν μπορείς να έχεις δουλειά χωρίς εργάτες».

Ο πρόεδρος δηλώνει ότι η υπόθεση βρίσκεται πια στα χέρια του πρέσβη: «Ενημερώσαμε την πρεσβεία μας και περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ο Σύνδεσμος Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας έχει απευθύνει επιστολή για το ίδιο ζήτημα στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργου Σούρλα, ο οποίος δήλωσε στην εφημέριδα:

«Οποιοδήποτε γεγονός προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται περί κακοποίησης, είναι απερίφραστα καταδικαστέο και πρέπει οι αυτουργοί να υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους.

Πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες ότι τέτοια φαινόμενα δεν συνάδουν με τον καταστατικό χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με το Σύνταγμα μας, με τον πολιτισμό και την παράδοση μας.»

«Οι δημοσιεύσεις στον αιγυπτιακό Τύπο για τα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας προξένησαν θλίψη και εκνευρισμό», δηλώνει ο ανταποκριτής της αιγυπτιακής εφημερίδας Αl Ahram, Aμπντέλ Σατάρ Μπαρακάτ.

«Δεν περίμεναν οι Αιγύπτιοι τέτοια συμπεριφορά από τους Ελληνες. Στον 20ό αιώνα έχουν ζήσει στην Αίγυπτο 650.000 Ελληνες.

Οι Ελληνες δεν είναι ξένοι στην Αίγυπτο αλλά απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα. Ηδη στο facebook και στο twitter δημοσιεύονται εκκλήσεις στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, όπως "Πρόεδρε, κοίτα πώς μας ταπεινώνουν".

Αν δεν προσέξουμε όλοι πολύ, τα γεγονότα αυτά θα μπορούσαν αν επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, που παραδοσιακά ήταν πάντα άριστες».

Η ελληνική πρεσβεία στην Αίγυπτο εξέδωσε δελτίο τύπου εκ μέρους του ελληνικού ΥΠΕΞ, το οποίο καταδικάζει τον ξυλοδαρμό του Αιγυπτίου.

Η ανακοίνωση διαβεβαιώνει ότι η Αστυνομία διερευνά τις υποθέσεις αυτές και τα θύματα προστατεύονται.

«Είμαστε περήφανοι που φιλοξενούμε μια ακμαία αιγυπτιακή κοινότητα, όπως είμαστε περήφανοι και για τις στενές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου που επιβεβαιώνουν τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό ανάμεσα στους λαούς μας», καταλήγει δηλώνοντας ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν «όποιοι κι αν είναι, όποια κίνητρα κι αν έχουν».

Στο δελτίο, που έχει ημερομηνία 8/11/2012, αναφέρεται επίσης ότι «ο κατηγορούμενος έχει συλληφθεί και κρατείται ώσπου να δικαστεί», αλλά ο βασικός κατηγορούμενος έχει αφεθεί ελεύθερος.

Ελλάδα
15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μποφίλιου: Η απάντηση μετά τις αντιδράσεις για την παλαιστινιακή μαντίλα την Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα

Ελλάδα / Μποφίλιου: Η απάντηση μετά τις αντιδράσεις για την παλαιστινιακή μαντίλα την Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα

«Συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες για τον κόσμο και το μέλλον που θέλουμε να έχουμε» ανέφερε για τον Φοίβο Δεληβοριά, με αφορμή τα όσα είπε για την καλλιτέχνιδα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
Συγγνώμη ρε παγαπόντη όλα σωστά τα οσα γράφεις σαφώς να το δούμε ανθρώπινα οκ . Γιατι όμως η απέλαση αποτελεί νομικό (και όχι ανθρωπιστικό ) κώλυμα αφού ο μεσιέ βρίσκεται παράνομα στη χώρα; Αν ήταν πραγματικός πρόσφυγας θα τύγχανε της ειδικής κάρτας του ΟΗΕ σωστά;
Eχεις αισθηση καθε ποτε και ποσες καρτες πσοφυγων δινει η ελλαδα? πηγαινε μια παρασκευη στην π.ραλλη να το δεις με τα ματια σου. και ειναι ανθρωπιστικο κωλυμα οχι νομικο. εαν θελουν να διωξουν καποιον το κανουν.τιμωροειτε μετα η χωρα στα ευρωπαικα δικαστηρια (τουλαχιστον 15 καταγεγραμμενες περιπτωσεις υπαρχουν) πεφτουν προστιμα τα πληρωνουμε εμεις με τους φορους μας...
εχετε παλαβωσει? ο ανθρωπος θα επρεπε να τυχει αμεσα παροχη ιατρικης υποστηριξης και να προστατευτει μεχρι να γινει η δικη του καθαρματος. ειναι το θυμα και βασικος μαρτυρας. σε ολη την ευρωπη αυτο γινεται ακομα και στην ρατσιστικες αυστρια. εκτος απο τους ντοπιους νομους εχετε γνωση οτι υπαρχει χαρτα δικαιωματων του ανθρωπου, συμβασεις διεθνεις που προστατευουν τα θυματα ρατσιστικης βιας και τους προσφυγες? εχετε μαθει να ξεχωριζετε τους μεταναστες απο τους προσφυγες? εχετε αισθηση οτι δικαιουνται την προσφυγικη ιδιοτητα οσοι ηρθαν απο τυνησια, αιγυπτο, συρια, υεμενη κλπ χωρες που ειχαμε τα γνωστα?τελος αντιλαμαβανεστε (για να μιλησουμε και με νομικα επιχειρηματα) οτι τυχον απελαση του θυματος συνιστα επιχειρημα κατα της δικαιης δικης?
Σίγουρα είναι ντροπιαστικό αυτό που έγινε αλλά με θλίβει το γεγονός ότι τσουβαλιάζονται όλοι οι Έλληνες για τέτοια μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας. Θεωρώ τουλάχιστον γελοίο να μιλούν για διπλωματικό επισόδιο μεταξύ των δύο χωρών για ένα τέτοιο περιστατικό που στο κάτω κάτω θα μπορούσε να το έχει κάνει ο συγκεκριμένος -φερόμενος ως- δράστης και σε Έλληνα.Από την άλλη πλευρά, αν δεν έχει ο εν λόγω κύριος άδεια παραμονής στη χώρα φυσικά και πρέπει να απελαθεί. Υπάρχουν νόμοι στην Ελλάδα που πρέπει να εφαρμοστούν. Δε γίνεται να μιλάμε για ατιμωρησία και μη εφαρμογή των νόμων και σε άλλες περιπτώσεις να κάνουμε τα στραβά μάτια. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα το ίδιο θα γινόταν. Αν του δινόταν άδεια παραμονής στη χώρα τότε ποιος εγγυάται ότι λόγω αυτής της ξεχωριστής μεταχείρισης, αύριο-μεθάυριο δεν έβγαιναν αντίστοιχα πλαστά περιστατικά βίας ώστε να δίνονται μαζικά άδειες παραμονής στην Ελλάδα;Παρεμπιπτόντως, τον όρο "φερόμενο ως δράστη" τον χρησιμοποίησα περισσότερο ειρωνικά διότι έχω παρατηρήσει ότι στη LiFO κατά έναν περίεργο λόγο όταν ο δράστης είναι αλλοδαπός χρησιμοποιείται αυτός ο όρος ακόμα κι αν έχει αποδειχτεί ότι είναι ο δράστης, ενώ όταν ο δράστης είναι Έλληνας δε χρησιμοποιείται. Κι αυτό ρατσισμός ονομάζεται.
Οι μισοι γκρινιάζουν που πλάκωσαν τον Αιγύπτιο,οι άλλοι μισοί λένε για την πράσινη κάρτα.Θα ήθελα πολύ να δω ένα σχόλιο του τύπου:"μα καλά,γιατί έδειρε κάποιος κάποιον;Πόσο μάλλον όταν είναι και εργοδότης σου".Αν πρέπει να φύγει το θύμα λόγω της πράσινης κάρτας,ο εργοδότης θα έπρεπε να 'ναι στην στενή που ξυλοκόπησε,ΑΛΛΑ ΚΑΙ έδωσε δουλειά σε αλλοδαπό.Ξέρετε,φοροδιαφυγή κλπ κλπ.
Αυτό που με απελπίζει είναι ότι επιτρέπουν την αυτοχειρία...ο κάθε ρατσιστής συμπολίτης μας-δυστυχώς όπως είδαμε στις εκλογές & υπάρχουν πολλοί-θα μπορεί να ακολουθεί το παράδειγμα του άθλιου φούρναρη και των ομοίων του...πραγματικά η δικαιοσύνη αισθάνεται περήφανη γι'αυτή την απόφαση που πήρε, βλέποντας έναν άνθρωπο σε αυτό το χάλι να αφήνει ελεύθερο τον θύτη του?Μετά θα μιλάμε για αντιποίηση αρχής και άλλα ωραία...άθλιοι άνθρωποι,άθλιες κοινωνίες!
Κάτι τέτοιες περιπτώσεις με κάνουν να σκέφτομαι ότι η καλύτερη ποινή είναι ο μωσαϊκός νόμος, δηλαδή "Οφθαλμόν αντί οφθαλμού, οδόντα αντί οδόντος, χείρα αντί χειρός". Ακραίο; Ίσως...
Ναι αλλά όταν εμείς κάναμε πολιτισμό αυτοί κρεμοντ... ωπ περίμενε... αυτό δεν πιάνει εδώ...Και τώρα τι δικαιολογία να βρούμε για να πούμε πόσο βάρβαροι είναι και οι Αιγύπτιοι και πόσο πολιτισμένοι είμαστε εμείς;
«Δεν περίμεναν οι Αιγύπτιοι τέτοια συμπεριφορά από τους Ελληνες. Στον 20ό αιώνα έχουν ζήσει στην Αίγυπτο 650.000 Ελληνες.«Κακώς.. δεν περίμεναν. Κι αφορά μόνο 1 άτομο....Να μας πεί πόσους Ελληνες έχουν αφήσει ακόμη να υπάρχουν στην Αίγυπτο, απο τις 650.000 που υπήρχαν.!!