Αυτό το αγριολούλουδο φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη - πουθενά αλλού στον κόσμο!

Αυτό το αγριολούλουδο φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη -πουθενά αλλού στον κόσμο! Facebook Twitter
9

Στον βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, εκεί όπου δεσπόζει το θαύμα της αρχιτεκτονικής, ο μεγαλοπρεπής Παρθενώνας, υπάρχει άλλο ένα μικρότερο θαύμα που γέννησε η φύση και το φυλά καλά κρυμμένο από τα βλέμματα των τουριστών. Ένα μικρό φυτό που δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά, βγάζει ροζ άνθη από το Μάιο έως τον Ιούνιο και δεν μπορείς να το βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο. 

Συλλέχθηκε στις 30 Αυγούστου του 1906 από τους Γάλλους βοτανολόγους René C.J.E. Maire (1876–1949) και Marcel G.C. Petitmengin (1881–1908), που έκαναν περιοδεία κατά τη διάρκεια του 1904 και 1906 στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα συλλέγοντας φυτά. Καταγράφηκε πρώτη φορά το 1908 από τον Αυστριακό βοτανολόγο Halacsy με την ονομασία Micromeria athenae.

H Μικρομέρια της Ακρόπολης δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά, βγάζει ροζ άνθη από το Μάιο έως τον Ιούνιο και δε μπορείς να τη βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο.

Από το 1908 και ειδικά την μεταπολεμική περίοδο τα ίχνη της χάνονται. Το 1998, ο καθηγητής Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αρτέμης Γιαννίτσαρος κάνει λόγο για "εξαφανισθέν είδος από την ελληνική και γενικά την παγκόσμια χλωρίδα" και το 2003, ο βοτανολόγος Θεοφάνης Κωνσταντινίδης σε άρθρο του αναφέρεται στη Micromeria acropolitana την οποία "εδώ και έναν αιώνα κανένας δεν έχει ξαναδεί ούτε στο βράχο της Ακρόπολης ούτε κάπου αλλού".

Το 2004 ανακαλύφθηκε ξανά από τον βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη κατά τις μελέτες του για το οικοσύστημα του Ιερού βράχου και ταυτοποιήθηκε το 2009 από τη βοτανολόγο δρ. Κιτ Ταν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Από τότε η τοποθεσία του φυτού παραμένει μυστική για την προστασία του.

Αυτό το αγριολούλουδο φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη -πουθενά αλλού στον κόσμο! Facebook Twitter
Φωτο: Σταύρος Αποστόλου

 

Ο Σταύρος Αποστόλου με τον Γιώργο Στασινόπουλο, εντόπισαν το φυτό λίγους μήνες πριν στην Ακρόπολη. Όταν οι άλλοι κοίταζαν τον Παρθενώνα, μας λέει ο Σταύρος, εγώ ήμουν σκυμμένος στο χώμα.

— Πώς εντόπισες τη μικρομέρια; Έψαχνες επί τούτου για το φυτό ή το είδες τυχαία;

Για αυτό το φυτό άκουσα πρώτη φορά το 2004 όταν έγινε η επανεύρεση του από τον κ.Τσουνη. Όποτε επισκεπτόμουν την Ακρόπολη κοιτούσα μήπως και το εντοπίσω. Κάποια στιγμή άρχισα να ψάχνω συστηματικά να το βρω και έτσι φωτογράφιζα όποια Μικρομερια έβρισκα στην περιοχή της Ακρόπολης, του Αρείου πάγου και του Φιλοπάππου. Μετά από πολλές επισκέψεις και "εξονυχιστικό" ψάξιμο την βρήκα μαζί με τον φίλο μου Γιώργο Στασινόπουλο. Τη φωτογράφισα, έκανα ταυτοποίηση, εξέτασα προσεκτικά τις διαφορές της σε σχέση με την Micromeria nervosa και την Micromeria juliana από λίστα που μου έστειλε ο φίλος και καλός γνώστης των φυτών Ερωτόκριτος και μετά έστειλα τις φωτογραφίες και σε άλλους για επιβεβαίωση.
Μετά από όλες τις θετικές απαντήσεις πολύ χαρούμενος ανάρτησα τις φωτογραφίες μου στο διαδίκτυο.

— Πρόκειται για ένα φυτό που φύεται μόνο στην Ακρόπολη. Του προσδίδει αυτό κατά την άποψή σου έναν ιδιαίτερο συμβολισμό;

Το φυτό αυτό κατά την γνώμη μου είναι ένα σύμβολο αναγέννησης και επιβίωσης. Τα φυτά και η φύση συνεχώς μας εκπλήσσουν με την δύναμη τους να αντέχουν στον χρόνο. Είναι μαγικό το πως από ένα μικροσκοπικό σπόρο, πολλές φορές σε ελάχιστο χώμα ή σε κάποια σχισμή ενός βράχου, φυτρώνει ένα φυτό, μεγαλώνει ανθίζει και διαιωνίζει το είδος του. Τα φυτά και η φύση είναι δάσκαλοι επιβίωσης.

— Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και γιατί όχι να αναδείξουμε αυτό το τόσο σπάνιο και μοναδικό φυτό;

Η προστασία του μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους αλλά με βασικότερο αυτόν της απόκρυψης της ακριβούς τοποθεσίας του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Έπειτα θα μπορούσε να γίνει αναπαραγωγή του φυτού και δημιουργία ενός μικρού Βοτανικού κήπου στην περιοχή όπου θα μπορούν οι επισκέπτες της Ακρόπολης να δουν και το φυτό "μύθο" και να το θαυμάσουν από κοντά.

Αυτό το αγριολούλουδο φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη -πουθενά αλλού στον κόσμο! Facebook Twitter
Ο Σταύρος Αποστόλου με τον Γιώργο Στασινόπουλο, εντόπισαν το φυτό λίγους μήνες πριν στην Ακρόπολη...Φωτο: Πάρις Ταβιτιαν / LIFO
Αυτό το αγριολούλουδο φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη -πουθενά αλλού στον κόσμο! Facebook Twitter
Το 2014 εντοπίστηκαν μερικά άτομα του φυτού και φωτογραφήθηκαν από τους Αποστόλου Σταύρο και Στασινόπουλο Γιώργο...Φωτο: Σταύρος Αποστόλου
Αυτό το αγριολούλουδο φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη -πουθενά αλλού στον κόσμο! Facebook Twitter
PHYTOLOGIA BALCANICA 16 (2): 237 – 242 Sofia, 2010 |
Αυτό το αγριολούλουδο φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη -πουθενά αλλού στον κόσμο! Facebook Twitter
Φωτο: Σταύρος Αποστόλου
Αυτό το αγριολούλουδο φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη -πουθενά αλλού στον κόσμο! Facebook Twitter
Δεν ξεπερνά τα 20 εκατοστά, βγάζει ροζ άνθη από το Μάιο έως τον Ιούνιο και δε μπορείς να το βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο
Αυτό το αγριολούλουδο φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη -πουθενά αλλού στον κόσμο! Facebook Twitter
Η περιγραφή του φυτού από τον Halacsy (Herbarium WU Institute of Botany, University of Vienna)
Αυτό το αγριολούλουδο φυτρώνει μόνο στην Ακρόπολη -πουθενά αλλού στον κόσμο! Facebook Twitter
Το δείγμα του φυτού που συλλέχτηκε το 1906 (Herbarium WU Institute of Botany, University of Vienna)

* Όλες οι φωτογραφίες και το υλικό παραχωρήθηκαν από τον Σταύρο Αποστόλου, για χρήση και προβολή αποκλειστικά από το LIFO.gr

9

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 28ο Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Αθήνα / Το 28ο Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), το παζάρι συνεχίζει την παράδοσή του για 28η χρονιά, προωθώντας την πρόσβαση στη γνώση και την ανάγνωση
LIFO NEWSROOM
Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Είναι μεγάλη χαρά για όλους εμάς που δουλεύουμε στα μνημεία της Ακρόπολης η εκ νέου παρουσία της ACROPOLITANAS στο χώρο. Να σας ενημερώσω ότι το Τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών από το 2014 έχει ξεκινήσει αγώνα για την απαγόρευση χημικών (όπως της χρήσης του Raundup http://www.biotechwatch.gr/Roundup και http://www.gmfreeze.org/publications/briefings/114/ και http://www.biotechwatch.gr/?q=RRSoyaCarrasco ) στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα.
Για όσους φίλους ενδιαφέρονται για την βιοποικιλότητα της χώρας μας υπάρχει στο facebook η ομάδα μας Natura Hellenica https://www.facebook.com/groups/Flora.hellenica/Θα είναι χαρά μας να σας έχουμε στην παρέα μας
Η ελληνικη χλωριδα ειναι ενα ακομη κομματι της εθνικης μας κληρονομιας που δεν εχουμε καταφερει να διαφυλαξουμε επαρκως εως τωρα.Η αγνοια, ατομικιστικα συμφεροντα,ή απλα αδιαφορια επειδη(κ αυτο) το θεωρουμε δεδομενο,πιστευω καποιοι απτους βασικους λογους.Στις συνεπειες δεν θα αναφερθω,οποιος ενδιαφερεται μπορει διαθετοντας προσωπικο χρονο να ασχοληθει.πχ http://dasarxeio.com/2014/01/20/144-3/.Συγχαρητηρια στα παιδια που βρηκαν το φυτο κ προνοησαν να το προστατεψουν καθως κ στην συντακτρια που ανεδειξε το θεμα.
Ελπιζω οσοι κανουμε share στα social media αυτο το αρθρο για να αναδειξουμε την μοναδικοτητα του συγκεκριμενου λουλουδιου και της Ακροπολης να μην κατηγορηθουμε οτι ειμαστε Χρυσαυγιτες κτλ..
Θα πρότεινα να μην κάνεις πολλά share γιατί αν κατάλαβα τα φυτά είναι ελάχιστα, σε αντίθεση με τους βλάκες που μπορεί να θέλουν να πάρουν ένα κλωναράκι. Δεν ξέρω τι κινήσεις έχουν γίνει, ευελπιστώ τουλάχιστον ότι έχουν ενημερωθεί φορείς όπως το εθιάγε που έχει τράπεζα σπόρων και φυτικού dna.
Το φυτό αυτό φύεται σε μεσογειακό κλίμα και μπορεί να επιβιώσει μόνο σε αυτό (αυτό ισχύει για όλα τα φυτά σαν γενικός κανόνας). Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ψάξουν όλο τον κόσμο, αλλά μόνο σε περιοχές με αντίστοιχο κλίμα. Η Μεσόγειος είναι πολύ καλά μελετημένη όσον αφορά στη χλωρίδα της, γι'αυτό μπορούν να υποστηρίξουν ότι αν το συγκεκριμένο φυτό υπήρχε και αλλού θα είχε βρεθεί.Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο πάντως για την Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 1000 είδη φυτών που φύονται αποκλειστικά εδώ και κάποια απο αυτά φύονται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Jankaea heldreichii (στον Όλυμπο) ή η Campanula rupicola (στον Παρνασσό).