Η Ρωσία αποφάσισε να αποσύρει την υπογραφή της από την ιδρυτική διακήρυξη για τη σύσταση του Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, μία μέρα αφότου το Δικαστήριο δημοσίευσε μία έκθεση όπου και χαρακτηρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία ως «κατοχή».
Όπως τονίζει η εφημερίδα «Guardian», η κίνηση του Δικαστηρίου, αν και συμβολική, αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα στην προσπάθεια καθιέρωσης μίας διεθνούς δικαστικής εξουσίας που θα δικάζει γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η προσάρτηση της Κριμαίας είναι νόμιμη, επικαλούμενη το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στη χώρα, με τη διεθνή κοινότητα να μην αποδέχεται το αποτέλεσμά του.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την απόφασή του την Τετάρτη κατ' εντολή του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας πως το δικαστήριο απέτυχε να εκπληρώσει τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας, χαρακτηρίζοντας το έργο του ως «μονόπλευρο και ανεπαρκές».
Το 2000, η Ρωσία προσυπέγραψε τη συνθήκη της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε το Δικαστήριο της Χάγης, όμως ουδέποτε την κύρωσε, όπως άλλωστε και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποσύρθηκαν από τον θεσμό επί προεδρίας Μπους.
«Κάτω από αυτές της συνθήκες δεν μπορεί να μιλά κάποιος για εμπιστοσύνη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» σημείωσε το υπουργείο, προσθέτοντας: «Αποσύρουμε την υπογραφή μας από το καταστατικό».
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι μόνιμο δικαστικό όργανο αρμόδιο για την ποινική δίωξη προσώπων για το έγκλημα της γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου, αλλά και το έγκλημα της επίθεσης.
Με στοιχεία από τη Guardian
σχόλια