H Ιταλία έχει νέα κυβέρνηση-Σε μια ώρα η ορκωμοσία

H Ιταλία έχει νέα κυβέρνηση-Σε μια ώρα η ορκωμοσία Facebook Twitter
0

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε το απαιτούμενο πράσινο φως στη σύνθεση της κυβέρνησης που του παρουσίασε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, ο Πάολο Τζεντιλόνι.

 

Η νέα κυβέρνηση θα ορκισθεί στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

 

Σε ότι αφορά τις θέσεις-κλειδιά: το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αντζελίνο Αλφάνο (γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, πρώην επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών), ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετείται ο κεντροαριστερός Μάρκο Μινίτι και υπουργός οικονομικών παραμένει ο Πιςρ Κάρλο Πάντοαν.

 

Οι ομοιότητες με την κυβέρνηση Ρέντσι είναι πολλές: ο Κάρλο Καλέντα παραμένει στο υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, η Μαριάνα Μαντία στην Δημόσια Διοίκηση, ο Αντρέα Ορλάντο διατηρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Μαρία Έλενα Μπόσκι, πρώην υπουργός Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων, μετά την απόρριψη της συνταγματικής αναθεώρησης αναλαμβάνει υφυπουργός προεδρίας.

 

«Θα συνεχισθεί το έργο της κυβέρνησης Ρέντσι και θα διευκολυνθεί ο διάλογος των κοινοβουλευτικών δυνάμεων για τον νέο εκλογικό νόμο. Δεν αγνοούμε τις κοινωνικές δυσκολίες, ιδίως για την μέση αστική τάξη και για τον Νότο της χώρας, όπου η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

 

«Στην Ευρώπη η Ιταλία δίνει μάχη για μια κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό και για μια οικονομική πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Θα καταβάλλω συνεχείς προσπάθειες για αυτά τα δυο θέματα», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι, ο οποίος, πάντως, «γνωρίζει ότι υπάρχουν δυσκολίες, ιδίως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα».

 

Μένει να διαπιστωθεί αν η ομάδα των δεκαοκτώ γερουσιαστών που στο παρελθόν ανήκαν στα κόμματα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Μάριο Μόντι θα αρνηθούν όντως, όπως δήλωσαν νωρίτερα, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση, η πλειοψηφία της κυβέρνησης Τζεντιλόνι στην γερουσία θα ήταν οριακή, ίσως και μιας μόνον ψήφου.

 
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στη Μιανμάρ: Κατέρρευσε ιστορική γέφυρα του 1934 από το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: Κατέρρευσε ιστορική γέφυρα του 1934 από το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

Η γέφυρα, κατασκευασμένη πριν από 91 χρόνια κατά την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας, υπήρξε για δεκαετίες βασική αρτηρία μετακίνησης στην περιοχή, ενώ αποτελούσε και σύμβολο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Μιανμάρ
LIFO NEWSROOM
Η Ιαπωνία αποκαλύπτει το πρώτο σχέδιο εκκένωσης 100.000 αμάχων από νησιά κοντά στην Ταϊβάν σε περίπτωση σύρραξης

Διεθνή / Η Ιαπωνία αποκαλύπτει το πρώτο σχέδιο εκκένωσης 100.000 αμάχων από νησιά κοντά στην Ταϊβάν σε περίπτωση σύρραξης

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γκεν Νακατάνι δήλωσε πως νιώθει «έντονη αίσθηση κινδύνου» από την αυξανόμενη ένταση και επεσήμανε την ανάγκη «λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για την άμυνα της χώρας»
LIFO NEWSROOM
Ο βασιλιάς Κάρολος ακυρώνει τις υποχρεώσεις του λόγω «προσωρινών παρενεργειών» από τη θεραπεία για τον καρκίνο

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος ακυρώνει τις υποχρεώσεις του λόγω «προσωρινών παρενεργειών» από τη θεραπεία για τον καρκίνο

Η διάγνωση του καρκίνου είχε ανακοινωθεί από το Παλάτι τον Φεβρουάριο του 2024, ωστόσο οι δημόσιες εμφανίσεις του βασιλιά τα τελευταία 24ωρα έδιναν την εικόνα πλήρους ανάκαμψης
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Καταστολή στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, μαζικές διώξεις δημοσιογράφων και εντάσεις με την ΕΕ

Διεθνή / Τουρκία: Καταστολή στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, μαζικές διώξεις δημοσιογράφων και εντάσεις με την ΕΕ

Η τουρκική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες διώξεις, με σχεδόν 1.900 πολίτες να έχουν συλληφθεί λόγω της συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM