Πρώτα ας πω εγώ τη γνώμη μου:
Προσπαθώ να σκεφτώ αν το ατόπημα του κυρίου Σταυρίδη θα συγχωρούνταν πιο εύκολα αν δεν είχαμε την κρίση, αν δεν ξέραμε όλοι μας ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι κάνουμε και πώς το κάνουμε, επειδή η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται και τίμια.
Μπορεί στις χρυσές εποχές προ κρίσης να περνούσε πιο απαρατήρητο, αλλά το ίδιο ατόπημα θα ήταν. Βέβαια, τα πράγματα θα ήταν πραγματικά σοβαρά αν ο κυρίος Σταυρίδης απολάμβανε μια πολυτελή ζωή χάρη στον κύριο Μελισσανίδη πριν την υπογραφή της αποκρατικοποίησης. Αν αποδειχτεί δηλαδή ότι δωροδοκούνταν απ' τον κ. Μελισσανίδη - πράγμα που θα μας έκανε να σκεφτούμε ότι εξαιτίας των δώρων και των διευκολύνσεων έκανε τη συμφωνία για τον ΟΠΑΠ.
Το ότι ταξίδεψε με το αεροπλάνο του κ. Μελισσανίδη αφότου είχε κλείσει η συμφωνία και είχαν πέσει οι υπογραφές, μπορεί να ερμηνευτεί και σαν μια κίνηση αβρότητας μετά τη συνεργασία τους. Πάλι καλά.
Το ρεζιλίκι παραμένει όμως. Το ατόπημα του Σταυρίδη είναι ασυγχώρητο από κάθε άποψη.
Θυμάστε τον Πάγκαλο που έλεγε (πολύ σωστά απ' ό,τι αποδείχτηκε) στο Υπουργικό Συμβούλιο επί Κώστα Σημίτη ότι έβλεπε τους υπόλοιπους Υπουργούς να ανεβαίνουν σε κότερα επιχειρηματιών και να κάνουν πολυτελείς διακοπές εκεί; Δεν είναι δυνατόν δεκατόσα χρόνια μετά οι κρατικοί λειτουργοί να μην είναι πιο προσεκτικοί - όχι μόνο στους τύπους αλλά και στην ουσία.
Το ότι είπε fuck you
(δείτε στο τέλος του ποστ το απόσπασμα από συνέντευξή του στην οποία είπε για τις αντιδράσεις πολιτών για τα σχέδια στο πάρκο του Ελληνικού: "Κάνουν απλως κήρυγμα. Λένε μόνο όχι, όχι, όχι! Άντε γαμήσου /γαμηθείτε (fuck you). Πες μου πώς θα γίνει. Συγγνώμη έτσι έχει η κατάσταση. Μη μου λες γιατί δεν μπορεί να γίνει, αυτό είναι κοινή λογική. Πες μου πώς θα γίνει, πώς θα το κάνουμε πραγματικότητα".)
είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα...
====
Να και το άρθρο του Economist - μεταφρασμένο πολύ πρόχειρα από εμένα.
Business class
Σπάνια απολύεται κάποιος Έλληνας υπεύθυνος για "ηθικούς λόγους". Μια εξαίρεση είναι ο Στέλιος Σταυρίδης, το αφεντικό του ΤΑΥΠΕΔ. Το λάθος του ήταν ότι πέταξε με ιδιωτικό τζετ που ανήκει στον Έλληνα μεγιστάνα του πετρελαίου Δημήτρη Μελισσανίδη, ενός εκ των αγοραστών του 33% του ΟΠΑΠ, μερικές ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας των €652εκ. Μια φωτογραφία (πάνω) του κυρίου Σταυρίδη καθισμένου δίπλα σε μια χαμογελαστή αεροσυνοδό δημοσιεύτηκε στο αθηναϊκό ταμπλόιντ Πρώτο Θέμα.
Ο κύριος Σταυρίδης αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία: απλώς δέχτηκε την προσφορά του κυρίου Μελισσανίδη να τον πετάξει στο σπίτι του, στο νησί της Κεφαλονιάς για να συνεχίσει τις καλοκαιρινές του διακοπές, αντί να πάρει μια κανονική πτήση την επόμενη ημέρα. Πολύ... βολικά, το αεροπλάνο θα έκανε στάση ανεφοδιασμού στην Κεφαλονιά πριν να συνεχίσει για την Γαλλία όπου πήγαινε ο κύριος Μελισσανίδης και οι φίλοι του.
Η εξήγηση αυτή δεν κατόρθωσε να σώσει το τρίτο αφεντικό του ΤΑΥΠΕΔ που φεύγει μέσα σε 13 μήνες - ένα ακόμα σημάδι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει πλειοψηφία μόλις πέντε εδρών στο κοινοβούλιο και η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι θα ακυρώσει όλες τις ιδιωτικοποιήσεις.
Μ' αυτό το ρυθμό που γίνονται δεν θα είναι και δύσκολο! Το αρχικό πλάνο των δανειστών της Ελλάδας μιλούσε για έσοδα 50 δις από αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2016, ποσό που αργότερα επαναπροσαρμόστηκε σε πιο ρεαλιστικά ύψη (15 δίς). Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει μαζέψει μόλις 5 δις. Η μεγάλη πώληση της φετινής χρονιάς, της ΔΕΠΑ, που θα έφερνε 1 δις στα ταμεία του κράτους ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή όταν η Gazprom -η μόνη ενδιαφερόμενη εταιρία- αποσύρθηκε εν μέσω ανησυχιών στην Ευρώπη για τις ανφέρ τακτικές της. Όταν ο Υπουργός Εξωτερικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε έσπασε ένα ταμπού πριν λίγες μέρες και παραδέχτηκε δημοσίως ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλο πακέτο στήριξης, απλώς διατύπωνε κάτι το τελείως προφανές.
σχόλια