Ιστορική απόφαση - H Γερμανία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ιστορική απόφαση - H Γερμανία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων Facebook Twitter
7

Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε σήμερα, όπως αναμενόταν, την ιστορική απόφαση με την οποία χαρακτηρίζονται «γενοκτονία» οι σφαγές των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις τo 1915, ενώ γίνεται αναφορά και σε «ενοχή» και «συνυπευθυνότητα» της Γερμανίας ως συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα σχεδόν ομόφωνα (με μία ψήφο κατά και μία αποχή) ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και ότι παραδέχεται τον «άδοξο» ρόλο του Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να την σταματήσει.

Εισηγητές του ψηφίσματος ήταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU/SPD), η σημερινή συνεδρίαση ωστόσο πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μιλάει σε συνέδριο του κλάδου των κατασκευών και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λατινική Αμερική.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων αναμένεται να δοκιμάσει τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας, όπως άλλωστε έχει προειδοποιήσει με δηλώσεις του ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ που χαρακτήρισε «γελοίο» το ψήφισμα, ενώ και ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε τηλεφωνικά τις απόψεις και τις απειλές του στην κυρία Μέρκελ.

Νωρίτερα ο Γιλντιρίμ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Το κείμενο (σ.σ. ψήφισμα) αυτό δεν σημαίνει τίποτα για μας (...) και θα είναι μια πραγματική δοκιμασία της φιλίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ορισμένες χώρες τις θεωρούμε φίλες, όταν δοκιμάζονται στην εσωτερική πολιτική, προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή, το κείμενο αυτό είναι (χαρακτηριστικό) παράδειγμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον όρο «γενοκτονία» χρησιμοποίησε πάντως πέρυσι πρώτος ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ένα αντίστοιχο ψήφισμα όμως αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή το 2015, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις.

«Μία ειλικρινής επεξεργασία του παρελθόντος δεν θέτει σε κίνδυνο την σχέση με άλλες χώρες, αλλά εμπλουτίζει την συνεργασία. Η σημερινή κυβέρνηση στην Τουρκία δεν είναι υπεύθυνη για αυτό που συνέβη πριν από 100 χρόνια, αλλά είναι συνυπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει για αυτό σήμερα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ ανοίγοντας σήμερα την συνεδρίαση και επέκρινε τις ακόμη και δολοφονικές απειλές που υπήρξαν εναντίον κυρίως βουλευτών τουρκικής καταγωγής. «Αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε.

«Το θέμα δεν είναι να κατηγορήσουμε την Τουρκία. Η Γερμανία συνδέεται με πολλά θέματα με την Τουρκία και με το ψήφισμα θέλουμε να στηρίξουμε την συμφιλίωση και την προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας», δήλωσε ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, ενώ από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ο Ρολφ Μούτσενιχ σημείωσε ότι στην συζήτηση με την 'Αγκυρα απαιτείται ένας διαφορετικός διάλογος και, αναφερόμενος στον κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι έχει την πλειοψηφία». Αλλαγές, πρόσθεσε, είναι εφικτές, αλλά θα πρέπει να προέλθουν κυρίως από την τουρκική κοινωνία.

Ο κ. Μούτσενιχ άσκησε ακόμη κριτική στην Καγκελάριο, λέγοντας ότι θα επιθυμούσε η κυρία Μέρκελ να είχε συναντηθεί στην Τουρκία και με εκπροσώπους του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. «Επιτέλους πρέπει να το ονομάσουμε όπως ήταν: μια γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων. Υπάρχει και συνευθύνη της Γερμανίας. Το Γερμανικό Ράιχ ήταν συνεργός», δήλωσε εκ μέρους της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ τόνισε ότι με το ψήφισμα «δεν θέλουμε να επιδείξουμε μια ηθική ανωτερότητα, αλλά το αντίθετο: αυτό το κείμενο αφορά και ένα κομμάτι της γερμανικής ιστορίας».

Η Τουρκία αντέδρασε με ανάκληση του πρέσβη

Πριν από λίγο, εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος τόνισε ότι η έγκριση του ψηφίσματος πλήττει σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα. Ο Γιασίν Ακτάι έκανε το σχόλιο αυτό σε απευθείας σύνδεση στη τηλεόραση.

Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.

Σε μία απόφαση της τελευταίας στιγμής η Τουρκία αποφάσισε να ανακαλέσει πίσω τον πρέσβη της στη Γερμανία για διαβουλεύσεις, σε μία κίνηση αντιποίνων για την απόφαση της γερμανικής Κάτω Βουλής να αναγνωρίσει σήμερα ως γενοκτονία τη σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.

Ερντογάν: Το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής θα έχει σοβαρές επιπτήσεις στις σχέσεις των δύο χωρών

 

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως το ψήφισμα το οποίο ενέκριναν οι γερμανοί βουλευτές και που χαρακτηρίζει τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις "γενοκτονία", θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.


Σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι, που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα - Μυστήριο με το κίνητρο του δράστη

Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή - Τι έλεγε στο βίντεο που δημοσίευσε λίγο πριν νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στη χριστουγεννιάτικη αγορά
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM
Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Διεθνή / Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Ακολουθεί έναν αυστηρό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τη λήψη 100 χαπιών καθημερινά και πειραματικές θεραπείες όπως έγχυση βλαστοκυττάρων και επεξεργασία DNA - Τι περιλαμβάνει το νέο του project
LIFO NEWSROOM