Οι μηχανικοί του MIT δημιουργούν φυτά που λάμπουν

Οι μηχανικοί του MIT δημιουργούν φυτά που λάμπουν Facebook Twitter
© Seon-Yeong Kwak / ΜΙΤ
0

Φανταστείτε ότι αντί να ανάβετε μια λάμπα όταν σκοτεινιάζει, θα μπορούσατε να διαβάσετε από το φως ενός λαμπερού φυτού στο γραφείο σας.

Οι μηχανικοί του ΜΙΤ μόλις έκαναν ένα κρίσιμο πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αυτού του τολμηρού οράματος. Με την ενσωμάτωση εξειδικευμένων νανοσωματιδίων στα φύλλα κάρδαμου, κατάφεραν να κάνουν το φυτό να εκπέμπει αχνό φως για σχεδόν τέσσερις ώρες. Πιστεύουν ότι, με λίγη περισσότερη έρευνα και βελτιστοποίηση του πειράματός τους, τέτοια φυτά θα είναι μια ημέρα αρκετά φωτεινά ώστε να φωτίζουν ένα χώρο εργασίας. Σε λίγο μεγαλύτερη κλίμακα, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα καταφέρουν κάποτε να χρησιμοποιήσουν ολόκληρα δέντρα στους δρόμους για να αντικαταστήσουν τις ηλεκτρικές λάμπες και φώτα, τα οποία ευθύνονται για το 1/5 της παγκόσμια ενεργειακής κατανάλωσης.

«Το όραμα μας είναι να φτιάξουμε ένα φυτό που θα μπορεί να λειτουργεί ως λάμπα γραφείου – μια λάμπα που δεν θα χρειάζεται να τη συνδέσετε στην πρίζα για να φωτίζει, γιατί το φως θα τροφοδοτείται πλήρως από τον ενεργειακό μεταβολισμό του ίδιου του φυτού» αναφέρει ο Michael Strano, καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο MIT και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. Για να δημιουργήσει τα φωτεινά φυτά της, η ομάδα του MIT στράφηκε στη λουσιφεράση, το ένζυμο που κάνει τις πυγολαμπίδες να λάμπουν στο σκοτάδι. Η λουσιφεράση δρα σε ένα μόριο που ονομάζεται λουσιφερίνη, προκαλώντας το να εκπέμπει φως. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και ένα άλλο μόριο, το οποίο ονομάζεται συνένζυμο Α, για να αφαιρέσουν ένα υποπροϊόν της αντίδρασης που μπορεί να αναστείλει τη δράση λουσιφεράσης.

Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, στοχεύει σε μελλοντικές εκδοχές αυτής της τεχνολογίας, βάσει της οποίας οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν έναν τρόπο βαφής ή ψεκασμού των νανοσωματιδίων στα φύλλα των φυτών, τα οποία θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη μετατροπή δένδρων και άλλων μεγάλων φυτών σε πηγές φωτός. Τα βήματα προόδου της έρευνας είναι πολύ ελπιδοφόρα, αφού στο αρχικό στάδιο οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να κάνουν τα φυτά φωτεινά για περίπου 45 λεπτά, ενώ σήμερα τα αποτελέσματα της φυτικής φωταύγειας έχουν ξεπεράσει τις τρεισήμισι ώρες. Εάν, όπως αναφέρει η μελέτη τους, καταφέρουν να μεγαλώσουν τη διάρκεια και να αυξήσουν την ένταση του φωτός, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για ένα επαναστατικό επιστημονικό βήμα.

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM