Κιργιζία: «Ένας καλός γάμος ξεκινά πάντα με δάκρυα»

Κιργιζία: «Ένας καλός γάμος ξεκινά πάντα με δάκρυα» Facebook Twitter
3

 

Κιργιζία: «Ένας καλός γάμος ξεκινά πάντα με δάκρυα» Facebook Twitter

«Ένας καλός γάμος ξεκινά πάντα με δάκρυα», λέει μια παροιμία στη δημοκρατία της Κιργιζίας, στην κεντρική Ασία. Για μία από τις τρείς παντρεμένες γυναίκες όμως σε αυτή την πρώην Σοβιετική δημοκρατία, τα δάκρυα αυτά δεν είναι χαράς αλλά πόνου, αφού πέφτουν θύματα απαγωγής και συχνά βιασμών, στο πλαίσιο μιας άγραφης παράδοσης που θέλει την απαγωγή ως λύση για κάποιον που δεν έχει ή δεν θέλει να δώσει προίκα στην οικογένεια του κοριτσιού.

Μια από τις τελευταίες περιπτώσεις ήταν, όπως γράφει ο Daniel Burgui Izuzkiza στην Εl Pais, αυτή της Bermet που όταν έφευγε το πρωί από το σπίτι της δεν φανταζόταν με τίποτα πως το βράδυ θα ήταν παντρεμένη. Μετά το σχολείο, ένα αυτοκίνητο σταμάτησε, από μέσα βγήκαν άτομα που δεν ήξερε, την επιβίβασαν με το ζόρι και ξεκίνησαν για το άγνωστο.

Κιργιζία: «Ένας καλός γάμος ξεκινά πάντα με δάκρυα» Facebook Twitter

Την αυγή παντρεύτηκε στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας Μπισκέκ, έναν από τους νεαρούς που την είχαν απαγάγει. Σήμερα είναι τεσσάρων μηνών έγκυος και αυτός ο νεαρός είναι ο σύζυγός της.

«Το πιο δύσκολο πράγμα ήταν να εξηγήσω τι συνέβη στον τότε φίλο μου, τον άνδρα που αγάπησα. Αλλά και αυτός δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα», λέει η 19χρονη Bermet.

Πιο άτυχη ήταν η 18χρονη  Majabat, που στην προσπάθεια της να ξεφύγει από τους απαγωγείς της στραγγαλίστηκε με την ταινία που την είχαν δέσει. Ο απαγωγέας της αυτοκτόνησε λίγες εβδομάδες αργότερα και οι οικογένειες συμφώνησαν να μη δώσουν συνέχεια, αφού ο νεαρός είχε αρκετή τιμωρία.

Κιργιζία: «Ένας καλός γάμος ξεκινά πάντα με δάκρυα» Facebook Twitter

Το δίκαιο της χώρας καταδικάζει δριμύτατα τους κλέφτες προβάτων αλλά για τους κλέφτες γυναικών οι καταδίκες εκτός του ότι δεν είναι αυστηρές, είναι και ελάχιστες, μόλις 2 στα τελευταία 20 χρόνια. Στη μία περίπτωση, πρόσφατη σχετικά, τον Οκτώβριο του 2013, ένας άνδρας 30 ετών καταδικάστηκε για την απαγωγή δύο φορές και το βιασμό μιας κοπέλας. Οι βιασμοί είναι σύνηθες φαινόμενο σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε ο γάμος να παρουσιαστεί ως τετελεσμένο γεγονός.

Ο 30χρονος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης αφού πρώτα το θύμα δέχτηκε τις «νουθεσίες» του δικαστή, με ερωτήσεις όπως «σου προσφέρθηκε μια καλή οικογένεια, μια καλή μητέρα, ένας όμορφος σύζυγος, γιατί το κάνεις αυτό; Γιατί θα πρέπει να ακολουθήσεις αυτή τη διαδικασία; ". Στον θύτη δε τέθηκε το ερώτημα αν θέλει να συμβιβαστεί με το θύμα. Καταδικάστηκε μόνο για την απαγωγή, αφού, κατά τους δικαστές, δεν στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης.

Κιργιζία: «Ένας καλός γάμος ξεκινά πάντα με δάκρυα» Facebook Twitter

Ο πρώτος άνθρωπος στη φυλακή για την απαγωγή ενός κοριτσιού στην ιστορία της χώρας ήταν ο Shaimbek Imanakunov, 34 ετών. Καταδικάστηκε το 2012 για την απαγωγή μιας 20χρονης, της Kisimbai Yris. Με τη βία παντρεμένη, η 20χρονη επέστρεψε στο σπίτι των γονιών της και εκεί έβαλε τέλος στη ζωή της.  Άφησε ένα σημείωμα που έγραφε: «Θέλω να επιλέγω ελεύθερα τον σύντροφό μου και αν μείνω δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο, η ζωή μου δεν θα έχει νόημα,".

Οι ακτιβιστές αγωνίζονται, όμως δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Από τις 8-10 χιλιάδες περιπτώσεις αναγκαστικών γάμων στη χώρα το 2013, μόνο 10 περιπτώσεις έφτασαν μέχρι το δικαστήριο.

Κιργιζία: «Ένας καλός γάμος ξεκινά πάντα με δάκρυα» Facebook Twitter

Δεν χρειάζεται κανείς να ψάξει πολύ για τους λόγους που αυτή η βίαιη πρακτική παραμένει διαδεδομένη. Για τους κλέφτες προβάτων επιβάλλεται ποινή έως και 11 χρόνια, για τους κλέφτες, απαγωγείς και βιαστές γυναικών η ποινή, εκτός από σπάνια,  είναι και μόνο μέχρι έξι χρόνια.

Η μέθοδος απαγωγής έχει και ονομασία που τα λέει όλα: «Ala-Kachuu" , το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει: " Πάρ 'το και τρέξτε".

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιά στο Λος Άντζελες: Η βίλα Γκετί και τα άλλα πολιτιστικά «διαμάντια» που κινδυνεύουν

Διεθνή / Φωτιά στο Λος Άντζελες: Η βίλα Γκετί και τα άλλα πολιτιστικά «διαμάντια» που κινδυνεύουν

Η βίλα Γκετί με τη συλλογή αρχαιοελληνικών αρχαιοτήτων, το ράντσο του Γουίλ Ρότζερς, το Eames House και άλλοι πολιτιστικοί θησαυροί του Λος Άντζελες κινδυνεύουν από τις καταστροφικές πυρκαγιές
LIFO NEWSROOM
Ο δισεκατομμυριούχος που κάθε αρχή του χρόνου συνάπτει ένα «προθανάτιο» συμβόλαιο με τον εαυτό του

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που κάθε αρχή του χρόνου συνάπτει ένα «προθανάτιο» συμβόλαιο με τον εαυτό του

Αντί για στόχους ή αποφάσεις για το νέο έτος, ο επιχειρηματίας και επενδυτής Ron Shaich, επιδίδεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στο αγαπημένο του τελετουργικό: «Τι μπορώ να κάνω», αναρωτιέται, «το οποίο θα σέβομαι κοιτάζοντας πίσω από το νεκροκρέβατό μου;»
LIFO NEWSROOM
Η ήττα της Ουκρανίας θα κόστιζε στις ΗΠΑ 800 δισ. δολάρια παραπάνω από το να τη βοηθήσει

Διεθνή / Ήττα της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία μπορεί να κοστίσει στις ΗΠΑ 800 δισ. δολάρια επιπλέον

Πώς μια τελική νίκη του Πουτιν μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη - Πώς τα πυρηνικά σχέδια της Μόσχας μπορεί να εκτοξεύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στα $5,2 τρισ. - Ανάλυση του American Enterprise Institute
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Και φυσικά δεν μιλάει κανένας για αυτά τα απάνθρωπα έθιμα... αν είχαν πετρέλαια θα είχαν πέσει πάνω τους οι Αμερικανοί. Ντρέπομαι για αυτή την πραγματικότητα. Αναρωτιέμαι αν είμαστε στο 2014 ή αιώνες πίσω. ΟΗΕ και γυναίκες πολιτικοί να φανταστώ πως αδιαφορούν για όλα αυτά....ποιος να ασχολείται με την Κιργιζία μωρέ (who?)
Σε αντίθεση με την περίπτωση του Πακιστάν και τους φόνους τιμής, για την συγκεκριμένη περίπτωση θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σου. Πιθανώς και στο Πακιστάν να υπάρχουν περιθώρεια περαιτέρω αυτσηροποίησης των ποινών, δεν υπάρχει ωστόσο αυτή η πλήρης ασυδοσία, που στην ουσία συνιστά σιωπήρη (και ενίοτε ούτε καν σιωπηρή) αποδοχή αυτού του φρικιαστικού "εθίμου".Ο Ψεκασμένος παιδιά έκανε ειρωνικό σχόλιο, το καταλαβαίνουμε, έτσι;