Η Γαλλία εγκαινίασε σήμερα τον πρώτο δρόμο στον κόσμο στρωμένο με φωτοβολταϊκά, σε ένα χωριό στη Νορμανδία. Ο δρόμος μήκους ενός χιλιομέτρου, στο μικρό χωριό Tourouvre-au-Perche, καλύφθηκε με φωτοβολταϊκά πάνελ συνολικής επιφάνειας 2.800 τετραγωνικών μέτρων και τα εγκαίνια έγιναν από την υπουργό Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
Η κατασκευή του δρόμου κόστισε 5 εκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται να χρησιμοποιείται από περίπου 2.000 αυτοκινητιστές την ημέρα, κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής περιόδου δύο ετών για να διαπιστωθεί αν μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια για τον φωτισμό των δρόμων του χωριού, που έχει 3.400 κατοίκους.
Το 2014, ένα μονοπάτι για ποδήλατα στρωμένο με ηλιακά πάνελ εγκαινιάστηκε στο Krommenie της Ολλανδίας και, παρά τα αρχικά προβλήματα, παρήγαγε 3.000 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες μιας μέσης οικογένειας για έναν χρόνο. Το κόστος του ωστόσο ήταν τέτοιο που θα αρκούσε για να αγοραστούν 520.000 κιλοβατώρες.
Η Ρουαγιάλ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δει φωτοβολταϊκά εγκατεστημένα σε ένα ανά 1.000 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου στη Γαλλία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Guardian, τα πάνελ που τοποθετούνται σε επίπεδες επιφάνειες έχουν βρεθεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά από εκείνα που εγκαθίστανται σε επικλινείς επιφάνειες, όπως οι στέγες.
Οι επικριτές αναφέρουν ότι δεν είναι μια οικονομικά αποδοτική χρήση του δημοσίου χρήματος. O Marc Jedliczka, αντιπρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακά Μετάβασης (CLER) δήλωσε στη Le Monde: «Είναι χωρίς αμφιβολία μια τεχνική πρόοδος, αλλά προκειμένου να αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπάρχουν και άλλες προτεραιότητες από ό,τι ένα gadget, για το οποίο είμαστε πιο σίγουροι για το μεγάλο κόστος του, από ό,τι για το γεγονός ότι θα λειτουργήσει».
Σύμφωνα με την εταιρεία Colas, που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου, τα πάνελ που τοποθετήθηκαν στον δρόμο του χωριού Tourouvre-au-Perche, έχουν καλυφθεί με ρητίνη που περιέχει λεπτά φύλλα πυριτίου, έτσι ώστε να αντέχουν τη μεγάλη κίνηση και τα πιο βαριά φορτηγά οχήματα.
σχόλια