Τις επιπτώσεις της κρίσης και της λιτότητας στην υγεία μελέτησαν ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Στάνφορντ, συμπεραίνοντας ότι οδηγούν σε αυτοκτονίες και λοιμώδεις ασθένειες, καθώς μειώνεται η πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα και ιατρική φροντίδα.
Η έρευνα είχε δεκαετή διάρκεια και συμπεραίνει σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι έχουν καταγραφεί περίπου 10 χιλιάδες αυτοκτονίες και έχουν διαγνωστεί περισσότερες από 1 εκατομμύριο περιπτώσεις κατάθλιψης, εξαιτίας της ύφεσης σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.
Στην Ελλάδα, η έρευνα καταγράφει αύξηση των ποσοστών του AIDS κατά 200%, από το 2011, ως αποτέλεσμα των περικοπών στα κονδύλια για την πρόληψη του ιού HIV. Στη μελέτη καταγράφεται επίσης το πρώτο κρούσμα ελονοσίας στη χώρα, μετά από πολλές δεκαετίες, εξαιτίας των περικοπών στα προγράμματα ψεκασμού.
Ο Ντέιβιντ Στάκλερ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συν-συγγραφέας της μελέτης με τίτλο: The Body Economic: Why Austerity Kills, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930, η οικονομική κρίση μπορεί να προβλεφθεί και να μη γίνει επιδημία, αν οι κυβερνήσεις λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην εποχή της κρίσης του ’30, για κάθε 100 δολάρια επιπλέον στις κρατικές δαπάνες, καταγράφηκαν 20 λιγότεροι θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις, τέσσερις λιγότερες αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα και 18 λιγότεροι θάνατοι από πνευμονία ανά 100.000 άτομα.
«Οι πολιτικοί μας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις σοβαρές συνέπειες για την υγεία από τις οικονομικές επιλογές τους», δήλωσε ο Στάκλερ.
«Σε τελική ανάλυση αυτό δείχνει ότι η επιδείνωση της υγείας δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια της οικονομικής ύφεσης. Είναι μια πολιτική επιλογή», αναφέρει επίσης ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο επίκουρος καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Σανιάι Μπασού.
σχόλια