Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η αιτία θανάτου για 10.000 ανθρώπους κάθε μέρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Αναλυτικά, ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως τα καρδιαγγειακά ευθύνονται για τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη – δηλαδή για 4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Ο ΠΟΥ αξιολογεί την κατανάλωση αλατιού ως κυριότερη αιτία και καλεί τους Ευρωπαίους να το καταναλώνουν σε μικρότερες ποσότητες.
Λιγότερο αλάτι κατά 25% θα σώσει έως και 900.000 ζωές έως το 2030
«Η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2030», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ.
Στη Γηραιά Ήπειρο, ένας στους τρεις ενήλικες μεταξύ 30 και 79 ετών πάσχει από υπέρταση, κάτι που συχνά οφείλεται στην κατανάλωση αλατιού. Πενήντα μία από τις 53 χώρες της περιοχής έχουν μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού πάνω από το συνιστώμενο από τον ΠΟΥ μέγιστο επίπεδο των πέντε γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού), κυρίως λόγω των επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.
«Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», ανέφερε ο ΠΟΥ. Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι άνδρες στην περιοχή -η οποία εκτείνεται μέχρι την Κεντρική Ασία- έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις γυναίκες. Επιπλέον, το χάσμα είναι επίσης γεωγραφικό: H πιθανότητα να πεθάνει κάποιος νέος (μεταξύ 30 και 69 ετών) από μια ασθένεια αυτού του τύπου είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ