Από τις ΗΠΑ, η «ιντιφάντα» των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη

Φωτ. : EPA Facebook Twitter
Φωτογραφία διαδηλωτών υπέρ του Ισραήλ που διακόπτουν τη διαμαρτυρία υπέρ των Παλαιστινίων στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ / EPA
0

Σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη, φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές συνεχίζουν τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια ενάντια στην χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ώρα που οι καταλήψεις στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στα πανεπιστήμια της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Ισπανίας συνεχίζονται, η κατάσταση παραμένει τεταμένη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο Άμστερνταμ. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 32 ατόμων, διαλύοντας παράλληλα μία διαμαρτυρία για τον πόλεμο στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Σε βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, διακρίνονται αστυνομικοί να χτυπούν διαδηλωτές και να γκρεμίζουν αυτοσχέδια οδοφράγματα από γραφεία και ξύλινες παλέτες που φαίνεται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί από τους διαδηλωτές. Στα πλάνα διακρίνονται παράλληλα φοιτητές να φωνάζουν «Ντροπή σας» την ώρα που αστυνομικοί απομακρύνουν άλλους φοιτητές.

Στον απόηχο των πρωτοφανών συγκρούσεων που σημειώνονται στο Άμστερνταμ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε,  από την πλευρά του υποστήριξε ότι τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο ξεπέρασαν τα όρια. «Οι διαδηλώσεις επιτρέπονται. Πάντα. Αλλά η χρήση βίας κατά της αστυνομίας και η πρόκληση καταστροφών δεν επιτρέπεται ποτέ. Σταματήστε το!», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα social media.

Παράλληλα, τόνισε πως «όλο και πιο συχνά και με όλο και πιο σκληρά λόγια, η βία στη Γάζα χρεώνεται στους Εβραίους Ολλανδούς», χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό αδικαιολόγητο και μια «μορφή αντισημιτισμού που πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε δυνατά και ξεκάθαρα». Την ίδια ώρα στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, φοιτητές κατέλαβαν ένα κτίριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ στο Βέλγιο δεκάδες φοιτητές συνέχισαν την κατάληψη του πανεπιστημίου της Γάνδης σε μια τριήμερη διαμαρτυρία που συνδύασε αιτήματα σχετικά με τη Γάζα αλλά και την κλιματική κρίση.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και στα πανεπιστήμια της Ισπανίας

Διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σε διάφορα πανεπιστήμια της Ισπανίας, όπως στης Βαλένθια, όπου φοιτητές έστησαν σκηνές πριν από 11 ημέρες, ζητώντας από τη χώρα να διακόψει κάθε δεσμό με το Ισραήλ. Στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης περίπου 200 φοιτητές κατασκήνωσαν σε 80 σκηνές σε έναν καταυλισμό που στήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Παρόμοιες πρωτοβουλίες παράλληλα ξεκίνησαν και στη Βαρκελώνη.

Οι διαμαρτυρίες στην Ισπανία έλαβαν τη στήριξη της υπουργού επιστήμης και καινοτομίας της χώρας, Ντιάνα Μοράν, η οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ήταν υπερήφανη για την κινητοποίηση των φοιτητών. Τα ισπανικά πανεπιστήμια δεν πρέπει να είναι μόνο «ένας τόπος ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, αλλά και κριτικής σκέψης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η Ιρλανδία και η Ισπανία είναι εδώ και μήνες μεταξύ των μεγαλύτερων επικριτών του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, ενώ και οι δύο ήταν έτοιμες να αναγνωρίσουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση από τις 21 Μαΐου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις, δήλωσε ότι μίλησε με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, σχετικά με την κοινή τους επιθυμία να προωθήσουν την παλαιστινιακή κρατική οντότητα.

Η επιτάχυνση της αναγνώρισης της Παλαιστίνης έρχεται την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκρούουν τις αυξανόμενες πιέσεις για να απαντήσουν στην επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα. Τουλάχιστον 67 ευρωβουλευτές έχουν υπογράψει επιστολή με την οποία καλούν τους ηγέτες της ΕΕ να συγκαλέσουν «επείγουσα συνεδρίαση για να συζητήσουν την απάντηση της ΕΕ στα γεγονότα στη Ράφα». 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM
Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωης στις χώρες της Ευρώπης τα τελευταια 20 χρόνια- Η προβληματικη θεση της Ελλάδας

Διεθνή / Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωής στις χώρες της Ευρώπης την περίοδο 2007-2019- Η προβληματική θέση της Ελλάδας

Η εξέλιξη των εισοδημάτων και του επιπέδου διαβίωσης σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και ακόμη επτά χώρες - Πώς άλλαξε το οικονομικό status των Ελλήνων λόγω των τριών μνημονίων
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Σε βίντεο οι πρόσφατοι νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στέλνουν το μήνυμά τους στους πολίτες της ΕΕ, ενόψει των Ευρωεκλογών
THE LIFO TEAM