Η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσε, χθες, πρακτικές «μεταστροφής» της σεξουαλικότητας σε ανηλίκους ΛΟΑΤΚΙ, με συντριπτική πλειοψηφία, σε μία ψηφοφορία που χαρακτηρίστηκε από πολλούς νίκη για την ανθρωπότητα.
Οι δήθεν θεραπείες αφορούν κυρίως προγράμματα θρησκευτικών οργανώσεων και ομάδων που διατείνονται ότι μεταστρέφουν την σεξουαλικότητα ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε χθες το απόγευμα όμως, οποιαδήποτε πρακτική υποτιθέμενης μεταστροφής σε ανήλικους θα τιμωρείται με έως και τρία χρόνια φυλάκισης.
Η ποινή θα είναι ίδια και σε περίπτωση που το άτομο είναι μεν ενήλικο αλλά έχει προβλήματα συνειδητής λήψης αποφάσεων και κατευθύνεται από τις επίμαχες οργανώσεις. Τέλος, απαγορεύονται ανεξαρτήτως ηλικίας οι πρακτικές μεταστροφής που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άμεση και «σοβαρή βλάβη» - σε αυτή την περίπτωση μάλιστα η ποινή για τους παραβάτες αυξάνεται στα πέντε χρόνια κάθειρξης.
«Αυτός ο νόμος είναι για εσάς»
Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γκραντ Ρόμπερτσον, ομοφυλόφιλος και ο ίδιος, είπε πως ο νόμος διορθώνει κάποια από τα λάθη που έχουν γίνει με τις πρακτικές μεταστροφής. «Μεγάλωσα σε ένα σπιτικό εκκλησιαζόμενων, την εποχή της νομοθετικής μεταρρύθμισης για τους ομοφυλόφιλους. Όταν βρήκα το κουράγιο να κάνω coming out στους γονείς μου, το υποδέχτηκαν με αγάπη, αλλά δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί».
«Σε όλους όσοι επηρεαστήκατε από πρακτικές μεταστροφής ή απόπειρες, θέλουμε να σας πούμε πως αυτός ο νόμος είναι για εσάς. Δεν μπορούμε να σας φέρουμε πίσω, δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τον πόνο, αλλά μπορούμε να διασφαλίσουμε για τις επόμενες γενιές ότι θα παρέχουμε την υποστήριξη και την αγάπη που εσείς δεν λάβατε, και την προστασία από το κακό που κάνουν όσοι προσπαθούν να σας εμποδίσουν από το να είστε αυτοί που είστε».
Η γκέι υπουργός Κίρι Άλαν, έγραψε στο facebook για την δική της εμπειρία «θεραπείας» που είχε υποστεί σε ηλικία 16 ετών. «Πέρασα από θεραπεία μεταστροφής (δεν το έλεγαν έτσι, αλλά αυτό ήταν) στην εκκλησία μου. Προσπάθησα απεγνωσμένα να αποδιώξω την ομοφυλοφιλία μου με προσευχή για να αποδεχτεί η οικογένειά μου, η κοινότητα και η εκκλησία μου. Η «ασθένειά» και η «αδυναμία» μου ήταν κολλημένη στο δέρμα μου σαν αμαρτία. Μου πήρε πολύ καιρό να αποτινάξω την ντροπή και το τραύμα. Απόψε η Βουλή θα διασφαλίσει πως αυτή η πρακτική θα απαγορευτεί οριστικά στην χώρα μας. Για τα μωρά της επόμενης γενιάς. Είμαι τόσο ανακουφισμένη. Σας ευχαριστώ όλους που καταφέραμε αυτή την αλλαγή».
Ο ιδρυτής της ομάδας Conversion Therapy Action Group, Σανίλ Λαλ, δήλωσε σχετικά: «Η απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής είναι μία νίκη για την ανθρωπότητα και όχι μόνο για την queer κοινότητα. Τα queer δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Οι queer άνθρωποι δεν πρέπει να γίνονται ανεκτοί ή αποδεκτοί, πρέπει να είναι ελεύθεροι».
Ανεξάρτητος ειδήμων των Ηνωμένων Εθνών κατά της βίας και των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, είχε σημειώσει πως οι πρακτικές μεταστροφής προκαλούν «σημαντική απώλεια αυτοεκτίμησης, άγχος, σύνδρομο καταπίεσης, κοινωνικό αποκλεισμό, προβλήματα οικειότητας, μίσος για τον εαυτό, ντροπή, ενοχές, σεξουαλική δυσλειτουργία, αυτοκτονικό ιδεασμό και συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες.»
Η Νέα Ζηλανδία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών στους νέους, από όλες τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΑΣΑ) και οι αυτοκτονίες είναι πιο συχνές μεταξύ νέων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Έρευνα του 2019 είχε καταγράψει πως το 79% των τρανς και non-binary Νεοζηλανδών είχαν σκεφτεί να βάλουν τέλος στη ζωή τους και τα δύο πέμπτα είχαν προκαλέσει βλάβη στον εαυτό τους σε διάστημα έως και 12 μηνών πριν την έρευνα.
Με πληροφορίες από Guardian