Ο τρόπος που διασκεδάζουν οι Αθηναίοι έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Και παρόλο που η κατάσταση για τα μαγαζιά έχει δυσκολέψει αρκετά, καινούργια μπαρ και συναυλιακοί χώροι εμφανίζονται συνεχώς, καλύπτοντας ακόμα και τα πιο ειδικά γούστα, ενώ παλιά, ιστορικά μαγαζιά ανοίγουν ξανά σε νέους χώρους, σε πιο «σημερινή» έκδοση.
Σίγουρα, τα παλιά ροκάδικα δεν είναι πλέον όπως τα γνωρίζαμε. Έχουν εξελιχθεί και παίζουν πιο εξειδικευμένη μουσική ή εκσυγχρονίζουν το πρόγραμμά τους, επιλέγοντας τις τελευταίες τάσεις της εναλλακτικής μουσικής.
Αυτό που έχουν διατηρήσει ακέραιο είναι το ανεξάρτητο πνεύμα στις μουσικές επιλογές τους, το οποίο φαίνεται πως, σε πείσμα των καιρών, λειτουργεί.
Επισκεφτήκαμε τέσσερα εναλλακτικά μαγαζιά που έχουν κάνει πρόσφατα το περισσότερο buzz στην πόλη.
Bad Tooth
Νεαρές παρέες αράζουν κουνώντας συνωμοτικά το κεφάλι στον ρυθμό της punk rock μουσικής, μέλη από ανερχόμενα, ροκ συγκροτήματα παίζουν σε συναυλίες και καταστρώνουν τα σχέδιά τους, κάποιοι τύποι χάνουν στοιχήματα πάνω από το ποδοσφαιράκι και μερικές κοπέλες χαράζουν τσιτάτα και ερωτικούς όρκους στον μαύρο τοίχο.
Αυτές είναι οι εικόνες που θα αντικρίσει κανείς μια συνηθισμένη βραδιά στο Bad Tooth, το punk rock club στη γειτονιά του Ψυρρή που άνοιξε στα τέλη του περασμένου έτους.
«Το Bad Tooth φτιάχτηκε για να καλύψουμε το κενό που νιώθαμε ότι υπήρχε στην αθηναϊκή σκηνή. Η σκέψη μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα μέρος με ποιοτικές μουσικές, όπου μπορείς να είσαι ο εαυτός σου» μας εξηγούν οι υπεύθυνοι.
Στο μαγαζί με τη ρετρό ατμόσφαιρα και την cult punk αισθητική μπορεί να ακούσει κανείς από garage μέχρι protopunk και από rockabilly μέχρι new wave, ενώ κάποιες βραδιές στη σκηνή του Bad Tooth δίνουν συναυλίες κάποια καλά, «κρυμμένα» σχήματα της εγχώριας ροκ σκηνής.
«Οι μπάντες επικοινωνούν συνήθως μαζί μας, μας στέλνουν υλικό, τους ακούμε και κρίνουμε αν ο ήχος τους ταιριάζει στην ατμόσφαιρα του Bad Tooth. Υπάρχουν, βέβαια, κι άλλες αγαπημένες μπάντες με τις οποίες επικοινωνούμε εμείς, για να έρθουν να παίξουν. Οι DJs πλέον έρχονται "συστημένοι", ξέρουν τι παίζει το μαγαζί, οπότε και τους ακούμε σε set μια συγκεκριμένη μέρα.
Tο punk σημαίνει για εμάς ελευθερία. Ήταν, είναι και θα είναι μια επαναστατική ιδέα που δεν χωράει συμβιβασμούς». A.K.
Κακουργιοδικείου 6, Ψυρρή
Closer
Το παλιό Closer είναι από τα ελάχιστα παλιά ροκάδικα που κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του με επιτυχία, χωρίς να προδώσει τις μουσικές καταβολές του. Από τη Σίνα, το 1999, μετακόμισε στην Ιπποκράτους, και πέρσι, μετά από τρία χρόνια απουσίας, άνοιξε ξανά στα σύνορα Κολωνακίου και Εξαρχείων.
Το καινούργιο μαγαζί δεν έχει χρονίσει ακόμη, αλλά έχει γίνει στέκι που προσελκύει ετερόκλητο κόσμο. Μπορείς να ακούσεις από Zappa μέχρι Λένα Πλάτωνος. Οι ηλικίες που μαζεύει είναι από 18 έως 55 χρονών.
«Πάντα υπάρχει νεαρό κοινό. Λειτουργεί διαφορετικά από τις παλαιότερες φουρνιές. Φυσικά, δεν είναι πιστό στη θρησκόληπτη προσέγγιση των '70s και πολύ καλά κάνει» λέει ο Δημήτρης Ταμπάκης.
«Απ' όταν ξεκίνησα αυτήν τη δουλειά, ο κάθε τυχαίος attitude pusher ονομάζει ροκ αυτό που πουλάει. Το ροκάδικο κοινό των προηγούμενων γενεών είχε την τάση να μαζεύεται σε πιο κλειστούς χώρους και ίσχυε πολύ έντονα ο ρομαντισμός της μουσικής κοινότητας.
Τώρα είμαστε σε εποχές που ο κόσμος θέλει να προβάλλει τις συμπεριφορές του θεωρώντας το κατάκτηση, οπότε το στήσιμο των μαγαζιών ρέπει περισσότερο στη street bar διάσταση. Σήμερα δεν θα δεις άνθρωπο ντυμένο από την κορφή ως τα νύχια στο δέρμα, που δεν βγάζει το μπουφάν του μέσα στο μαγαζί για να μη χαλάσει το στυλ του. Οπωσδήποτε, όμως, ένα ροκ μπαρ αποπνέει έναν αέρα ατημελησίας και χίπικης ελευθερίας, χωρίς να φας πόρτα από κανέναν». Μ.Π.
Ναυαρίνου 12, Εξάρχεια
Barrett
Το Barrett άνοιξε στο τέλος του 2015 στην καρδιά του Ψυρρή και η αλήθεια είναι ότι κάλυψε ένα κενό που υπήρχε στην περιοχή όσον αφορά πιο εναλλακτικούς ήχους. Μαζεύει κυρίως κοριτσόκοσμο και νεαρές ηλικίες.
Μπορείς να ακούσεις από Interpοl και Nick Cave μέχρι Chckn και Rory Gallagher. Θυμίζει παλιό αυθεντικό ροκάδικο, αλλά παίζει και μαύρη μουσική και κάθε Πέμπτη το πρόγραμμά του γίνεται καθαρά χορευτικό.
«Κάποιοι θα σου πουν ότι πρόκειται για ροκ μπαρ, και είναι λογικό, γιατί λέμε "ροκ" ό,τι δεν παίζει ελληνικά και ραδιοφωνικά χιτάκια. Εγώ θα σου πω ότι πρόκειται για ένα μπαρ καθόλου κολλημένο» λέει η Χρύσα Οικονοπούλου.
«Το μοναδικό πράγμα στο οποίο επιμένουμε είναι ο καλός DJ». Και ο κόσμος, απ' ό,τι φαίνεται, χορεύει. Το διαπιστώνεις με μια επίσκεψη Παρασκευοσάββατο.
«Οι ειδικοί λένε ότι εκεί που κουνιούνται όλοι είναι με το χιπ-χοπ, αλλά δεν μπορείς να μη χορέψεις π.χ. με το "The way you used to do" των QOTSA, όπως παλιότερα με τα "You can't hide" των LCD Soundsystem και "I feel better" των Hot Chip.
Θεωρώ ότι τα μαγαζιά που αποκλείουν τη μαύρη μουσική ή αγνοούν την έκρηξη του χιπ-χοπ τα τελευταία χρόνια είναι δεινοσαυρικά και δεν με αφορούν. Τα charts απαντούν με σαφήνεια ότι δεν πουλάει το ροκ, εμάς όμως μας αρέσει». M.Π.
Πρωτογενούς 11, Ψυρρή
Crust
Ως ιδέα και μόνο το Crust ιντριγκάρει: στο ισόγειο το μαγαζί λειτουργεί ως πιτσαρία νεοϋορκέζικου στυλ και το υπόγειο τα βράδια μετατρέπεται σε ένα εναλλακτικό micro club με βερολινέζικη αισθητική.
«Θέλαμε να συνδυάσουμε την αγάπη μας για την πίτσα και τη μουσική με έναν διαφορετικό τρόπο. Διαλέξαμε την περιοχή του Ψυρρή γιατί δεν έχει πολιτιστικούς περιορισμούς και δεν σε δεσμεύει σε κατηγορίες και στερεότυπα» μας αναφέρουν οι άνθρωποι πίσω από αυτή την πρωτότυπη ιδέα.
Ένα συνηθισμένο βράδυ στην οδό Πρωτογένους θα δείτε πολλές παρέες να μετακινούνται ανάμεσα στο Barrett και στο Crust με μια πίτσα και μια μπίρα στο χέρι, επιθυμώντας να απολαύσουν διαφορετικές εκφάνσεις της μουσικής που ακούν.
Σε αντίθεση με το διπλανό Barrett, στο υπόγειο της πιτσαρίας μπορεί να ακούσει κανείς heavy rock και metal, όπως επίσης ηλεκτρονική μουσική και χιπ-χoπ, γεγονός που δείχνει πόσο ανοιχτόμυαλα αντιμετωπίζουν την ηχητική τους ταυτότητα οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού.
«Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι που να αρέσει και σ' εμάς, χωρίς να κοιτάμε τόσο τα trends. Φτιάξαμε έναν χώρο όπου θα θέλαμε να συχνάζουμε και να διασκεδάζουμε και οι ίδιοι».
Μια καλή βραδιά για να επισκεφθεί κανείς το Crust είναι όταν έχει ένα από τα σπάνια live που γίνονται στο υπόγειό του, τα οποία ποικίλλουν σε στυλ και είδος. Αυτές τις ώρες είναι που θα ζήσετε τις πιο συναρπαστικές και ακραίες εμπειρίες στο μαγαζί, αλλά, όπως μας είπαν και οι ίδιοι, «όλα γίνονται στο Crust, αλλά ό,τι γίνεται μένει εδώ». A.K.
Πρωτογενούς 13, Ψυρρή
Δείτε επίσης:
To Off the chain στη Ναυαρίνου, εκεί όπου ήταν παλιά το Stand. Το Buy or Die στη Θεμιστοκλέους αναβιώνει το πνεύμα των Εξαρχείων μιας άλλης εποχής. Το ιστορικό Mo Better αναστήθηκε στου Ψυρρή. Ο πρώτος όροφος του Boiler στη Βλαχάβα φιλοξενεί τις πιο απρόβλεπτες εναλλακτικές συναυλίες.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO