Ολλανδία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

Ολλανδία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους Facebook Twitter
Ολλανδία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους (EPA)
0

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους στην Ολλανδία, σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η Ολλανδία είναι από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη που εισάγει ένα τέτοιο μέτρο. Ο κανόνας θα ισχύει για άτομα άνω των 13 ετών σε δημόσια κτίρια όπως καταστήματα, σιδηροδρομικούς σταθμούς και κομμωτήρια από την Τρίτη.

Η Ολλανδία είναι μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη με τον αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στη χώρα των 17 εκατομμυρίων να παρέμεινε σταθερός σε περίπου 5.000 κρούσματα την ημέρα για αρκετές εβδομάδες.

Το νέο μέτρο για τη μάσκα θα παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον τρεις μήνες, με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως και 95 ευρώ.

Υπάρχουν όμως ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου. Οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής δήλωσαν ότι θα ενημερώσουν τους πελάτες σχετικά με το μέτρο, αλλά δεν θα αρνηθούν την είσοδο σε αυτούς που δεν θα φορούν μάσκα.

«Αυτό δεν είναι κάτι που θεωρούμε μέρος της δουλειάς μας» δήλωσε εκπρόσωπος της Mirage.


Σε ό,τι αφορά σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό, το μέτρο ορίζει πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας όταν κινούνται γύρω από τα σχολικά κτίρια αλλά όχι κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Οι εκπαιδευτικοί που μετακινούνται στην τάξη ενώ μιλούν, θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Από το μέτρο εξαιρούνται χώροι λατρείας, όπως εκκλησίες, ναοί και τζαμιά.

«Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σχεδόν παντού καθιστά σαφέστερους τους κανόνες» αναφέρει κυβερνητικός ιστότοπος. «[Θέλουμε] να αποτρέψουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού» προσθέτει.

Νωρίτερα, η ολλανδική κυβέρνηση υιοθέτησε μια στρατηγική «έξυπνου lockdown» που απέφυγε αυστηρούς εθνικούς περιορισμούς και δεν «έκλεισε» τη δημόσια ζωή, όπως συνέβη σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τότε, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε την Ολλανδία «χώρα ενηλίκων» όπου οι άνθρωποι έχουν την χαρά να «αντιμετωπίζονται ως ενήλικες».

Μόνο στους πολίτες των μεγαλουπόλεων και μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο υπήρξε σύσταση για χρήση μάσκας σε καταστήματα.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ