8 πρωτοπόροι συγγραφείς της Φανταστικής λογοτεχνίας

8 πρωτοπόροι συγγραφείς της Φανταστικής λογοτεχνίας Facebook Twitter
Έργο του Πητ Κουτρουμπούση
0

ΑΠΟ ΤΟΥΣ: M.HULOT, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

Μάκης Πανώριος
(Kεφαλονιά, 1935-)
Συγγραφέας, επιμελητής, μεταφραστής, ανθολόγος, ηθοποιός, εικονογράφος.

 

Δείχνει να προτιμά την επιστημονική φαντασία, αλλά η γραφή του είναι πιο λυρική, πιο ονειρική από το συνηθισμένο. Δημιουργός της μεγαλύτερης ως τώρα προσπάθειας παρουσίασης του ελληνικού φανταστικού διηγήματος (Το ελληνικό φανταστικό διήγημα, έξι τόμοι, Αίολος), διευθυντής και εικονογράφος του περιοδικού «Ανδρομέδα» (1977), εικονογράφος της σειράς επιστημονικής φαντασίας των εκδόσεων Κένταυρος (δεκαετία του '80), συγγραφέας θεατρικών έργων επιστημονικής φαντασίας, αποδέκτης του βραβείου Χρυσός Ικαρομένιππος (1996) για το διήγημά του Ηθοποιός και του διεθνούς βραβείου μετάφρασης Karel για την προσφορά του στην επιστημονική φαντασία και το φανταστικό (1993). Έργα του: Η Κατάκτηση (1970), Η Καταδίκη (1975), Η Διαδρομή (1978), Τα ρομπότ μια μέρα (1979), Η Καταστροφή (1982), Η Αυτοκρατορία της Μηχανής (1990), Ακόμη και τα πουλιά (1994), Αύριο (1996), Το καράβι στο βουνό (2000), Το Μαυσωλείο (2006), Ο Ξένος Φαέθων (2010), Η σιωπή στο τέλος του δρόμου (2010).

Πάνος Κουτρουμπούσης
(Λιβαδειά, 1938-)
Συγγραφέας, μεταφραστής και εικαστικός.

Σπούδασε σκηνοθεσία στη Ρώμη. Ανακατεύτηκε με το κίνημα των μπιτ στην Ελλάδα. Με τον ερχομό της δικτατορίας του '67 έφυγε στο Λονδίνο, όπου δούλεψε στο ραδιόφωνο και ως εικονογράφος βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και τρόμου. Από το 1963 συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού «Πάλι». Έχει δουλέψει επίσης για τις εκδόσεις των «Νέων», της «Ελευθεροτυπίας», της «Βαβέλ», του «Ταχυδρόμου» και του «Αντί». Η γραφή του είναι παράδοξη, σατιρική, σουρεαλιστική, σκαμπρόζικη, βαθιά ανθρώπινη. Έργα του: Εn αγκαλιά de Κρισγιαούρτι y otros ταχυδράματα y otros historias περίεργες (1978, 1987), Στον θάλαμο του Μυθογράφφ (1992), Η ταβέρνα του Ζολά (1997), Η εποχή των ανακαλύψεων (2002), Το κεντράκι του Ταρζάν και άλλα παραμύθια (2005).

Γιώργος Μπαλάνος
(Αθήνα, 1944-)

Συγγραφέας και μεταφραστής.

Κατά καιρούς ξεκίνησε να σπουδάζει φυσική, ηλεκτρολογία και πολιτικές επιστήμες, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Το όνομά του συνδέθηκε με τα πρώτα βήματα της σειράς ανθολογιών φαντασίας «Ωρόρα» (τόμος 2 έως 17). Κατέκτησε το διεθνές βραβείο μετάφρασης επιστημονικής φαντασίας Κarel το 1984. Η γραφή του είναι συναισθηματική, με λεπτό και ευγενές χιούμορ, που αναδεικνύει το πώς ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται λανθασμένα τη λειτουργία του σύμπαντος. Έργα του: Οι ονειρότοποι της γης (1979), Τα μονοπάτια των άστρων (1989), Όλα τα χρώματα των ήλιων (1994), Νύχτες της Εκάτης (1998).

Ανθίππη Φιαμού
(Χίος, 1966-)

Συγγραφέας, αρθρογράφος και μεταφράστρια.

Σπούδασε παιδαγωγικά και εργάζεται ως δασκάλα. Τιμήθηκε το 1995 με το βραβείο Ικαρομένιππος Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα για το μυθιστόρημά της Λαμπρά φεγγάρια στον ποταμό της λησμονιάς. Το μυθιστόρημα αυτό είναι το πρώτο ηρωικής φαντασίας που κυκλοφόρησε ποτέ από Έλληνα συγγραφέα. Η γραφή της είναι μεστή, με έντονο ελληνικό χρώμα και γεμάτη από το θαυμαστό. Έργα της: Λαμπρά φεγγάρια στον ποταμό της λησμονιάς (1995), Κάτω από τον ήλιο της Γκρόνταρ (2001), Τον έφαγε το φεγγάρι (2005), Δύναμη και Τιμή (2008), Ο ορίζοντας της αιωνιότητας (2009), Σκιές και σκόνη (2013). Έχει γράψει επίσης διηγήματα για ανθολογίες.

Γκράχαμ Στηλ-Graham W. Still
(Θεσσαλονίκη, 1928-)
Συγγραφέας .

Φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιώργου Β. Παπαδόπουλου. Σπούδασε Ιατρική. Το 1998 ανακοίνωσε τη θέσπιση του βραβείου «Graham W. Still» για το καλύτερο διήγημα ή μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας Έλληνα συγγραφέα (αρχικά, Βορειοελλαδίτη συγγραφέα). Το βραβείο συνοδευόταν από υψηλό χρηματικό έπαθλο που χορηγούσε ο ίδιος και δόθηκε τελευταία φορά το 2002. Στα βιβλία του που εκδόθηκαν μετά το 2001 χρησιμοποίησε το πραγματικό του όνομα. Έργα του: Ταξείδι στο χρόνο (1956), Τα Σύνορα του απίθανου (1957), Έφοδος Εγκεφάλων (1958), Οδύσσεια στον χωρόχρονο (2001), Η τρέλα των κλώνων του Αρχιμήδη (2001), Η τελευταία δυναστεία των αγγέλων (2001), καθώς και τη σειρά βιβλίων «Η οδύσσεια του μικρού πρίγκιπα Τρούθυ».

Γιώργος Ζαρκαδάκης
(Αθήνα, 1964-)
Συγγραφέας και αρθρογράφος.

Σπούδασε μηχανικός συστημάτων και αυτόματου ελέγχου και είναι κάτοχος διδακτορικού στην τεχνητή νοημοσύνη με εφαρμογή στην Ιατρική. Είναι διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού «Focus». Η γραφή του είναι λόγια, εγκεφαλική, αναζητά τη λύση στα ανθρώπινα αδιέξοδα. Έργα του: Τα μυστικά των χωρών χωρίς (1996), Ανατολικόν Τέλος (1999), Αρχιπελάγους Πολιτεία (2000), Το Πέρασμα (2004), Όταν η Αμερική εξαφανίστηκε (2002), Οδηγός Επιβίωσης (2009). Έχει γράψει επίσης διηγήματα για ανθολογίες.

 

Στυλιανός Μωυσείδης
(Αθήνα)
Συγγραφέας και σκηνοθέτης.

Σπούδασε σκηνοθεσία και πολιτικές επιστήμες, έγραψε σενάρια και δίδαξε σε θεατρικές σχολές. Τη δεκαετία του '70 κυκλοφόρησαν ως βιβλία τσέπης (βίπερ-βιβλία περιπτέρου, με την ορολογία της εποχής) αρκετά έργα του με κατασκοπική θεματική. Το 1986 εκδόθηκε από την Bell-Χαρλένικ το βιβλίο του Τάλως, ο τρόμος που ήρθε απ' το χθες που κέρδισε τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της εκδοτικής αυτής. Το συγκεκριμένο βιβλίο χρησιμοποιεί ως υπόβαθρο την αρχαία ελληνική μυθολογία και εντάσσεται στην Επιστημονική Φαντασία. Επανεκδόθηκε από την Εκάτη το 1998. Το ακολούθησε την επόμενη χρονιά η συνέχειά του με τίτλο Όταν ξυπνήσουν οι Τιτάνες.

Διαμαντής Φλωράκης
(Αθήνα, 1935-)
Συγγραφέας και στοχαστής.

Επιλέγει την επιστημονική φαντασία και το τεχνοθρίλερ για να εξετάσει τις ουμανιστικές του απόψεις και ανησυχίες υπό το φως της υπαρξιακής αναρχίας. Ο πρώτος Έλληνας μπλόγκερ και από τους πρώτους παγκοσμίως (δεν υπήρχε ο όρος «μπλογκ» το 1999 που ξεκίνησε το «Ηλεκτρονικό ημερολόγιο ενός συγγραφέα»). Έργα του (σχεδόν όλα διαθέσιμα και σε e-book): Οι Απίθανοι (1963), Το Ναρκοπέδιο (1966), Η Έκρηξη (1970), Το Πραξικόπημα (1972), Επιστροφή στο μέλλον (1973), Τα πονοτρόνια και οι αναρχικοί του απόλυτου (1975), Εισβολή στο αύριο (1978), Θέα από τα χτισμένα παράθυρα (1981), Στα ίχνη του ανυπάρκτου (1985), Η νοσταλγία του τίποτα (1987), Ο Καιάδας (1987), Η έσχατη αναρχία (1988), Ο εχθρός (1989), Το σύνδρομο του χάους (1992), Πέρα από την έρημο του μίσους (1995), Ο άνθρωπος που δεν χρειαζότανε κανέναν (1996), Τα γονίδια της αγιότητας (2001), Η μαύρη τρύπα μιας νουβέλας που κατάπιε το σύμπαν του αισθητού (2009).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ