Τον άκουσα κι εγώ στην τηλεόραση τις προάλλες να μιλά για «κάποια κυρία» ζητώντας «να σοβαρευούμε και να μην ακούμε ανοησίες». Μόνο που οι ανοησίες ήταν στην πραγματικότητα αυτά που έλεγε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Το δημοκρατικό Σύνταγμα της χώρας δεν αναφέρει πουθενά όσα είπε ο κ. Ιερώνυμος, ψέγοντας την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας. Δεν λέει ότι «η Παιδεία μας πρέπει να είναι εθνική, ελληνοχριστιανική Παιδεία». Αυτά περί ελληνοχριστιανικής Παιδείας τα έλεγε το χουντικό Σύνταγμα του 1968 και ουχί το δημοκρατικό του 1974, διαβάζω σήμερα στο εξαιρετικό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή.
Κι όμως, αν δεν το έγραφε σήμερα ο Μανδραβέλης, όλοι θα είχαμε πέσει στην παγίδα του Αρχιεπισκόπου. Λέγοντας ότι θα έπρεπε να αλλάξει το Σύνταγμα πέταξε το μπαλάκι πίσω, πείθοντας όλους (ακόμα κι εμένα) ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να απλοποιηθεί η απαλλαγή απ' τα θρησκευτικά, μια και αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό.
Μόνο που ο Ιερώνυμος, έχει μείνει στην Χούντα! Νομίζει (ή κάνει ότι νομίζει) ότι το Σύνταγμά μας λέει πως σκοπός της εκπαίδευσης είναι να παρέχει Εθνική Ελληνοχριστιανική Παιδεία. Γράφει ο Μανδραβέλης:
Για να μη λέει καθένας ό,τι θέλει όπως ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος από την κ. Σία Αναγνωστοπούλου, το άρθρο 17 του χουντικού Συντάγματος κανόνιζε ότι «η Παιδεία τελεί υπό την Ανώτατην εποπτείαν του Κράτους, παρέχεται δαπάναις αυτού, σκοπεί δε στην ηθικήν και πνευματικήν αγωγήν και την ανάπτυξιν της εθνικής συνειδήσεως των νέων επί τη βάσει των αξιών του ελληνικού και του χριστιανικού πολιτισμού». Το αντίστοιχο άρθρο 16 του δημοκρατικού Συντάγματος είναι πιο σεμνό: «H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης». Δεν αναφέρει συγκεκριμένα τη Χριστιανική Παιδεία -πώς θα μπορούσε άλλωστε μετά το άγος του ελληνοχριστιανισμού που επέβαλε και εκμεταλλεύτηκε η χούντα;- αλλά κάθε θρησκευτική συνείδηση· βουδιστική, μουσουλμανική κ.λπ.
Συνεπώς το μάθημα των Θρησκευτικών όπως γίνεται είναι ενάντια στην επιταγή του Συντάγματος το οποίο στο ίδιο άρθρο 16 θέλει ως αποστολή της Παιδείας «τη διάπλασή [των Ελλήνων] σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες». Ακόμη και η διαδικασία αίτησης και αποχής από το μάθημα των θρησκευτικών είναι αντισυνταγματική. Κατ' αρχάς δημιουργεί διακρίσεις σε βάρος αλλόθρησκων του Αρχιεπισκόπου· κάποια παιδιά αναγκάζονται να φύγουν από τη σχολική αίθουσα, δηλώνοντας μάλιστα τη μη πίστη τους στην κρατούσα θρησκεία.
Κατά δεύτερον, παραβιάζει τη θεμελιώδη διάταξη «Oι Ελληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις» (άρθρο 4). Ενώ όλοι οι Ελληνες ανεξαρτήτως δόγματος έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, δηλαδή πληρώνουν με τους φόρους τους τον μισθό των καθηγητών Θρησκευτικών, κάποιοι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα στη μόρφωση.
(...) Η πιο λογική και συνταγματικά ορθή λύση είναι να αλλάξει το μάθημα των θρησκευτικών. Να μεταμορφωθεί από χριστιανική κατήχηση σε μάθημα θρησκειολογίας. Τα περαιτέρω κάθε δόγματος να γίνονται στα κατηχητικά των θρησκευτικών κοινοτήτων. Με τα λεφτά τους...
Αυτό που γίνεται τώρα με το μάθημα των θρησκευτικών αποτελεί μια έμμεση παραδοχή της εκκλησιαστικής ιεραρχίας ότι είναι ανίκανη να διδάξει την ορθόδοξη πίστη και γι' αυτό αναθέτει τη δουλειά στα σχολεία. Επί της ουσίας δηλώνουν αναρμόδιοι για το έργο που τους ανατέθηκε -να προσελκύσουν, διά των διδαχών και του παραδείγματός, τους νέους στον Χριστιανισμό- και γι' αυτό πρέπει να το επιβάλει το κράτος. Ακόμη και με στρέβλωση του Συντάγματος...
Εννοείται ότι σήμερα ο Φίλης έτρεξε να συναντήσει τον Ιερώνυμο, έκανε τις απαραίτητες κωλοτούμπες,
το απαραίτητο γλέιψιμο,
και δήλωσε:
«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η θρησκεία διαδραματίζει ηθικό και αγαθό ρόλο στην Ελλάδα» (!!!)
και
«Δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες στο θέμα των Θρησκευτικών».
Καταλαβαίνω απόλυτα πως τώρα που θα υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις για το Μνημόνιο, η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει πόλεμο με την Εκκλησία. Ας μην άνοιγε όμως η ίδια! Η υφυπουργός Παιδείας υποσχέθηκε απλοποίηση στις απαλλαγές απ' τα Θρησκευτικά, κάνοντας μπρος πίσω!
Ελπίζω όταν και αν λυθεί ποτέ το οικονομικό πρόβλημα, η κυβέρνηση να μη δείξει τόση ατολμία όση δείχνει εδώ και 8 μήνες. (Αλήθεια τι έγινε η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που συμφώνησαν Τσίπρας και Ιερώνυμος τον Απρίλιο;)
Έκανα δύο ριτουίτ, και, δυστυχώς, τα πιστεύω απόλυτα.
Τελικά μόνο ο Σημίτης τα έβαλε με την εκκλησία.
— Sotiris Katselos (@Katselos) September 29, 2015
Ξεκινήσαμε με αίτημα τον διαχωρισμό εκκλησίας-κρατους και καταλήξαμε να συζητάμε αν θα γίνουν ή οχι προαιρετικά τα θρησκευτικά.Καταντια..
— Stefanos (@Stefanossp) September 29, 2015
σχόλια