Εντολή Πούτιν για ψυχιατρικό ινστιτούτο που θα μελετά τη συμπεριφορά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων

Εντολή Πούτιν για ψυχιατρικό ινστιτούτο που θα μελετά τη συμπεριφορά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να δημιουργηθεί ινστιτούτο, στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού κέντρου ψυχιατρικής, που θα έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της συμπεριφοράς των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. 

Ο υπουργός Υγείας, Μιχαΐλ Μουράσκα ανακοίνωσε τη συγκεκριμένη εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συζήτηση στη Δούμα για το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου στη Ρωσία. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις, για τις συνέπειες που θα έχει στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. 

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση ενώ το Meduza δημοσίευσε όλη τη συζήτηση. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο βουλευτής Ανατόλι Βάσερμαν ρώτησε αν το υπουργείο Υγείας μελετά τις αντιλήψεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για τους ρόλους των φύλων και τη σεξουαλικότητα «σε αντιστοιχία με την πραγματικότητα». 

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εντολή του προέδρου για τη δημιουργία, στη βάση του ομοσπονδιακού κέντρου ψυχιατρικής, πρόσθετου ινστιτούτου που δεν θα μελετάει μόνο αυτές, αλλά και μια σειρά κατευθύνσεις συμπεριφορών, μεταξύ των οποίων και την κοινωνική συμπεριφορά», απάντησε ο Μιχαΐλ Μουράσκα. 

Φόβος στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα για το νομοσχέδιο 

Αυτές οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας ενδέχεται να επιβεβαιώνουν ότι στη Ρωσία «θέλουν να εισάγουν μία διά της βίας θεραπεία μεταστροφής, που συνιστά ένα σύμπλεγμα ψευδοεπιστημονικών, βίαιων ψυχολογικών και σωματικών πρακτικών, με τη βοήθεια των οποίων μπορεί δήθεν να “θεραπευτεί” ο μη ετεροφυλικός προσδιορισμός», επισημαίνει το Meduza, επικαλούμενο εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Ο ΟΗΕ, υπογραμμίζει ακόμη, εξισώνει αυτές τις μεθόδους με βασανιστήρια. 

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Δούμα, για την απαγόρευση των επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού φύλου, προβλέπει ότι αυτές θα επιτρέπονται μόνο για «τη θεραπεία γενετικών ανωμαλιών σε παιδιά» και θα απαιτείται απόφαση ιατρικής επιτροπής κρατικού ιδρύματος υγείας. 

Επίσης, το ίδιο νομοσχέδιο απαγορεύει σε κρατικές υπηρεσίες να προχωρούν στην αλλαγή της ταυτότητας φύλου στα έγγραφα κάποιου πολίτη. Για την έγκριση του νομοσχεδίου απαιτούνται τρεις αναγνώσεις στη Δούμα και στη συνέχεια το «πράσινο φως» από την άνω βουλή, προτού σταλεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να το υπογράψει. 

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και γιατροί έχουν επικρίνει σφοδρά το νομοσχέδιο και προειδοποιούν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση ψυχιατρικών διαταραχών και αυτοκτονιών, αλλά και σε μια μαύρη αγορά παράνομων επεμβάσεων. 

Το 2022 η Ρωσία ήταν στις τελευταίες θέσεις της ετήσιας κατάταξης που δημοσιεύει η οργάνωση ILGA-Europe, αναφορικά με την πολιτική και νομική προστασίας των δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Κάτω από τη Ρωσία ήταν μόνο η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. 

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο ο οποίος απαγορεύει την «προπαγάνδα για μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις, την παιδοφιλία και τον επαναπροσδιορισμό φύλου». 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ Meduza, Novaya Gazeta Europe, Svoboda

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: «Παγώνει» προσωρινά τις απελάσεις Βενεζουελάνων το Ανώτατο Δικαστήριο 

Διεθνή / ΗΠΑ: «Παγώνει» προσωρινά τις απελάσεις Βενεζουελάνων το Ανώτατο Δικαστήριο 

Οι δικαστές δήλωσαν ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα για να συνεχιστούν οι απελάσεις οποιωνδήποτε φερόμενων μελών συμμοριών της Βενεζουέλας στο Τέξας βάσει του νόμου περί αλλοδαπών εχθρών
LIFO NEWSROOM
Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM