Αδίστακτοι λαθροκυνηγοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν λευκό ρινόκερο σε ζωολογικό κήπο του Παρισιού και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα αλυσοπρίονο, έκοψαν και πήραν το κέρατό του. Το πρωτοφανές περιστατικό, που όμοιό του δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στην Ευρώπη, συνέβη στον Thoiry Zoo, δυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας.
Τον τεσσάρων ετών ρινόκερο, Vince, ανακάλυψαν σήμερα το πρωί οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου, νεκρό μέσα στον περιφραγμένο χώρο που ζούσε. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Le Parisien, ο ρινόκερος πυροβολήθηκε τρεις φορές στο κεφάλι και το κέρατο αφαιρέθηκε με τη χρήση αλυσοπρίονου. Επίσης είχε αποκοπεί μερικώς και το δεύτερο κέρατο του άτυχου ζώου, υποδεικνύοντας πως ενδεχομένως οι λαθροκυνηγοί που μπήκαν παράνομα στην περίφραξη, είτε έφυγαν άρον άρον είτε χάλασε ο εξοπλισμός τους. Οι αρχές πιστεύουν πως οι ίδιοι είχαν σκοπό να αφαιρέσουν τα κέρατα και από τους άλλους δύο λευκούς ρινόκερους που φιλοξενούνται εκεί- τον 5 ετών Bruno και την 37 ετών Gracie. Τα δύο ζώα είναι ωστόσο αυτή τη στιγμή ασφαλή.
Ο Vince, που γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2012 στον ζωολογικό κήπο Burgers της Ολλανδίας, μεταφέρθηκε στο Παρίσι στις 15 Μαρτίου 2015 μαζί με τον Bruno. Ήταν μία από τις δημοφιλέστερες ατραξιόν του ζωολογικού κήπου. Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Thoiry Zoo στο Facebook, αναφέρεται πως όλο το προσωπικό βρίσκεται σε κατάσταση σοκ με την εξέλιξη, ειδικά οι φροντιστές του Vince, που είχαν δεθεί πολύ μαζί του.
Ένα κέρατο ρινόκερου, που μπορεί να φτάσει σε τιμή στη μαύρη αγορά μέχρι και τα 35.000 ευρώ, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στην Κίνα, όπου πιστεύεται πως έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην Ευρώπη που λαθροκυνηγοί σκοτώνουν ένα ζώο που ζει σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Οι αρχές διέταξαν έρευνα για τον θάνατο του ζώου αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί ούτε το όπλο με το οποίο τον σκότωσαν. Το αξιοπερίεργο είναι πως η δομή παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και φύλακες επιθεωρούν όλη μέρα τους χώρους.
Οι λευκοί ρινόκεροι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό μετά τους ελέφαντες. Το είδος απειλούνταν κάποτε με εξαφάνιση αλλά σήμερα ο αριθμός τους έχει αυξηθεί αισθητά, φτάνοντας τις 20.000 σε ολόκληρο τον κόσμο, παρά τη, έντονη λαθροθηρία.
* Με πληροφορίες από Independent