«Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού θα γίνει σε δύο χρόνια»

«Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού θα γίνει σε δύο χρόνια» Facebook Twitter
12

Η πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα σε μόλις δύο χρόνια, σύμφωνα με τη ριζοσπαστική πρόταση ενός Ιταλού χειρουργού.

Ο Sergio Canavero, από το Advanced Neuromodulation Group του Τορίνο δήλωσε ότι επιθυμία του είναι η επέμβαση αυτή να βοηθήσει στην επέκταση της ζωής των ανθρώπων που έχουν υποστεί εκφυλισμό των μυών και των νεύρων ή εκείνων που έχουν καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο.

Ο χειρουργός σχεδιάζει, σύμφωνα με το New Scientist, να ανακοινώσει το σχέδιό του στο συνέδριο της Αμερικανικής  Ακαδημίας  Νευρολογίας και Ορθοπαιδικών Χειρουργών (AANOS) που θα γίνει στο Μέριλαντ, τον Ιούνιο.

«Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού θα γίνει σε δύο χρόνια» Facebook Twitter

Ο Ιταλός χειρουργός δημοσίευσε μάλιστα ένα έγγραφο σχετικά με την τεχνική που θα χρησιμοποιήσει. Σύμφωνα με αυτό , το κεφάλι του δότη και το κεφάλι του παραλήπτη θα πρέπει να ψύχονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ώστε να παρατείνεται ο χρόνος που τα κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν χωρίς οξυγόνο.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το Skynews.com,  θα τεμαχίζεται ο ιστός γύρω από το λαιμό και θα συνδέονται μέσω μικροσκοπικών σωλήνων τα αιμοφόρα αγγεία. Ακολούθως ο νωτιαίος μυελός θα «μεταμοσχεύεται» από το κεφάλι του δότη στο κεφάλι του παραλήπτη ενώ τα άκρα του θα συντήκονται μεταξύ τους με τη χρήση μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται πολυαιθυλενογλυκόλη.

Μετά από αυτό, το πρόσωπο  τίθεται σε  κώμα για περίπου τέσσερις εβδομάδες για να εμποδιστεί η μετακίνηση και να υποβοηθείται η επούλωση.

Ο Καναβάρο υποστηρίζει ότι όταν ο ασθενής ξυπνήσει θα μπορεί να στρέφει και να αισθάνεται το πρόσωπο του, θα μιλάει με την φωνή που είχε πριν την επέμβαση ενώ θα είναι σε θέση να περπατήσει μέσα σε ένα χρόνο.

Ο χειρουργός είπε στο περιοδικό New Scientist: «Αν η κοινωνία δεν το θέλει, δεν θα το κάνω, όμως, εάν οι άνθρωποι δεν το θέλουν στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει κάπου αλλού. .»

«Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού θα γίνει σε δύο χρόνια» Facebook Twitter

                                                                              

Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση κεφαλής έγινε από έναν πίθηκο σε έναν άλλο το 1970  στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ, των  ΗΠΑ. Η μαϊμού ζούσε για εννέα ημέρες, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα της απέρριψε το κεφάλι.

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Μιλάει για κεφάλι δότη και κεφάλι παραλήπτη. Κοιμάσαι Γιάννης και ξυπνάς Αντρέας. Με ποιο μυαλό θα σκέφτεται ο παραλήπτης; Οι γνώσεις του θα είναι αυτές του δότη και μόνο; Δε συζητώ για αναμνήσεις και βιώματα, που στην ουσία συνιστούν τη βάση της ύπαρξής μας. Το μόνο ενδιαφέρον που θα είχε αυτή η επέμβαση θα ήταν να μελετηθεί τι υπάρχει πέρα από τον εγκέφαλο και αν εδρεύει κάπου αυτό που ονομάζουμε "πνεύμα".
Έχω υπόψιν μου 300 άτομα που χρειάζονται μια πραγματική μεταμόσχευση κεφαλιού. Βέβαια σε δυο χρόνια μπορεί να είναι άλλοι στην θέση τους... αλλά μάλλον θα την χρειάζονται και αυτοί.
Μιλάμε βεβαίως για μεταμόσχευση σώματος, ειναι τρόπος του λέγειν το "μεταμόσχευση κεφαλιού" .Αγγειακώς φυσικά εναι εφικτό, και έχει γίνει από πολλές δεκαετίες - κακώς, βεβαίως, διότι δεν προσέφερε τίποτε παρά μόνο να ταλαιπωρήσει κάποια πειραματοζωα, που ξύπνησαν παράλυτα από το λαιμό και κάτω. ΟΜΩΣ, αν πραγματικά ο χειρουργός αυτός πιστεύει ότι με...πολυαιθυλενογλυκόλη θα κολλήσουν οι κομμένοι νευράξονες, μάλλον ειναι άσχετος από νευροεπιστήμη. Μπορεί να ειναι πολύ καλός τεχνικά ως χειρουργός, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ειναι καλός και επιστημονικά. Και, ως νευροεπιστήμων, σας βεβαιώ ότι υπάρχουν χιλιάδες δημοσιεύσεις σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, που δείχνουν το αντίθετο. Αν μπορούσαμε να κολλήσουμε κομμένους νευράξονες του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ νευρικού συστήματος (στο περιφερικο γινεται) δεν θα υπήρχαν αναπηροι από ατυχήματα. Ειναι δύσκολο και πολύπλοκο θέμα, πάρα πολλές ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο δουλεύουν πάνω σε αυτό , και βεβαίως γίνεται πρόοδος, αλλά δυστυχως δεν εχουμε φτασει στη λύση. Και βεβαίως η λύση δεν ειναι...η πολυαιθυλενογλυκόλη!!!
Όντως για ποιο λόγο να το κάνεις αυτό; Δεν καταλαβαίνω το λόγο που κάποιοι δε συμφώνησαν μαζί σου. Μια δωρεά οργάνων μπορεί να σώσει 3-4 ζωές, μια δωρεά ολόκληρου σώματος όμως μόνο έναν.