Ο Τραμπ κήρυξε οικονομικό πόλεμο στην Κίνα - Υπέγραψε επιβολή δασμών ύψους 60 δισεκ. δολαρίων

Ο Τραμπ κήρυξε οικονομικό πόλεμο στην Κίνα - Υπέγραψε επιβολή δασμών ύψους 60 δισεκ. δολαρίων Facebook Twitter
0

Ο Τραμπ έκανε πράξη την απειλή του και κήρυξε αυτό που για τους αναλυτές θεωρείται οικονομικός πόλεμος στην Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδροςυπέγραψε σήμερα το προεδρικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται τιμωρητικοί δασμοί ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, σε αντίποινα για τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους του Πεκίνου.

Με βάση τους όρους αυτού του μνημονίου, οι κινεζικές εισαγωγές θα στοχοθετηθούν αφού μεσολαβήσει μια μια περίοδος διαβουλεύσεων 60 ημερών, ώστε να δοθεί στους λομπίστες και τους κοινοβουλευτικούς η ευκαιρία να εξετάσουν τη λίστα με τα περίπου 1.300 προϊόντα.

Κατά την τελετή της υπογραφής, ο Τραμπ χαρακτήρισε "φίλη" χώρα την Κίνα, προσθέτοντας ότι τρέφει «τεράστιο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι" Τζινπίνγκ». Επέμεινε επίσης ότι έχει άριστη προσωπική σχέση με τον Κινέζο ηγέτη.

Σχολίασε ωστόσο αμέσως μετά ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα είναι εκτός ελέγχου, έχοντας φτάσει στα 504 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ διαπιστώνεται και μια τεράστια κατάσταση κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα οποιασδήποτε χώρας στην ιστορία του κόσμου. Είναι εκτός ελέγχου», τόνισε. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ζήτησε από την Κίνα να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμά της άμεσα, κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Μιλήσαμε με την Κίνα και είμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων», είπε, προσθέτοντας ότι η απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ λόγω των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους εξελέγη ο ίδιος στην προεδρία το 2016.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι επιθυμεί αμοιβαίες εμπορικές συμφωνίες. «Όλοι οι εμπορικοί εταίροι θέλουν να διαπραγματευτούν» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των εμπορικών φραγμών. Όσον αφορά τη συμφωνία με τη Νότια Κορέα, την χαρακτήρισε πολύ μονόπλευρη και είπε ότι χρειάζεται τροποποίηση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα καταστήσει τις ΗΠΑ πιο ισχυρό και πλουσιότερο έθνος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ είπε ότι η Ουάσινγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα εφαρμόζει μια πολιτική εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας. Οι περιορισμοί στις κινεζικές επενδύσεις που προωθεί ο πρόεδρος Τραμπ σχετίζονται με τον τομέα της τεχνολογίας, εξήγησε.

Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε ότι «τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι το μέλλον μας» ενώ ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς σχολίασε ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών σημαίνει ότι "η εποχή των οικονομικών εκχωρήσεων έχει τελειώσει".

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δήμαρχος της Φλόριντα επιδιώκει να εκδιώξει κινηματογράφο λόγω προβολής βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ

Διεθνή / Ο δήμαρχος της Φλόριντα επιδιώκει να εκδιώξει κινηματογράφο λόγω προβολής βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, καταγράφει την καταστροφή παλαιστινιακών χωριών στη Δυτική Όχθη και την απρόσμενη φιλία μεταξύ του Παλαιστίνιου ακτιβιστή Basel Adra και του Ισραηλινού δημοσιογράφου Yuval Abraham, ο οποίος είναι και συν-σκηνοθέτης της ταινίας
LIFO NEWSROOM
Έφοδοι σε γραφεία της Huawei στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διεθνή / Έφοδοι σε γραφεία της Huawei στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Βελγίου, η έρευνα αφορά ενδεχόμενη ενεργητική διαφθορά, πλαστογραφία εγγράφων και ξέπλυμα χρήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
LIFO NEWSROOM
Ο πόλεμος του αλκοόλ: O Τραμπ απειλεί την ΕΕ με «χαράτσι» 200% στο κρασί εάν δεν καταργήσει τους δασμούς για το ουίσκι

Διεθνή / Ο πόλεμος του αλκοόλ: O Τραμπ απειλεί την ΕΕ με δασμό 200% στο κρασί ως αντίποινα για το ουίσκι

«Εάν αυτός ο δασμός δεν αφαιρεθεί αμέσως, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν σύντομα δασμό 200% σε όλα τα κρασιά, τις σαμπάνιες και τα αλκοολούχα ποτά που προέρχονται από την Γαλλία και άλλες χώρες της Ε.Ε.», είπε ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Η βιομηχανία της αύξησης ύψους: Χειρουργικές επεμβάσεις 100.000 δολαρίων για λίγους επιπλέον πόντους

Διεθνή / Η βιομηχανία της αύξησης ύψους: Χειρουργικές επεμβάσεις 100.000 δολαρίων για λίγους επιπλέον πόντους

Η χειρουργική αύξηση ύψους υπήρξε για χρόνια διαδικασία αποκατάστασης σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή εκ γενετής ανωμαλιών. Σήμερα, εξελίσσεται σε αισθητική παρέμβαση για άνδρες που νιώθουν μειονεκτικά λόγω ύψους
LIFO NEWSROOM