Ένα καινούριο κόμικ με πρωταγωνίστρια μία σουπερ ηρωίδα που είναι θύμα και επιζήσασα ομαδικού βιασμού, κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Ινδία με σκοπό να στρέψει την προσοχή στο τεράστιο πρόβλημα της σεξουαλικής βίας στη χώρα.
Στην Ινδία ένας βιασμός αναφέρεται στις αρχές κάθε 21 λεπτά – ενώ ο αριθμός των περιστατικών που αποκρύπτονται είναι υπερδιπλάσιος.
Εμπνευσμένo από την ινδουιστική μυθολογία, το κόμικ αφηγείται την ιστορία της Priya ενός νεαρού κοριτσιού που καταπολεμά τα φυλετικά εγκλήματα με τη βοήθεια της θεάς Parvati.
Ο Ινδό-Αμερικανός σκηνοθέτης Ram Devineni, ένας από τους δημιουργούς, δήλωσε στο BBC ότι η ιδέα για το κόμικ του ήρθε το 2012, όταν ξέσπασαν στην Ινδία διαμαρτυρίες για τον βίαιο ομαδικό βιασμό και την δολοφονία μιας φοιτήτριας μέσα σε ένα λεωφορείο στο Δελχί.
"Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων μιλούσα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας ο οποίος μου είπε κάτι σοκαριστικό: "Κανένα καλό κορίτσι δεν κυκλοφορεί μόνο του τη νύχτα".
Τότε συνειδητοποίησα ότι ο βιασμός και η σεξουαλική βία στην Ινδία είναι θέματα κουλτούρας που υποστηρίχθηκαν από την πατριαρχία και τον μισογυνισμό που επικρατούν στη χώρα."
Στην Ινδία δεν είναι ο βιαστής αλλά το θύμα που συχνά αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και έχει να αντιμετωπίσει την γελοιοποίηση και το κοινωνικό εξοστρακισμό.
"Μίλησα με κάποια θύματα ομαδικού βιασμού και οι περισσότερες παραδέχθηκαν ότι οι οικογένειές τους τους αποθάρρυναν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ότι δεχόταν απειλές από τους βιαστές και τις οικογένειές τους, και ότι η αστυνομία δεν τους πήρε στα σοβαρά."
Το κόμικ μπορεί να το κατεβάσει ο καθένας δωρεάν, ενώ η έντυπη έκδοση κυκλοφορεί στα αγγλικά και στα Χίντι και θα παρουσιαστεί επίσημα σε λίγες μέρες στην Comic Con Mumbai.
"Το target group μας είναι τα παιδιά ηλικίας από 10-12 ετών μέχρι και οι νέοι ενήλικες. Είναι μια πολύ κρίσιμη ηλικία για να διαμορφωθεί η ευαισθητοποίηση και η κοινωνική συμπεριφορά κάθε ανθρώπου.
Με το κόμικ ευελπιστούμε να ξεκινήσει μια συνομιλία γι' αυτό το θέμα. Είναι μια ενθαρρυντική ιδέα, μιας που δεν βλέπεις γυναίκες σούπερ ηρωίδες και τόσο συχνά", συνεχίζει ο Devineni.
Σύμφωνα με την εκδότρια του κόμικ Urvashi Butalia, και ιδρύτρια των φεμινιστικών εκδόσεων Zubaan Books, η μεγαλύτερη αλλαγή θα έρθει όταν οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη σεξουαλική βία. "Ούτε τα ρούχα των γυναικών, ούτε το τι ώρα θα βγει μια γυναίκα έξω, ούτε το πού αυτή πάει."
"Τα graphic novels, τα κόμικ, οι ταινίες- όλες αυτές οι μορφές τέχνης και έκφρασης είναι τεράστια όπλα σε αυτόν τον αγώνα."
σχόλια