Μελόνι - Ράμα: Αντιδράσεις για τη συμφωνία «κλειστών κέντρων μεταναστών»

Πλήθος αντιδράσεων με τη συμφωνία Μελόνι - Ράμα για τα κλειστά κέντρα μεταναστών Facebook Twitter
Φωτ. ANSA
0

Για τη συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα σε Ιταλία και Αλβανία σχετικά με τα κέντρα παραμονής παράτυπων μεταναστών, μίλησε η Τζόρτζια Μελόνι στην εφημερίδα Il Messaggero.

Συγκεκριμένα η Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στην υπογραφή πρωτοκόλλου με τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα, για τη δημιουργία δύο κλειστών κέντρων παραμονής παράτυπων μεταναστών στην Αλβανία, με έξοδα και διαχείριση της Ιταλίας.

Τα δύο κέντρα χωρητικότητας 36.000 ατόμων, αναμένεται να δημιουργηθούν στη βόρεια Αλβανία, και συγκεκριμένα στο Σάνγκγιν  και στο Γκιάντερ.

«Πρόκειται για συμφωνία η οποία ενισχύει την στρατηγική εταιρική σχέση με την Αλβανία και θέτει τρεις στόχους: την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, την πρόληψη παράτυπων μεταναστευτικών ροών και την δυνατότητα να υποδεχόμαστε, στην Ευρώπη, μόνον όποιον δικαιούται πραγματικά διεθνή προστασία», ανέφερε αρχικά τονίζοντας ότι η συμφωνία αφορά μόνο τους μετανάστες που διασώζονται ενώ βρίσκονται στην θάλασσα.

«Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Θεωρώ αντιθέτως ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο μπορεί να μετατραπεί σε μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ και κράτη που δεν είναι μέλη της Ένωσης, σε ό,τι αφορά την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», συμπλήρωσε.

Πρόκειται για συμφωνία που βασίζεται σε ισχυρό, ευρωπαϊκό πνεύμα» ενώ η πρωθυπουργός θεωρεί ότι «είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι, παρά το ότι τα Τίρανα δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ, φέρονται εκ των πραγμάτων σαν να είναι στην Ένωση, με επιλογές που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις αρχές αλληλεγγύης και συνεργασίας, οι οποίες αποτελούν την βάση της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Πρόκειται για συμφωνία η οποία προέκυψε από μια κοινή διαπίστωση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ράμα. Ότι δηλαδή η μαζική παράτυπη μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους και ότι η συνεργασία με χώρες εκτός ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας», σημείωσε κλείνοντας.

Από την πλευρά της Αλβανίας ωστόσο έχουν δημιουργηθεί ισχυρές αντιδράσεις. 

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, δικαιολόγησε την υπογραφή της συμφωνίας ως εκπλήρωση χρέους της Αλβανίας προς την Ιταλία η οποία υποδέχτηκε χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες στην μεγάλη έξοδο των Αλβανών μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1991.

Ωστόσο η υπογραφή της συμφωνίας γνωστοποιήθηκε από τα Ιταλικά ΜΜΕ και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να αξιώνει άμεση ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Η συμφωνία κυριαρχεί από χθες στην δημόσια συζήτηση, και στα αλβανικά ΜΜΕ καταγράφονται έντονα αρνητικές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η πλουσιότερη Αυστραλή και τα υπόλοιπα αμφιλεγόμενα πορτρέτα του Βίνσεντ Ναματζίρα

Πολιτισμός / Η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας και τα άλλα «κακόγουστα» πορτρέτα του Βίνσεντ Ναματζίρα

Οι αμφιλεγόμενες προσωπογραφίες των ανθρώπων που διαμόρφωσαν την Αυστραλία και τον κόσμο - «Η δουλειά μου θέλει να κάνει το κοινό να σκεφτεί την επιρροή και τα προνόμια κάποιων ανθρώπων»
NEWSROOM