Μια ματιά στην αγγλόφωνη έκδοση της Τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ βγάζει “λαβράκια” ελληνικού ενδιαφέροντος. Κατ' αρχάς η εφημερίδα επικαλείται ελληνική κυβερνητική πηγή που σύμφωνα με το δημοσίευμα, της αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Ελλάδα να περικόψει 200.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τα επόμενα τέσσερα χρόνια και επομένως δεν είναι ο αριθμός των 70.000 “που έχει διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης από επίσημες πηγές”. Η ίδια πηγή, είπε σύμφωνα με τη Χουριέτ ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά την αποψινή συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την Άνκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Με τόσα χρέη, ο Παπανδρέου μπορεί να μιμηθεί το παράδειγμα του Μπουλέντ Ετσεβίτ αναφέρει “ισχυρή πηγή”,όπως χαρακτηρίζεται, στην Χουριέτ. "Στην κρίση του 2001 ο Τούρκος Πρωθυπουργός, επέλεξε τη σκληρή λύση(αναδιάρθρωση) και έσωσε τη χώρα του".
Το 2ο νέο που βγαίνει από τη Χουριέτ είναι η-σύμφωνα με την εφημερίδα- επικείμενη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Άγκυρα(να θυμίσουμε ότι χθες μίλησαν τηλεφωνικά Παπανδρέου-Ερντογάν και σύμφωνα με όσα διέρρευσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέστησε ηρεμία στον Τούρκο ομόλογό του σχετικά με τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο). Σύμφωνα με τη Χουριέτ ο Παπανδρέου σχεδιάζει να επισκεφθεί την Άγκυρα με στόχο την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς (συμπεριλαμβανομένων και των εντάσεων στο οικόπεδο 12). Η επίσκεψη σύμφωνα με την εφημερίδα έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες.
Την ίδια ώρα ο Ερντογάν δηλώνει ότι η Μεσόγειος ήταν μια τουρκική λίμνη και επειδή η Τουρκία δεν είχε ισχυρή ναυτική παρουσία κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν και έκαναν την εμφάνιση τους στην περιοχή. “Τι δουλειά έχει εκεί το Ισραήλ:”, αναρωτήθηκε ενώ σήμερα εγκαινίασε με μεγάλα λόγια και υπερηφάνεια το πρώτο πολεμικό πλοίο που κατασκεύασε η τουρκική βιομηχανία, μιλώντας για την ανάγκη αυξημένης παρουσίας στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ είπε ότι η τουρκική Petroleum Corporation θα εξετάσει το ενδεχόμενο η αγορά ή μιας πλατφόρμας γεωτρήσεων αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, εάν η έρευνα του Πιρί Ρέις δείξει ότι υπάρχουν κοιτάσματα. Θυμίζουμε ότι Τουρκία και Κατεχόμενα υπέγραψαν στη Νέα Υόρκη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και πως το ερευνητικό Πιρί Ρέις πλέει αυτή την ώρα κοντά στο Οικόπεδο 12.
Τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα είναι τα πιο δημοφιλή στην ιστοσελίδα της Χουριέτ, με αυτό της επίσκεψης Παπανδρέου στην πρώτη θέση. Σε ένα από αυτά τα θέματα προβάλλονται οι ευχαριστίες των ομογενών της Αμερικής προς την κυβέρνηση Ερντογάν για την επιστροφή των ακινήτων των μειονοτικών ιδρυμάτων.
σχόλια