Μια πελώρια γαλάζια φάλαινα εμφανίστηκε σε σημείο που ξαφνιάζει τους επιστήμονες

Μια πελώρια γαλάζια φάλαινα εμφανίστηκε σε σημείο που ξαφνιάζει τους επιστήμονες Facebook Twitter
Η φωτογραφία της φάλαινας που έδωσε στη δημοσιότητα η Αίγυπτος
0

Μια σπάνια και απειλούμενη γαλάζια φάλαινα έχει εντοπιστεί στον Κόλπο της Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, και αυτή είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη εμφανίζεται στα νερά αυτά.

Οι γαλάζιες φάλαινες απαντώνται  σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη, αλλά συνήθως απομακρύνονται από τόσο ρηχές θάλασσες και νερά που βρίσκονται κοντά στη στεριά, όπως η Μεσόγειος Θάλασσα και μέχρι τώρα η Ερυθρά Θάλασσα. Μια φάλαινα σε αυτό το σημείο, είναι κάτι που ξάφνιασε τους επιστήμονες.

Ενώ οι αιγυπτιακές αρχές λένε ότι παρακολουθούν προσεκτικά τη φάλαινα, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ακριβώς έχει φτάσει τόσο μακριά από τα νερά που είναι το φυσικό της περιβάλλον.

Τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας δεν είναι μόνο εκτός της ζώνης του είδους, αλλά είναι επίσης πολύ θερμότερα από αυτά που τα θηλαστικά προτιμούν και αντέχουν.

Όποια και αν είναι η ιστορία πίσω από αυτή τη γαλάζια φάλαινα που βρέθηκε εκεί, το πλάσμα είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα. Οι γαλάζιες φάλαινες μπορούν να φτάσουν σε μήκος έως και 30 μέτρα και μπορούν να ζυγίζουν ακόμη και 200 τόνους. Οι γλώσσες τους συχνά ζυγίζουν όσο ένας ελέφαντας.

Αυτή η συγκεκριμένη φάλαινα εντοπίστηκε περίπου 300 μέτρα από την ακτή και η πρώτη υπόθεση των ερευνητών είναι πως έχει χάσει τον προσανατολισμό της κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής περιόδου.

Μετά το αμείλικτο κυνήγι, αυτά τα εντυπωσιακά πλάσματα σχεδόν εξαφανίστηκαν, πριν το 1967 αποφασιστεί η παγκόσμια προστασία τους. Σήμερα θεωρείται ότι υπάρχουν 25.000 γαλάζιες φάλαινες στους ωκεανούς του κόσμου.

Οι πληθυσμοί των γαλάζιων φαλαινών σε ολόκληρη την υφήλιο παραμένουν σε εύθραυστη κατάσταση και τα ζώα απειλούνται σήμερα από  ρύπανση, απώλεια οικοτόπων, υπεραλίευση και συγκρούσεις με πλοία.

Η αλλαγή του κλίματος είναι επίσης ανησυχητική για τις γαλάζιες φάλαινες καθώς οι θερμοκρασίες που συνεχώς αυξάνονται μπορούν να ωθήσουν τα ζώα προς τα νότια και μειώνουν τον αριθμό των κριλ που είναι η βασική τους τροφή.

Όλα αυτά σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά αυτά τα γιγαντιαία ζώα,  ειδικά όταν εμφανίζονται σε νέα μέρη, αναφέρει το Science Alert.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λας Βέγκας: Αυτοκτόνησε ο οδηγός του Tesla πριν από την έκρηξη - Στρατιωτικός με βεβαρημένο ιστορικό

Διεθνή / Λας Βέγκας: Αυτοκτόνησε ο οδηγός του Tesla πριν από την έκρηξη - Στρατιωτικός με βεβαρημένο ιστορικό

Σύμφωνα με τις αρχές, πιθανότατα σχεδίαζε μεγαλύτερη καταστροφή, αλλά τα εκρηκτικά που είχε στην κατοχή του δεν ήταν αρκετά ισχυρά, ενώ το χαλύβδινο αμάξωμα του οχήματος περιόρισε την έκρηξη στο εσωτερικό του
LIFO NEWSROOM
«Πεθαίνουμε από το κρύο»: Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι και νεογέννητα αντιμέτωποι με τον βαρύ χειμώνα στη Γάζα

Διεθνή / «Πεθαίνουμε από το κρύο»: Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι και νεογέννητα αντιμέτωποι με τον βαρύ χειμώνα στη Γάζα

«Πεθαίνουμε από το κρύο. Αυτή δεν είναι ζωή», λέει η Αλάα με δάκρυα στα μάτια. «Ούτε φαγητό, ούτε νερό, τίποτα. Προσεύχομαι καθημερινά να πεθάνουμε για να λυτρωθούμε από αυτό»
LIFO NEWSROOM