Οι ερευνητές που ανέπτυξαν την τεχνολογία mRNA βραβεύτηκαν με το «αμερικανικό Νόμπελ»

Ερευνητές που ανέπτυξαν την τεχνολογία mRNA στα εμβόλια βραβεύτηκαν με το «αμερικανικό Νόμπελ» Facebook Twitter
Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna κατά του κορωνοϊού έχουν βασιστεί στην τεχνολογία mRNA - Πηγή: Associated Press.
0

Δύο Αμερικανοί ερευνητές που ανέπτυξαν την τεχνολογία mRNA στην οποία βασίζεται τόσο το εμβόλιο της Moderna όσο και της Pfizer κατά του κορωνοϊού κέρδισαν ένα διάσημο ιατρικό βραβείο την Παρασκευή, γνωστό και ως το «Νόμπελ της Αμερικής».

Οι καθηγητές Ντρού Γουάισμαν και Κάταλιν Καρίκο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια μοιράστηκαν το βραβείο κλινικής ιατρικής έρευνας ονόματι «Lasker» για το έργο τους στην ανάπτυξη τεχνολογίας mRNA.

«Αυτή η ανακάλυψη επέτρεψε την ταχεία ανάπτυξη εξαιρετικά αποτελεσματικών εμβολίων κατά της Covid-19. Εκτός από την παροχή ενός εργαλείου για την εξάλειψη μιας καταστροφικής πανδημίας, η ανακάλυψη τροφοδοτεί και την πρόοδο προς τη θεραπεία και την πρόληψη σειράς διαφορετικών ασθενειών», ανέφερε σε ανακοίνωση το ίδρυμα Lasker. 

Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια τόνισε ότι «ο παγκόσμιος αντίκτυπος και η αναγνώριση του έργου του Γουάισμαν και της Καρίκο έχει τις ρίζες του στην πολυετή έρευνά τους στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που διερευνούσαν το mRNA ως πιθανή θεραπεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Η χρήση του RNA είναι ένας ασφαλής τρόπος για την παραγωγή εμβολίων, πρόσθεσε το Πανεπιστήμιο. «Σε αντίθεση με το DNA, το mRNA δεν απειλεί τη γονιδιωματική ακεραιότητα του κυττάρου-δέκτη επειδή δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο χρωμόσωμα» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Οι δύο ερευνητές θα κληθούν τώρα να μοιραστούν το έπαθλο των 250.000 που θα τους δώσει το ίδρυμα για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Το βραβείο Lasker έχει απονεμηθεί στο παρελθόν σε σημαντικά ονόματα της ιατρικής κοινότητας  ανάμεσά τους και ο Άντονι Φάουτσι

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM