
☛ 7 Food Sins Gastropub, Φιλομούσου Εταιρείας 1, Πλάκα, 210 7011108

Το Μήπως στο Κερατσίνι είναι ένα μεζεδοπωλείο όπου η αύρα της οικειότητας είναι διάχυτη. Το «τρέχει» ένα νεαρό ζευγάρι, ο Γιάννης και η Έλλη Τσούτα, που η απροσποίητη φιλοξενία τους και η καλή τους διάθεση σε κερδίζουν αμέσως. Αυτή την αίσθηση του ζεστού και του χαλαρού ενισχύει και η διακόσμηση της σάλας με το ξύλο στο χρώμα της σοκολάτας και το παλιό τουβλάκι, ενώ σε μια γωνιά φιγουράρει το πικάπ περασμένων δεκαετιών και οι μικροί δίσκοι βινυλίου. Με ζωντανές τις καλοκαιρινές αναμνήσεις, τα τραπεζάκια έξω στην δροσιά προσφέρονται για να συναντηθεί η παρέα. Ο Γιάννης Τσούτας έχει θητεύσει δίπλα σε σπουδαίους σεφ και μαγειρεύει με πάθος και γνώση. Δεν κάνει εκπτώσεις στην καλή πρώτη ύλη και τα πάντα ετοιμάζονται τη στιγμή που θα δοθεί η παραγγελία, κάτι που αναγράφεται και στο μενού. Η κουζίνα του είναι ελληνική, με μεζέδες λιμπιστικούς. Πράγματι, η κουζίνα ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία του χώρου. Αρχή με Μιρμιζέλι (€8), μια παραδοσιακή σαλάτα με καταγωγή από το νησί της Καλύμνου, όπου ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, φέτα και σπασμένο παξιμάδι μπλέκουν όμορφα και γευστικά. Ακολουθεί μια παρέλαση από μικρά πιάτα για τσιμπολόγημα. Η φέτα Ελασσόνας χτυπητή με πράσινη πιπεριά, μια ιδέα ξίδι και χειροποίητο μπούκοβο (€4) τρώγεται ευχάριστα – για όσους δεν αντέχουν τα καυτερά φαγητά και συνδυάζεται με το ψητό ψωμί. Τα ποτήρια τσουγκρίζουν και τα πιρούνια βυθίζονται στη... ρεβιθάδα (€4,50), που στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σαλάτα ρεβιθιών με λιαστή ντομάτα, φέτα και μπόλικο ευωδιαστό φρέσκο δυόσμο. Δροσερή και ευχάριστη, ερεθίζει όμορφα την όρεξη. Το πιάτο με το χαλούμι (€6,50) μοσχοβολάει πριν έρθει στο τραπέζι. Ο σεφ το περνάει από το τηγάνι με βούτυρο γάλακτος και το θρονιάζει επάνω σε ψητές πιτούλες. Από τα μεσαία πιάτα του καταλόγου, το παστουρμακλί (€7) είναι για δυνατούς παίχτες. Πρόκειται για μια πίτα με χειροποίητο φύλλο που στην καρδιά της κλείνει λεπτοκομμένες φέτες καλού παστουρμά, ντομάτα και τυρί και σερβίρεται μόλις βγει από τον φούρνο – πληθωρική γεύση. Το λαχματζούν (€7) είναι ρολό από φύλλο που ανοίγει ο σεφ με τα χεράκια του και γεμίζει με κιμά, σάλτσα ντομάτας, σουτζούκι και κόκκινη πιπεριά. Μερακλίδικος μεζές, καυτερός και φουλ νοστιμάδας – δεν έμεινε ψίχουλο στο πιάτο. Εξαιρετικό το μοσχαρίσιο λουκάνικο (€8) με σάλτσα από κόκκινο κρεμμύδι και γλυκό τσίλι, που πολύ του πήγαινε. Από δίπλα, χειροποίητο ψωμάκι, τραγανό. Στο τραπέζι προσγειώθηκε ένα λαχταριστό βουναλάκι από πανσετάκια (€9) ψημένα ιδανικά στην πυρά, στεφανωμένα με καραμελωμένο κρεμμύδι, που συνόδευαν ντομάτα και πίτα. Παρέλαση πρωτεΐνης που θα ικανοποιήσει απόλυτα τους εραστές της. Το Μήπως είναι ένα μερακλίδικο μαγαζί με φροντισμένη, νόστιμη κουζίνα και τιμές «γλυκές». Θα φύγεις με τη γεύση από το λικέρ κανέλα που τρατάρουν για καλό κατευόδιο.
☛ Μήπως, Πλάτωνος 89, Κερατσίνι, 210 4616850

Ένα καινούργιο ιταλικό εστιατόριο έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες την πορεία του στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς. Και το όνομα αυτού Cibo Matto, που σημαίνει «τρελό φαγητό». Πάντως, οι προτάσεις του Iταλoύ σεφ Ciro Cerbo που διαβάζεις στο μενού δύσκολα σε προϊδεάζουν για κάτι τρελό. Η κάρτα του προτείνει κλασικά και γνωστά πιάτα από την ιταλική κουζίνα, με αφορμή τη γη αλλά και τη θάλασσα. Μην αναζητήσετε πίτσα, δεν σερβίρουν. Το Cibo Matto βρίσκεται σε όροφο με ωραία, χαλαρή βεράντα και δροσερή, με την πλούσια φυλλωσιά των δέντρων ολόγυρα στην πλατεία. Η σάλα, σε γκρι απόχρωση με διακοσμητικές βιομηχανικές πινελιές, είναι cozy –όπως λένε και οι Ιταλοί–, με κόκκινους δερμάτινους καναπέδες καπιτονέ, ψηλά τραπέζια, σκαμπό και κομψές ροτόντες. Κλασικό ξεκίνημα με καρπάτσιο από φιλέτο μοσχαριού (€9) που ήρθε λεπτοκομμένο και γευστικό, αποκαλύπτοντας την καλή του ποιότητα. Ευχάριστη και δροσερή είναι η σαλάτα Verde (€8) με ποικιλία μαρουλιών, φινόκιο, κολοκύθι, αβοκάντο και σος μουστάρδας που της χάριζε τσαχπινιά. Αν αναζητάς την ιταλική κουζίνα με λαχτάρα από τα χέρια του Ιταλού σεφ, τότε το σπαγγέτι με αυγό, παρμεζάνα και spek (€8), η γνωστή καρμπονάρα, θα σε απογοητεύσει με την αδυναμία της. Μας αποζημίωσε το κυρίως πιάτο, ένα φιλέτο που ήρθε ψημένο όπως το ζητήσαμε, με τους χυμούς του, κι επάνω είχε αυγό μάτι ενισχυμένο με κρέμα από σπαράγγια και τρούφα (€19) που ανέβαζε τη γευστική ένταση. Δοκιμάζοντας την τύχη μας στο σοκολατένιο επιδόρπιο που μας πρότεινε η ευγενική σερβιτόρα, δεν ευτυχήσαμε γιατί είχε ξεφύγει στο ψήσιμο. Ελπίζουμε, στην επόμενη επίσκεψή μας, το Cibo Matto να έχει βρει τον βηματισμό του.
☛ Cibo Matto, Δηληγιάννη 56, Κηφισιά, 210 8014906