Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την επιλόχεια κατάθλιψη

Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την επιλόχεια κατάθλιψη Facebook Twitter
0

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κυκλοφορία στις ΗΠΑ του πρώτου αντικαταθλιπτικού φαρμάκου που προορίζεται ειδικά για την επιλόχεια κατάθλιψη, από την οποία υποφέρει μία στις εννέα γυναίκες στις ΗΠΑ μετά τον τοκετό.

Το πλεονέκτημα της φαρμακευτικής ουσίας brexanolone (εμπορική ονομασία Zulresso, εργαστήριο Sage Therapeutics) είναι ότι δρα πολύ γρήγορα, σε δύο ημέρες, ενώ τα αντικαταθλιπτικά χρειάζονται συνήθως εβδομάδες ή ακόμη και μήνες για να επιδράσουν.

Ωστόσο το Zulresso θα πρέπει να ληφθεί ενδοφλεβίως σε ιατρικό κέντρο και η ασθενής να βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη για 60 ώρες λόγω του κινδύνου λιποθυμίας που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

«Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια, η οποία όταν είναι οξεία, μπορεί να είναι και θανάσιμη. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν σκέψεις που να τις ωθούν να αυτοτραυματιστούν ή να τραυματίσουν το παιδί τους», δήλωσε η Τίφανι Φάρσιον, προσωρινή διευθύντρια του τμήματος ψυχιατρικών σκευασμάτων του κέντρου της FDA για την αξιολόγηση των φαρμάκων.

«Η έγκριση για πρώτη φορά ενός φαρμάκου ειδικά για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης προσφέρει μια σημαντική νέα επιλογή για θεραπεία», πρόσθεσε.

Στις πιο κοινές παρενέργειες του φαρμάκου αυτού περιλαμβάνεται η υπνηλία ή η ξηροστομία.

Η Sage Therapeutics ανακοίνωσε ότι το φάρμακο θα διατίθεται από τα τέλη του Ιουνίου στις ΗΠΑ.

Το κόστος της θεραπείας αυτής υπολογίζεται στα 34.000 δολάρια, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, βάσει της τιμής καταλόγου γι'αυτούς που δεν είναι ασφαλισμένοι.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες εξασφαλίζουν εν γένει εκπτώσεις και αναμένεται ότι θα καλύψουν τη θεραπευτική αυτή αγωγή, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα. Η παραμονή στο νοσοκομείο για τη χορήγηση της αγωγής θα προστίθεται ωστόσο στο κόστος.

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, το 2012 το 11,5% των λεχώνων στις ΗΠΑ υπέφερε από επιλόχεια κατάθλιψη.

Και οι μπαμπάδες μπορούν να πάθουν επιλόχεια κατάθλιψη!

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM