Συναγερμός στη Γερμανία: Εξουδετερώθηκε «ύποπτο» δέμα σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Πότσδαμ - Τι σενάρια εξετάζουν οι αστυνομικοί (upd)

Συναγερμός στη Γερμανία: Εξουδετερώθηκε «ύποπτο» δέμα σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Πότσδαμ - Τι σενάρια εξετάζουν οι αστυνομικοί (upd) Facebook Twitter
EPA
1

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Γερμανία έπειτα από ύποπτο μηχανισμό (ο οποίος παρέπεμπε σε εκρηκτικά) που βρέθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά σε ώρα αιχμής σήμερα το απόγευμα.

Το περιστατικό ξυπνά τις φρικτές μνήμες από τα περσινά Χριστούγεννα όταν στις 19 Δεκεμβρίου ο ισλαμιστής Ανίς Αμρί κατηύθυνε φορτηγάκι σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, σκοτώνοντας συνολικά 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες.

Οι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας προχώρησαν επιτυχώς στην εξουδετέρωση ύποπτου μηχανισμού αργά το απόγευμα της Παρασκευής στο Πότσδαμ και η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι αρχές κλήθηκαν αφότου ένα ύποπτο δέμα παραδόθηκε σε φαρμακείο της περιοχής. 

«Ασαφές» ωστόσο είναι εάν το πακέτο που βρέθηκε κοντά στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Πότσδαμ, περιείχε αληθινή εκρηκτική συσκευή ή κάποια απομίμησή της, δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Καρλ-Χάιντς Σρέτερ. Μέσω twitter η αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατά τις έως τώρα έρευνες δεν βρέθηκε πυροκροτητής.


Το ιδιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο ntv μετέδωσε ότι έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 500 μέτρων γύρω από την χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ διεξάγεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλα τέτοια πακέτα. 

Η τοπική εφημερίδα Märkische Allgemeine, επικαλούμενη εκπρόσωπο της αστυνομίας, έγραψε ότι το ύποπτο δέμα περιείχε ένα μεταλλικό κουτί, το οποίο μάλιστα άνοιξε ένας υπάλληλος του φαρμακείου.

Συναγερμός στη Γερμανία: Εξουδετερώθηκε «ύποπτο» δέμα σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Πότσδαμ - Τι σενάρια εξετάζουν οι αστυνομικοί (upd) Facebook Twitter


Συγκεκριμένα το κουτί περιείχε «καρφιά και κάποιου είδους σκόνη», όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών της περιφερειακής κυβέρνησης Καρλ Χάινς Σχρέτερ.


Αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν στην περιοχή συνέστηναν προς τους κατοίκους των κτιρίων της περιοχής να μην βγουν από τα σπίτια τους.

Μετά και από αυτό το συμβάν σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία που άνοιξαν πριν από λίγες μέρες τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Συναγερμός στη Γερμανία: Εξουδετερώθηκε «ύποπτο» δέμα σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Πότσδαμ - Τι σενάρια εξετάζουν οι αστυνομικοί (upd) Facebook Twitter

Το χρονικό της παρολίγον επίθεσης 

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η αστυνομία κλήθηκε στις 15.30 τοπική ώρα. Τρεις ώρες αργότερα οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο μηχανισμός είχε εξουδετερωθεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούστηκε ένας δυνατός κρότος, πιθανόν από την ελεγχόμενη έκρηξη.


Οι χριστουγεννιάτικες αγορές άνοιξαν στη Γερμανία τη Δευτέρα, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας με ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και τσιμεντένια οδοφράγματα για την προστασία των καταναλωτών. Περίπου 2.600 χριστουγεννιάτικες αγορές υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα.

Να σημειωθεί πως εδώ και ημέρες υπάρχει συναγερμός σε όλη τη Γερμανία υπό το φόβο τρομοκρατικών ενεργειών κατά τη διάρκεια των εορτών από τζιχαντιστές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί να απολύσει ξανά τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ λόγω Λιβάνου

Διεθνή / Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί να απολύσει ξανά τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ λόγω Λιβάνου

Ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης Ούρι Γκόρντιν πιέζει να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου, Γιόαβ Γκάλαντ εμφανίζεται επιφυλακτικός
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η δωρεά τους σε τράπεζα τροφίμων δίχασε τους χρήστες στα social media

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η δωρεά τους σε τράπεζα τροφίμων δίχασε τους χρήστες στα social media

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον δώρισαν 3.500 λίρες σε τράπεζα τροφίμων που άδειασαν διαρρήκτες - «Γιατί όχι 50.000 λίρες;», ρωτάει ένας χρήστης στο X
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια