Θέμα ωρών να πέσει στη γη ο κινεζικός δορυφόρος Tiangong 1 - Ο χάρτης της ζώνης κινδύνου

Θέμα ωρών να πέσει στη γη ο κινεζικός δορυφόρος Tiangong 1 - Ο χάρτης της ζώνης κινδύνου Facebook Twitter
0

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong-1, που αναμένεται να πέσει στη Γη τις επόμενες ώρες αποτελεί ακόμη και τώρα έναν γρίφο για το πού θα πέσει καθώς ανεξέλεγκτος οδεύει προς τα μέρη μας.

Οι κίνδυνοι να προκληθεί κάποια σοβαρή ζημιά παραμένουν ελάχιστοι, ανεξαρτήτως της ζώνης που θα δεχτεί τα ουράνια συντρίμμια. Αλλά οι ειδικοί τώρα λένε πως υπάρχει πιθανότητα η είσοδός του στη Γη να συνοδευτεί από ένα εντυπωσιακό σόου.

Ο Tiangong-1 αναμένεται να προκαλέσει στον ουρανό ένα θέαμα παρόμοιο με αυτό μιας βροχής μετεωριτών καθώς θα φλέγεται.

Οι κινεζικές αρχές αναφέρουν ότι είναι απίθανο ο διαστημικός σταθμός εννέα τόνων να προκαλέσει ζημιές ενώ ο Holger Krag, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος δήλωσε: «Αν είστε στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή και ο ουρανός είναι καθαρός, το θέαμα θα είναι εντυπωσιακό». «Θα είναι ορατό με γυμνό μάτι, ακόμα και στο φως της ημέρας», προσθέτει.

Το Γραφείο Διαστημικών Θραυσμάτων (Space Debris Office) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, πάντως έδωσε στη δημοσιότητα εκτίμηση σχετικά με την αναμενόμενη πτώση του κινεζικού διαστημικού σταθμού «Τιανγκόνγκ-1» (Ουράνιο Παλάτι-1).

Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς των ευρωπαίων επιστημόνων, επιβεβαιώνεται ότι μετατίθεται ελαφρώς προς τα πίσω η προβλεπόμενη ώρα καταστροφής του σταθμού στη γήινη ατμόσφαιρα.

Το διάστημα που αναμένεται να συμβεί, τοποθετείται πλέον ανάμεσα στο απόγευμα της Κυριακής 1 Απριλίου και στα χαράματα της Δευτέρας 2 Απριλίου, με πιο πιθανό ένα χρονικό «παράθυρο» γύρω στις 02:25 ώρα Ελλάδας της 2ας Απριλίου.

Οι προβλέψεις γενικά παρουσιάζουν αλλαγές λόγω της ηλιακής δραστηριότητας και όπως αναφέρουν οι επιστήμονες αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις έστω και ώρες πριν ο δορυφόρος φτάσει στη Γη.

Στην πραγματικότητα, ο Ήλιος ήταν τις τελευταίες μέρες πιο ήσυχος του αναμενομένου, με συνέπεια να υπάρχει και πιο ήρεμος διαστημικός «καιρός» γύρω από τον πλανήτη μας. Αυτό, κατά την ESA, σημαίνει ότι η πυκνότητα στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, μέσω της οποίας κινείται ο δορυφόρος, δεν αυξήθηκε όπως προβλεπόταν, κάτι που θα τραβούσε προς τα κάτω πιο γρήγορα τον ανεξέλεγκτο διαστημικό σταθμό.

Ο Tiangong-1 εκτοξεύθηκε το 2011 και σχεδιαζόταν να τεθεί εκτός λειτουργίας με πιο προγραμματισμένο τρόπο.

Η πρόθεση ήταν να χρησιμοποιηθούν οι προωθητήρες του σταθμού για να οδηγηθεί προς μία απομακρυσμένη ζώνη πάνω από τον Νότιο Ωκεανό. Όμως η επικοινωνία χάθηκε απότομα το 2016 και πλέον η πτώση του είναι ανεξέλεγκτη.

Δεκατρείς διαστημικές υπηρεσίες, υπό την ηγεσία της ESA, παρακολουθούν την πορεία του Tiangong και μελετούν τη συμπεριφορά του καθώς πλησιάζει στην ατμόσφαιρα της Γης.

Θέμα ωρών να πέσει στη γη ο κινεζικός δορυφόρος Tiangong 1 - Ο χάρτης της ζώνης κινδύνου Facebook Twitter
Το γράφημα για τη ζώνη πτώσης από τον ESA
Θέμα ωρών να πέσει στη γη ο κινεζικός δορυφόρος Tiangong 1 - Ο χάρτης της ζώνης κινδύνου Facebook Twitter
Το γράφημα για τη ζώνη πτώσης από τον Guardian

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια είναι, ότι oι περιοχές με την μεγαλύτερη πιθανότητα να δεχτούν συντρίμμια του Tiangong-1 βρίσκονται στη ζώνη με γεωγραφικά πλάτη από 43 μοίρες βόρεια έως 43 μοίρες νότια του Iσημερινού.

Αυτό περιλαμβάνει μια περιοχή από τη Μεσόγειο μέχρι και κάτω στην Τασμανία, για παράδειγμα.

Μέσα σε αυτές τις συντεταγμένες βρίσκεται και ολόκληρος ο ευρωπαϊκός νότος, με την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Πορτογαλία και τη νότια Γαλλία. «Περιοχές εκτός αυτών των γεωγραφικών πλατών μπορούν με ασφάλεια να αποκλειστούν», εξηγούν επιστήμονες του κέντρου επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας

Παρόλο που περίπου 5,2 δισ. άνθρωποι ζουν ανάμεσα στη ζώνη επανεισόδου, το μεγαλύτερο μέρος αυτής αποτελείται από θαλάσσιες περιοχές εξηγώντας έτσι τη μεγάλη πιθανότητα των συντριμμιών να πέσουν στο νερό.

«Γνωρίζουμε από παρόμοια περιστατικά, ότι κατά μέσο όρο, το 20 με 40% της αρχικής μάζας έχει την πιθανότητα να μην καταστραφεί από την επαείσοδο στην ατμόσφαιρα», ανέφερε ο δρ. Κραγκ.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις «αυτό σημαίνει ότι περίπου 1,5 με 3,5 τόνοι έχουν την πιθανότητα να πέσουν στη Γη», είπε στο BBC News.

Ωστόσο, ειδικοί στον τομέα του διαστήματος τονίζουν πως ο κίνδυνος τα συντρίμμια του δορυφόρου να χτυπήσουν ανθρώπους είναι εξαιρετικά μικρός, με τις πιθανότητες να είναι λιγότερες από μία στο τρισεκατομμύριο.

Ο διαστημικός σταθμός Tiangong είναι το 50ό μεγαλύτερο αντικείμενο που επανεισέρχεται στην τροχιά της Γης ανεξέλεγκτο.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νέο επαγγελματικό εγχείρημα του πρώην CEO του Twitter σχετίζεται (φυσικά) με την τεχνητή νοσημοσύνη

Τech & Science / Το νέο επαγγελματικό εγχείρημα του πρώην CEO του Twitter σχετίζεται (φυσικά) με την τεχνητή νοσημοσύνη

Αν και δεν είναι σαφές πότε ο Αγκαράουαλ ενημέρωσε το προφίλ του στο LinkedIn με την ονομασία της startup, είναι γνωστό ότι εργάζεται σε αυτή την προσπάθεια από τις αρχές του 2024
LIFO NEWSROOM
paidia-fysi

Τech & Science / «Ίσες ευκαιρίες» ούτε στο παιχνίδι: Τα κορίτσια παίζουν στη φύση λιγότερο από τα αγόρια

Ακόμη και από δύο ετών, καταγράφονται διακρίσεις στο παιχνίδι αγοριών και κοριτσιών - Οι ερευνητές σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι η διαφορά των φύλων στη σωματική δραστηριότητα φαίνεται να ξεκινά τόσο νωρίς στη ζωή
LIFO NEWSROOM
AI: Όλο και πιο διαδεδομένες γίνονται οι εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη

Τech & Science / AI: Όλο και πιο διαδεδομένες οι αληθοφανείς εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη

Το Internet Watch Foundation αναφέρει ότι το υλικό που παράγεται με AI είναι τόσο αληθοφανές που δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από πραγματικές περιπτώσεις κακοποίησης
LIFO NEWSROOM