Οι αυτοκτονίες στις ΗΠΑ εμφάνισαν αύξηση στη διάρκεια των επόμενων μηνών μετά την αυτοκτονία του ηθοποιού Ρόμπιν Ουίλιαμς τον Αύγουστο του 2014.
Κατά τους πέντε μήνες μετά το θάνατο του δημοφιλούς ηθοποιού, υπήρξαν 10% περισσότερες αυτοκτονίες - 1.841 περιπτώσεις - από τις αναμενόμενες με βάση τις έως τότε τάσεις σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One».
Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των ανδρών ηλικίας 30 έως 44 ετών.
Αυτό διαπιστώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αποτελεί ακόμη μια ένδειξη ότι ορισμένες αυτοκτονίες, ιδίως διασημοτήτων, μπορεί να πυροδοτήσουν τάση μιμητισμού.
Δεν μπορεί να είναι απόλυτα γνωστό εάν ο θάνατός του οδήγησε σε αύξηση των αυτοκτονιών όμως φαίνεται να σχετίζεται, αναφέρει η μελέτη.
Ειδικοί θεωρούν ότι η «ανεύθυνη» κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να συμβάλει σε αυτό, αλλά και η προβολή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ουίλιαμς, ο οποίος πρωταγωνίστησε στις ταινίες όπως το «Good Morning, Vietnam» και το «Good Will Hunting», βρέθηκε νεκρός τον Αύγουστο του 2014.
Όταν πέθανε, κυκλοφόρησε ένας μεγάλος αριθμός άρθρων ειδήσεων που έδιναν πάρα πολλές λεπτομέρειες για τη φύση της αυτοκτονίας του, παρά τις κατευθυντήριες γραμμές των μέσων ενημέρωσης.
Η οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον κώδικα πρακτικής συντακτών από τον Οργανισμό Προτύπων Ανεξάρτητου Τύπου (IPSO), τον κώδικα προτύπων μετάδοσης του Ofcom και τις συντακτικές οδηγίες του BBC, όλοι συνιστούν ενάντια στην λεπτομερή περιγραφή των μεθόδων που χρησιμοποιούνται.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν «σημαντικές αποδείξεις» ότι πολλά μέσα ενημέρωσης απέκλειναν από αυτές τις οδηγίες.
Για την τελευταία μελέτη, εξέτασαν τα μηνιαία ποσοστά αυτοκτονίας από τα αμερικανικά κυβερνητικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, για την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 1999 και Δεκεμβρίου 2015, για να διαπιστώσουν εάν υπήρξε αύξηση.
Βρήκαν ότι οι περιπτώσεις αυτοκτονίας για την περίοδο Αυγούστου - Δεκεμβρίου του 2014 ήταν 18.690 σε σύγκριση με τις 16.849 περιπτώσεις που ήταν το αναμενόμενο.
Στις εβδομάδες που ακολούθησαν μετά το θάνατο του Ρόμπιν Γουίλιαμς, υπήρξε «δραστική» αύξηση στις αναφορές για αυτοκτονία και θάνατο στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και περισσότερες αναρτήσεις σε ένα διαδικτυακό φόρουμ αυτοκτονιών που παρακολουθούσαν οι ερευνητές, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ο Ντέιβιντ Φινκ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, από το πανεπιστήμιο του Κολούμπια, είπε ότι έρευνες είχαν δείξει στο παρελθόν ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας αυξάνονταν μετά από αυτοκτονία υψηλού προφίλ διασημοτήτων, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που διεξήχθη τέτοια μελέτη κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου κύκλου ειδήσεων.
Ο Φινκ ανέφερε στο BBC: «Εδώ βρίσκεται και η ευθύνη των μέσων»
«Όσο περισσότεροι άνθρωποι ακούν και μαθαίνουν για τις ειδικές λεπτομέρειες του θανάτου, τόσο περισσότερο ενδεχομένως να μπορούν να συσχετιστούν με αυτό».
Η επιρροή που μπορεί να έχουν οι διασημότητες στο κοινό, είτε θετική είτε αρνητική, δεν πρέπει να υποτιμάται, είπε ο Ρόμπερτ Μιούσικ, γενικός διευθυντής του Jo's Cervical Cancer Trust.
Με πληροφορίες από BBC