Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διώκεται ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διώκεται ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Facebook Twitter
Ο Ίον Ιλιέσκου διετέλεσε πρόεδρος της Ρουμανίας από το 1989 έως το 1996 και στη συνέχεια από το 2000 έως το 2004 (EPA)
0

Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Ίον Ιλιέσκου, διώκεται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κατά την αιματηρή περίοδο που ακολούθησε την αντικομμουνιστική εξέγερση του Δεκεμβρίου 1989 στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία του ανώτατου δικαστηρίου στο Βουκουρέστι, οι διώξεις αυτές αφορούν εσκεμμένα μέτρα «αντιπερισπασμού» που ελήφθησαν μετά την πτώση του κομμουνιστή δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου και της συζύγου του, της Έλενα Τσαουσέσκου, οι οποίοι δικάσθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελέσθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου 1989.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μέτρα αυτά οδήγησαν κυρίως σε πολυάριθμες συρράξεις «αδελφοκτόνων πυρών», καθώς ενίσχυαν τότε «την τρομοκρατική ψύχωση πού είχε φθάσει σε παροξυσμό», μεταξύ των στρατιωτικών και των ένοπλων πολιτών.

Ο Ίον Ιλιέσκου «δέχθηκε και επικύρωσε μέτρα στρατιωτικού χαρακτήρα, ορισμένα από τα οποία είχαν προφανή χαρακτήρα αντιπερισπασμού», σύμφωνα με ανακοίνωση των εισαγγελέων.

Η εν λόγω ανακοίνωση συνιστά έναν νέο σταθμό σ' αυτή τη διαδικασία, η οποία είχε μπει στο αρχείο το 2015, όμως άνοιξε και πάλι το 2016 με απόφαση του Εφετείου.

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων διώκονται επίσης για έκδοση «διαταγών» και δημοσιοποίηση πληροφοριών «αντιπεριπασμού» αντιστοίχως, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Ο Ιωσήφ Ρους, πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, διώκεται σε σχέση με τον θάνατο 48 ανθρώπων στο αεροδρόμιο του Οτοπένι (κοντά στο Βουκουρέστι) στις 23 Δεκεμβρίου 1989, όταν στρατιωτικοί του υπουργείου Άμυνας και της Σεκουριτάτε (η μυστική πολιτική αστυνομία) αντάλλαξαν πυρά εξαιτίας σύγχυσης.

Συνολικά 1.104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία στη διάρκεια των γεγονότων του Δεκεμβρίου 1989, 162 πριν από την πτώση του Τσαουσέσκου, ο οποίος είχε διατάξει την καταστολή των διαδηλώσεων, και 942 τις ημέρες που ακολούθησαν, σύμφωνα με έναν απολογισμό που, 28 χρόνια μετά, παραμένει αμφίβολος.

Ηλικίας σήμερα 88 ετών, ο Ιλιέσκου διετέλεσε πρόεδρος της Ρουμανίας από το 1989 έως το 1996 και στη συνέχεια από το 2000 έως το 2004.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει στις αρχές Απριλίου το πράσινο φως από τον νυν πρόεδρο της Ρουμανίας, τον Κλάους Γιοχάνις, για να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του Ιλιέσκου και του πρώην πρωθυπουργού Πέτρε Ρομάν για ένα άλλο σκέλος του «Φακέλου της Επανάστασης». Την περασμένη εβδομάδα, ο Γιοχάνις ανακοίνωσε πως συμφωνεί.

Πηγή ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παίρνει διαζύγιο η Ιταλία από τους τουρίστες;

Ταξίδια / Παίρνει διαζύγιο η Ιταλία από τους τουρίστες;

Σε περιορισμούς στα κρουαζιερόπλοια, στα τουριστικά λεωφορεία, ακόμα και στις selfies, και σε μια σειρά ακόμα μέτρων σε διάφορες περιοχές της έχει προχωρήσει η Ιταλία, στην προσπάθειά της να περιορίσει τον υπερτουρισμό.
THE LIFO TEAM
Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται κάτι ένα μεγάλο πρόβλημα

Διεθνή / Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται ένα μεγάλο πρόβλημα

Οι τιμές σε τουριστικά θέρετρα σε Ελλάδα και Τουρκία - Αυξάνονται οι τιμές σε φαγητό, ένδυση, μεταφορές - Το όριο πείνας στην Τουρκία ξεπερνά τον κατώτατο μισθό κατά 3.000 λίρες - Ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ