ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. χαρουπάλευρο
  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γρ. μαγιά
  • 25 γρ. αλάτι
  • 550 γρ. νερό
  • 50 γρ. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και δουλεύουμε 4 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και 4 λεπτά σε δυνατή.
  2. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 60 λεπτά.
  3. Κόβουμε το ζυμάρι και σχηματίζουμε μπάλες των 120 γρ. και αφήνουμε να φουσκώσουν.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 25 λεπτά.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ

  • 1 κ. μοσχάρι κότσι ή σβέρκο ή σπάλα ή κοιλιά κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 700 γρ. κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. χαρουπόμελο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 6 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
  • 2 μικρά πορτοκάλια κομμένα στα δύο
  • 3 ξυλάκια κανέλα
  • 4 φύλα δάφνη
  • 10 κόκκους μπαχάρι
  • 750 ml κρασί κόκκινο
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να χυλώσει και ρίχνουμε το χαρουπόμελο, το ξύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να καραμελώσει.
  2. Αλευρώνουμε το κρέας και σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τα πορτοκάλια και τα υπόλοιπα υλικά και σιγομαγειρεύουμε για 2 ώρες μέχρι να μελώσει το κρέας.
  4. Ανοίγουμε με μαχαίρι ένα καπάκι από την επιφάνεια του ψωμιού και αφαιρούμε προσεχτικά την ψίχα.
  5. Προσθέτουμε μέσα το κρέας και βάζουμε στο φούρνο με αέρα στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή μαγειρεύτηκε στην κουζίνα του εστιατόριου Ark στη Γλυφάδα

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα