Όταν ο Μπόρις Τζόνσον έγραφε με θέρμη υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, το 1986

Όταν ο Μπόρις Τζόνσον έγραφε με θέρμη υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, το 1986 Facebook Twitter
0

Στο φως έρχεται άρθρο που έγραφε το 1986 ο φοιτητής τότε Μπόρις Τζόνσον, στο οποίο επιχειρηματολογούσε με ζέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. 

Το άρθρο, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Τα Νέα», είχε δημοσιευθεί στο Debate, που ήταν κάποτε το επίσημο περιοδικό του Συλλόγου Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Oxford Union Society). Εντοπίστηκε από τον ανταποκριτή της εφημερίδας στο Λονδίνο, Γιάννη Ανδριτσόπουλο, στη βιβλιοθήκη της Οξφόρδης. 

Το άρθρο αποκαλύπτει το μέγεθος της μεταστροφής του Μπόρις Τζόνσον στο ζήτημα των Γλυπτών του  Παρθενώνα, σχολιάζει ο Guardian. Η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο νεαρός τότε Τζόνσον θα έκανε υπερήφανους τους υποστηρικτές της επιστροφής, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Γιατί, ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, το 1986 όχι μόνο πίστευε ότι τα Γλυπτά θα έπρεπε να εκτίθενται «εκεί όπου ανήκουν», αλλά και αποδοκίμαζε το πώς αποσπάστηκαν από το επιβλητικό οικοδόμημα που κάποτε κοσμούσαν. 

«Τα Ελγίνεια μάρμαρα θα πρέπει να φύγουν από αυτή τη βόρεια, κουλτούρα ενοχής και κατανάλωσης ουίσκι και να εκτεθούν εκεί όπου ανήκουν: σε μια χώρα του λαμπρού φωτός του ήλιου και του τοπίου του Αχιλλέα», έγραφε στο άρθρο. 

«Θα στεγαστούν σε ένα νέο μουσείο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Ακρόπολη. Θα τα φροντίζουν σχολαστικά. Δεν θα υποστούν σοβαρή ζημιά, όπως στο Βρετανικό Μουσείο το 1938, από μανιακές πλύστρες που τα έτριβαν με χάλκινες βούρτσες», συμπλήρωσε ο τότε νεαρός Τζόνσον. 

Ο 21χρονος τότε Βρετανός είχε γράψει το άρθρο πριν από την επίσκεψη της Μελίνας Μερκούρη, για ομιλία στον Σύλλογο Φοιτητών της Οξφόρδης. Ως πρόεδρος της Ένωσης, είχε προσκαλέσει την Μερκούρη να είναι η κύρια ομιλήτρια σε συζήτηση στις 12 Ιουνίου 1986 υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα. 

Το άρθρο έβαλε τα θεμέλια για τη συζήτηση. Σε αυτό ο Τζόνσον συντασσόταν με την Μερκούρη, καταρρίπτοντας την άποψη ότι ο Λόρδος Έλγιν είχε αποκτήσει νόμιμα τα Γλυπτά ως πρεσβευτής της Αγγλίας στην Υψηλή Πύλη, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει τη βρετανική κυβέρνηση για «σοφιστεία και αδιαλλαξία». 

«Ισχυρές δυνάμεις θα την αναγκάσουν (τη Μερκούρη) να ταξιδέψει στη Βρετανία. Από τη μία είναι παθιασμένο εθνικό αίσθημα των Ελλήνων και από την άλλη η σοφιστεία και η αδιαλλαξία της βρετανικής κυβέρνησης», έγραφε. 

«Και ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις, δεν είναι ένας σάκος με παλιές μπάλες, αλλά ο υπέρτατος καλλιτεχνικός θησαυρός του αρχαίου κόσμου. Η συζήτηση στις 12 Ιουνίου θα σηματοδοτήσει την κλιμάκωση μιας ανανεωμένης εκστρατείας της ελληνικής κυβέρνησης, για την επιστροφή στην Ελλάδα της γλυπτικής ενσάρκωσης του πνεύματος του έθνους», σημείωνε ακόμη. 

Σε ό,τι αφορά στον Έλγιν, ο Τζόνσον έγραφε ότι όχι μόνο είχε εκμεταλλευτεί τη «σχεδόν αναρχία» της εποχής για να αφαιρέσει τα Γλυπτά όταν η Ελλάδα ήταν χωρίς φωνή ως «ετοιμόρροπο φυλάκιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», αλλά είχε επιδιώξει να τα αποκτήσει για να διασκεδάσει τη «νεαρή και ανήσυχη σύζυγό του», που είχε «την ακόρεστη επιθυμία για δώρα ενός κακομαθημένου κοριτσιού». 

«Ήταν στην Ακρόπολη που συνειδητοποίησε ότι είχε βρει λίγα πράγματα που θα μπορούσαν να τη διασκεδάσουν. Χειραγωγώντας την εξάρτηση της Τουρκίας από τη Βρετανία για στρατιωτική υποστήριξη, εξασφάλισε από τον Σουλτάνο ένα φιρμάνι για να αφαιρέσει “μερικά κομμάτια πέτρας” που έτυχε να βρίσκονται στην Ακρόπολη. Η ερμηνεία αυτής της φράσης από τον Έλγιν ήταν τουλάχιστον φιλελεύθερη», σημείωνε ακόμη ο Τζόνσον σε εκείνο το άρθρο.  

Τον προηγούμενο μήνα, ο Μπόρις Τζόνσον είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα και πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο. Το 978 λέξεων άρθρο του αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη του πόσο υποστήριζε ως νέος τον ελληνικό σκοπό, σημειώνει ο Guardian. 

Από τότε που μπήκε στην πολιτική, έχει απορρίψει κάθε ιδέα επαναπατρισμού, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα που θυμίζει πως σε επιστολή του το 2012 ο Τζόνσον- τότε δήμαρχος του Λονδίνου αναγνώριζε ότι ενώ, ιδανικά, τα γλυπτά θα έπρεπε να είχαν παραμείνει στη θέση τους, η απομάκρυνσή τους από το Βρετανικό Μουσείο θα ισοδυναμούσε με «σοβαρή και ανεπανόρθωτη απώλεια». 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Αριστερή, με καταγωγή από Εβραίους της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, η Σέινμπαουν γίνεται η πρώτη πρόεδρος στην 200ετή ιστορία του Μεξικού, με ελπίδες να αλλάξει την κατάσταση για τις γυναίκες της χώρας
NEWSROOM
Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Διεθνή / Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, μετά από μία προεκλογική περίοδο κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 υποψήφιοι βουλευτές
NEWSROOM
Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Αθλητισμός / Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Το γκάλοπ σε 1.304 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες ρωτούσε αν θα προτιμούσαν να δουν περισσότερους ποδοσφαιριστές με λευκό δέρμα να παίζουν για τη Γερμανία
NEWSROOM