Παρά τα στενά της δρομάκια, που είναι πάντα ασφυκτικά γεμάτα με παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν σκάει ο ανοιξιάτικος ήλιος και πέφτει πάνω στις προσόψεις των bauhaus και art nouveau κτιρίων που υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή, είναι καταπληκτικό να περπατάς τους δρόμους της Κυψέλης, που όλοι έχουν ονόματα νησιών.
Και κάτι κυριακάτικα μεσημέρια, σαν το προχθεσινό, που τα πρόσωπα αυτής της πολυπολιτισμικής γειτονιάς είναι όλα έξω στο φως κι έχω πάρει την ανηφόρα της οδού Μεγίστης για να βρεθώ ψηλά στον λόφο, στο γήπεδο της Αλεπότρυπας, για να δω από κοντά το Μουντιάλ της Κυψέλης, σκέφτομαι ότι η ζωή είναι ωραία. Ίσως φταίει η άνοιξη.
Βρέθηκα τυχαία εκεί. Αν δεν είχα κοντοσταθεί σε μια αφίσα που βρήκα καρφιτσωμένη σε ένα δεντράκι στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, δεν θα έπαιρνα ποτέ χαμπάρι αυτό το πρώτο ποδοσφαιρικό τουρνουά στο οποίο συμμετέχουν ομάδες που έχουν δημιουργήσει τα μέλη των μεταναστευτικών κοινοτήτων της πόλης.
Ούτε θα βρισκόμουν σε αυτό το εκπληκτικό γήπεδο απ’ όπου μπορείς να χαζέψεις μια μαγευτική, πανοραμική θέα της Αθήνας.
Αγαπώ την Κυψέλη, τη γειτονιά που αφομοίωσε τους περισσότερους μετανάστες, όσο καμία άλλη στην Αθήνα, τους ανθρώπους που την επέλεξαν για τα (κάποτε) φτηνά της ενοίκια κι ύστερα την αγάπησαν, έμειναν εκεί και έγιναν οι νέοι της «ντόπιοι».
Για να εξηγούμαστε. Δεν είμαι ποδοσφαιρόφιλη. Όσες φορές κι αν μου έχουν εξηγήσει πώς ορίζεται το φάουλ ή το οφσάιντ, εγώ απλώς χαζεύω αγόρια να τρέχουν στο γρασίδι με σορτς και κάλτσες μέχρι τα γόνατα.
Αγαπώ όμως την πολυχρωμία στην πόλη μου και αγαπώ την Κυψέλη, τη γειτονιά που αφομοίωσε τους περισσότερους μετανάστες, όσο καμία άλλη στην Αθήνα, τους ανθρώπους που την επέλεξαν για τα (κάποτε) φτηνά της ενοίκια κι ύστερα την αγάπησαν, έμειναν εκεί και έγιναν οι νέοι της «ντόπιοι». Γι' αυτό και δεν θα έχανα με τίποτα αυτό το Μουντιάλ που ευτυχώς δεν έχει καμία σχέση με το Μουντιάλ του Κατάρ – μακριά από εμάς.
Εδώ όλα είναι μια όμορφη γιορτή της ζωής. Άλλωστε η ουσία όλης αυτής της διοργάνωσης που εκτός από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες περιλαμβάνει εργαστήρια μουσικής, χορού, πολεμικών τεχνών, μπαζάρ στο οποίο τοπικές επιχειρήσεις και κοινότητες πωλούν φαγητά και χειροτεχνήματα από πολλές και διαφορετικές χώρες του κόσμου, αφρικανική ζωγραφική προσώπου και ζωντανή μουσική με καλλιτέχνες που κάνουν hip-hop και afrobeats αλλά και χορευτικές παραστάσεις, είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων και των προκαταλήψεων. Είναι ένα πολύχρωμο φεστιβάλ γεμάτο με αθλητισμό, χορό, μουσική και αγάπη. Χωρίς σύνορα.
Πάντως για να πούμε και ποιος σήκωσε τελικά το κύπελο σε αυτό το κυψελιώτικο Μουντιάλ, η ποδοσφαιρική ομάδα της κοινότητας της Ακτής Ελεφαντοστού της Ελλάδας κατέκτησε το τρόπαιο του ποδοσφαιρικού τουρνουά νικώντας 3-2 την ομάδα του Καμερούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Kypseli Mundial είναι μια πρωτοβουλία του Greek Forum of Migrants - Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, της Communauté ivoirienne de la Grèce - Ιβοριανή Κοινότητα Ελλάδας και του πολιτιστικού συλλόγου Vana Ba Africa και διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων.