«Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος»: Παρέμβαση Μπάιντεν για τις διαμαρτυρίες υπέρ της Γάζας στα πανεπιστήμια

«Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος»: Παρέμβαση Μπάιντεν για τις διαμαρτυρίες υπέρ της Γάζας στα πανεπιστήμια Facebook Twitter
Τζο Μπάιντεν - Φωτ.: EPA
0

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη περίπου 200 διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε «τη βία και τον αντισημιτισμό» που έχουν ξεσπάσει σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί «έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά όχι το δικαίωμα να προκαλούν χάος». 

Οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έχουν οδηγήσει σε τουλάχιστον 2.000 συλλήψεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με έναν απολογισμό των New York Times. Η ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου θα πρέπει να γίνονταν σεβαστά στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα πανεπιστήμια για τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος που φιμώνει τους ανθρώπους και καταστέλλει τη διαφωνία. Αλλά δεν είμαστε ούτε μια άναρχη χώρα. Είμαστε μια κοινωνία των πολιτών. Και πρέπει να επικρατήσει η τάξη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Μπάιντεν είπε ότι οι διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις δεν τον ανάγκασαν να επανεξετάσει την πολιτική του στο Μεσανατολικό.

«Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να ακουστούν, αλλά πρέπει να τηρείται ο νόμος», επέμεινε. Η καταστροφή περιουσιών, η απειλή σε βάρος άλλων ανθρώπων δεν είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία, συνέχισε, τονίζοντας ότι υπάρχει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, όχι όμως και το δικαίωμα να προκαλεί κανείς χάος.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε επίσης ότι «ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στην Αμερική». Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να παρέμβει η Εθνοφρουρά για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, απάντησε αρνητικά.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι ο Μπάιντεν απέφυγε να αναφερθεί στη βίαιη επίθεση φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό διαμαρτυρίας στο UCLA αργά την Τρίτη (30/4).

Με πληροφορίες από New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ