Έρευνα: Άτομα με άγχος και κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες

Έρευνα: Άτομα με άγχος κα κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Οι γυναίκες όλων των ηλικιών και οι νεότεροι άνδρες με ορισμένες διαταραχές της διάθεσης έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορισμένες χρόνιες ασθένειες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν υγειονομικά δεδομένα 40.360 ενηλίκων από τη Μινεσότα και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό JAMA Network Open

Η ερευνητική ομάδα χώρισε τους ενήλικες σε τρεις ηλικιακές ομάδες ανά φύλο: 20, 40 και 60 ετών. Κάθε συμμετέχων ταξινομήθηκε με βάση το αν έφτασε σε αυτές τις ηλικίες μεταξύ 2005 και 2014. Η μελέτη περιελάμβανε επίσης μια συνεδρία στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν έπειτα σε τέσσερις ομάδες: εκείνοι με άγχος, αυτοί με κατάθλιψη, αυτοί με άγχος και κατάθλιψη και όσοι δεν έπασχαν ούτε από σοβαρό άγχος ούτε από κατάθλιψη. 

Οι γυναίκες και στις τρεις ηλικιακές ομάδες και οι άνδρες στα 20 που είχαν είτε κατάθλιψη είτε άγχος και κατάθλιψη διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια πάθηση, σε σύγκριση με συμμετέχοντες χωρίς άγχος ή κατάθλιψη. Μερικές από τις 15 χρόνιες παθήσεις που παρατηρήθηκαν στη μελέτη περιελάμβαναν την υπέρταση, το άσθμα, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και αρκετά είδη καρκίνων.

«Τείνουμε να θεωρούμε τους νέους ως ζωτικούς και υγιείς. Τείνουμε επίσης να πιστεύουμε ότι οι χρόνιες παθήσεις επηρεάζουν μόνο τους ηλικιωμένους. Δυστυχώς, για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες, η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ διαφορετική», δήλωσε η Jasmin Wertz, λέκτορας στη Σχολή Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Γλωσσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από όλες τις ηλικίες των γυναικών στη μελέτη, οι γυναίκες στα 20 τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες εάν είχαν και άγχος και κατάθλιψη, με πάνω από 61% αύξηση του κινδύνου σε σύγκριση με συμμετέχουσες χωρίς καμία ψυχική διαταραχή.  Από τους άνδρες της μελέτης, εκείνοι με άγχος και κατάθλιψη στην ομάδα ηλικίας 20 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια χρόνια πάθηση, με σχεδόν 72% αύξηση του κινδύνου. 

Οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν γιατί οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν από τους άνδρες, αλλά υπάρχουν ορισμένες πιθανές υποθέσεις. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή από τους άνδρες και περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη. Ορμονικοί, βιολογικοί και ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο. 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM
«Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Τech & Science / «Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Δεν είναι κάτι νέο ότι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο, αλλά πιθανώς θα περάσουν χρόνια μέχρι να εμφανιστούν απαντήσεις σχετικά με τον Covid και τον καρκίνο
NEWSROOM