ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Οι μέλισσες μπορούν να αναγνωρίσουν ανθρώπινα πρόσωπα

Οι μέλισσες μπορούν να αναγνωρίσουν ανθρώπινα πρόσωπα Facebook Twitter
2
Οι μέλισσες μπορούν να αναγνωρίσουν ανθρώπινα πρόσωπα Facebook Twitter

Σύμφωνα με συμπεράσματα της έρευνας της γαλλίδας Ορόρ Αβαργκέ-Ουεμπέρ, ερευνήτρια το Πανεπιστήμιο Επιστημών της Τουλούζης, οι μέλισσες έχουν την ικανότητα να εκτελούν πολύπλοκες ενέργειες όπως το να μετρούν ή ακόμα και να αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα.

Η Αβαργκέ-Ουεμπέρ, που τιμήθηκε σήμερα για το έργο της από το ίδρυμα L'Oreal-Unesco "Για τις γυναίκες και την επιστήμη", ανακάλυψε τον περίπλοκο όσο και συναρπαστικό κόσμο των μελισσών ενώ έκανε την πρακτική της.

"Αντιλήφθηκα ότι τα έντομα αυτά ήταν ικανά να εκτελούν πολύπλοκες πράξεις. Και μάλιστα μάθαιναν πολύ πιο γρήγορα από τους πιθήκους. "Πολλοί νομίζουν ότι μόνο τα πρωτεύοντα είναι έξυπνα, όμως κάνουν λάθος", δηλώσε η ίδια.

Τα πειράματα που πραγματοποίησε η Αβαργκέ-Ουεμπέρ επέτρεψαν να αποδειχθεί εμπειρικά ότι οι μέλισσες ξέρουν να μετρούν και αναγνωρίζουν τα πρόσωπα.

Μεταξύ άλλων, διαπίστωσε ότι αν τις τοποθετούσε σε έναν λαβύρινθο, οι μέλισσες εντόπιζαν τα διαφορετικά σημάδια, τα μάθαιναν πολύ γρήγορα και αμέσως μετά επέλεγαν να ακολουθήσουν το σημάδι που θα τις οδηγούσε στην έξοδο, όπου τις περίμενε η "ανταμοιβή" τους.

Μολονότι ο εγκέφαλός τους έχει το μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας, οι μέλισσες έχουν άριστη όραση και πολύ καλή μνήμη, ενώ δεν κατευθύνονται μόνο από το ένστικτό τους.

Η Γαλλίδα ερευνήτρια ελπίζει ότι με τα μελλοντικά πειράματά της θα κατανοήσει πώς οι μέλισσες πραγματοποιούν αυτές τις πολύπλοκες πράξεις μολονότι διαθέτουν τόσους λίγους νευρώνες (μόνο 1 εκατομμύριο, σε σύγκριση με τα 100 δισεκατομμύρια του ανθρώπου). Ίσως ο εγκέφαλός τους να διαθέτει μια μέθοδο πιο αποτελεσματική από εκείνη των ανθρώπων στη διαχείριση των πληροφοριών ή ένας νευρώνας να χρησιμοποιείται για πολλές διαφορετικές εργασίες.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα τα συμπεράσματα της έρευνας θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον ανθρώπινο εγκέφαλο αλλά και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

2

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαδρίτη: Τέλος στα τουριστικά διαμερίσματα – Οι νέοι κανόνες που αλλάζουν τα πάντα στο κέντρο της πόλης

Διεθνή / Μαδρίτη: Τέλος στα τουριστικά διαμερίσματα – Οι νέοι κανόνες που αλλάζουν τα πάντα στο κέντρο της πόλης

Ο δήμος Μαδρίτης επισημαίνει ότι μεταξύ 2015 και 2024, 3.306 τοπικά καταστήματα έχουν μετατραπεί σε τουριστικές κατοικίες ή διαμερίσματα, γεγονός που έχει μειώσει την προσφορά εμπορίου προς όφελος των μόνιμων κατοίκων
LIFO NEWSROOM
Ελ Σαλβαδόρ: Στην πιο σύγχρονη και αυστηρή φυλακή του κόσμου - Οι κρατούμενοι είναι «άδεια κελύφη»

Διεθνή / Ελ Σαλβαδόρ: Στην πιο σύγχρονη και αυστηρή φυλακή του κόσμου οι κρατούμενοι είναι σαν «ζωντανοί νεκροί»

«Οι χειρότεροι από τους χειρότερους» εγκληματίες του Ελ Σαλβαδόρ είναι φυλακισμένοι στο Cecot - Βγαίνουν μόνο 30' την ημέρα, φορούν μόνο λευκή μπλούζα και βερμούδα, κοιμούνται ανά 80 σε κελιά χωρίς μαξιλάρια και κουβέρτες, δεν έχουν μαζί τους κανένα αντικείμενο
LIFO NEWSROOM
Ben & Jerry's: Μηνύει τη μητρική της εταιρεία γιατί δεν επιτρέπει τη δημόσια στήριξη στην Παλαιστίνη

Διεθνή / Ben & Jerry's: Μηνύει τη μητρική της εταιρεία γιατί δεν επιτρέπει τη δημόσια στήριξη στην Παλαιστίνη

Η Ben & Jerry's κατηγορεί τη μητρική της εταιρεία, Unilever, υποστηρίζοντας ότι έχει «σιωπήσει» όλες τις προσπάθειες τη να εκφράσει δημόσια στήριξη στον λαό των παλαιστίνιων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια