Να τι απίστευτο έκρυβε η πρώτη φορά που επιστήμονες κατέγραψαν τα μυρμήγκια να διασώζουν τους τραυματίες πολέμου

Να τι απίστευτο έκρυβε η πρώτη φορά που επιστήμονες κατέγραψαν τα μυρμήγκια να διασώζουν τους τραυματίες πολέμου Facebook Twitter
2

Τα μυρμήγκια του Ματάμπελ, στην υποσαχάρια Αφρική, επιτίθενται στις αποικίες των τερμιτών τους οποίους τρώνε κατά  εκατοντάδες και μάχονται με τους μεγάλους στρατιώτες των τερμιτών που υπερασπίζονται το είδος τους.

Αλλά αυτό που πραγματικά προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στους επιστήμονες είναι το γεγονός πως τα Ματάμπελ μετά τις μάχες δεν αφήνουν πίσω τους τραυματίες και τους μεταφέρουν ξανά στις φωλιές τους.

Η πρώτη καταγραφή αυτής της συμπεριφοράς έγινε το 2017 και τώρα αποδεικνύεται ότι οι διασώσεις στο πεδίο μάχης είναι μόνο μέρος της ιστορίας.

Πίσω στη φωλιά, τα μυρμήγκια φροντίζουν τους τραυματισμένους συντρόφους τους με πρωτοφανή τρόπο.

Κρατώντας απαλά το ακρωτηριασμένο άκρο στη θέση του με τις δαγκάνες τους και τα μπροστινά πόδια, «γλείφουν» την πληγή για αρκετή ώρα.

Αυτή η ανακάλυψη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που έχει παρατηρηθεί τέτοια φροντίδα σε τραυματίες από μη ανθρώπινα πλάσματα. Ο εντομολόγος Erik T. Frank και οι συνάδελφοί του περιγράφουν αυτή τη συμπεριφορά σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Proceedings of the Royal Society Β.

«Δεν πίστευα ότι τα μυρμήγκια θα είχαν τόσο εξελιγμένη θεραπεία για τους τραυματίες - ή ότι ήταν πραγματικά απαραίτητο», δήλωσε στο National Geographic.

Όταν ο επιστήμονας είχε δει τη μεταφορά τραυματιών από τα μυρμηγκιά είχε αναρωτηθεί τι σημαίνει αυτό και τι γινόταν μετά κάτω από το έδαφος.

Χάρη στις κάμερες που τοποθέτησαν είδαν πως στη φωλιά, τα μυρμήγκια εξετάζουν προσεκτικά τους τραυματισμένους συντρόφους τους,  με τις κεραίες τους και μετά αρχίζουν τη θεραπεία.

Αυτή η συμπεριφορά αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας: το 80% των τραυματισμένων μυρμηγκιών πέθανε μέσα σε 24 ώρες αν έμενε μόνο του. Αλλά αν φροντίζονταν από τους φίλους του για περίπου μία ώρα τότε το ποσοστό άλλαζε και το 90% των μυρμηγκιών επιβίωνε.

Είναι ενδιαφέρον ότι 80 τοις εκατό επέζησαν χωρίς θεραπεία όταν τοποθετήθηκαν σε αποστειρωμένο περιβάλλον, οπότε ο Frank θεωρεί ότι οι μολύνσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου και η θεραπεία των μυρμηγκιών τους βοηθούσε να αποφύγουν τις μολύνσεις.

Ωστόσο όλη η αυτή η διαδικασία έκρυβε και μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή. Αποδείχτηκε πως τα πολύ σοβαρά τραυματισμένα μυρμήγκια έμεναν πίσω και μόνο όσα ήταν σχεδόν βέβαιο πως θα επιβίωναν μεταφέρονταν για θεραπεία.

Το ακόμη πιο εκπληκτικό ήταν μάλιστα πως τα ετοιμοθάνατα μυρμήγκια έδειχναν να μην συνεργάζονται με τους διασώστες σε περίπτωση που επιχειρούσαν τη μεταφορά τους.

Μια τέτοια ταξινόμηση έχει νόημα, καθώς εξασφαλίζει ότι τα μυρμήγκια δεν σπαταλούν ενεργεία και πόρους και μέλη που δεν θα κατάφερναν να επιζήσουν.

Η πρακτική τους βεβαία δεν κρύβει αλτρουισμό ή κάποιο είδος συμπόνοιας, αλλά είναι ξεκάθαρα μια στρατηγική για να μην χάνει πολύτιμους στρατιώτες η αποικία καθώς οι τραυματίες ρίχνονται και πάλι στη μάχη.

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Τα μυρμήγκια και οι μέλισσες αποτελούν αντικείμενο μελέτης εδώ και αρκετά χρόνια και οι συμπεριφορές τους εφαρμόζονται σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης αλλά και σε σχεδιασμό δικτύων. Επικοινωνούν για παράδειγμα με φερομόνες μια ουσία που αφήνουν πίσω τους όταν π.χ. ανακαλύπτουν τροφή. Αν η τροφή και οι συνθήκες είναι κατάλληλες υπάρχουν συγκεκριμένα όρια τα οποία κινητοποιούν μια ολόκληρη φωλιά να μεταναστεύσει. Σε περίπτωση κινδύνου τα όρια αλλάζουν αυτόματα κ απόλυτα μετρήσιμα. Δηλαδή: Αν για να χτιστεί μια καινούργια φωλιά χρειάζονται συγκεκριμένες ποσότητες φερομόνης, σε περίπτωση κινδύνου (Αν κάποιος εχθρός επιτεθεί στη φωλιά) η ποσότητα μειώνεται κατά 60% και τα πιο δυνατά μυρμήγκια παίρνουν στις πλάτες τους τα πιο αδύνατα και τα μεταφέρουν. Είχα ασχοληθεί πριν χρόνια και ίσως να μην είμαι απόλυτα ακριβής αλλά οι συμπεριφορές αυτές υπάρχουν και είναι αξιοθαύμαστες. Ένας μικρόκοσμος κάτω απο τα μάτια μας λειτουργεί σε συνθήκες σοσιαλιστικής ουτοπίας (λολ)