"Η μέρα, ένα ατέλειωτο post-it. Κίτρινα, κόκκινα, μπλε χαρτάκια παντού· κι όχι μόνον αυτά. Το κινητό που θα χτυπήσει, η τηλεόραση που θα φωνάξει, το like που θα έρθει, το «γεια σου» που θα συμβεί. «Συμβεί» ― ωραίο ρήμα, το έχουν αποθεώσει και οι λακανικοί. Συμβάν. Συμβαίνον. Όλα συμβαίνουν. Εμείς συμβαίνουμε, εμάς μας συμβαίνουν. Ατέλειωτη βιομηχανία υπενθυμίσεων και συμβάντων. Παντού παραινέσεις και γεγονότα. Σοφές συμβουλές. Διδασκαλία εκείνων που γνωρίζουν. Η αφόρητη ύπαρξη της εμπειρίας. Ο φόρτος τού «ξέρω». Του αδιανόητου «σ' τα 'λεγα εγώ». Χαρτάκια με αριθμήσεις, χάρτινοι αριθμοί ενός ανώφελου μετρήματος. Να μετρηθούμε. Να αριθμήσουμε. Να ζυγίσουμε. Να θυμηθούμε. Υπάρχουμε για να θυμόμαστε. Η δικτατορία της μνήμης. Η δικτατορία της επιφάνειας, όσων επιπλέουν. Να θυμηθείς να ζήσεις, να μάθεις να επιβιώνεις."
Το παραπάνω απόσπασμα ανήκει στον Δημήτρη Αθηνάκη και μπορείτε να το βρείτε, όπως και άλλα 133 κείμενα διαφόρων φερέλπιδων, συγγραφέων και μη, στην πλατφόρμα "25th hour project". Μια ανοιχτή λογοτεχνική πύλη για όσους έχουν λογοτεχνική κλίση, ακόμη κι αν είναι αδιαμόρφωτη. Κείμενα, μικρά διηγήματα μέχρι 1500 λέξεις, ακόμη και Tweets 140 χαρακτήρων, φιλοξενούνται στο νέο αυτό εγχείρημα, υπό το άγρυπνο μάτι του εμπνευστή Γιώργου Ιατρίδη. Επαγγελματίας συγγραφέας είναι ο ερασιτέχνης που δεν τα παράτησε, έχει πει ο Richard Bach και το γνωμικό του είναι ένας καλός λόγος για να πιάσεις ξανά το πληκτρολόγιο.
Ο Γιώργος Ιατρίδης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Ασχολείται με τα περισσότερα είδη λογοτεχνίας, και ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό Τύπο, κυρίως όμως στο δικό του blog. Τέλη του 2014 θα κυκλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο. Μας μίλησε για το πρότζεκτ του.
Επαγγελματίας συγγραφέας είναι ο ερασιτέχνης που δεν τα παράτησε
Πότε ξεκίνησε το πρότζεκτ της 25ης ώρας και πού οφείλεται ο τίτλος του;
Το προτζέκτ ξεκίνησε 15 Μαΐου, άνοιξα εγώ τον χορό των συμμετοχών και από τότε δεν έχουν πάψει να αναρτώνται συμμετοχές κάθε μέρα. Ο τίτλος ήταν καθαρά γέννημα της φαντασίας μου, ήθελα μια θεματολογία που να μην έχει "παιχτεί" στους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και επίσης ήθελα μια έννοια, όπου ο κάθε ένας να την μεταφράζει με τον δικό του τρόπο.
Τι σε έκανε να στραφείς σε ένα ανοιχτό λογοτεχνικό πρότζεκτ; Τι ακριβώς είναι η "25η ώρα";
Αρχικά η αγάπη μου για την λογοτεχνία. Δεύτερον ήθελα να φτιάξω μια online βιβλιοθήκη, όπου θα μπορούμε ελεύθερα και δωρεάν και διαβάζουμε τα κείμενα του άλλου. Όπως γράφω στην δικιά μου εκδοχή για την "25η ώρα", η 25η ώρα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ώρα έξω από την ρουτίνα, έξω από τα καλούπια και τα πρότυπα, έξω από τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις. Έξω από οτιδήποτε μας βαραίνει. Εξήντα λεπτά, χωρίς ο χρόνος να μετράει για εμάς. Εξήντα λεπτά γεμάτα γέλιο, εξήντα λεπτά γεμάτα έρωτα. Εκεί όπου οι νόμοι της φύσης καταργούνται κι οι σεληνιακοί κύκλοι παύουν να υπάρχουν. Εκεί όπου οι άνθρωποι ξεχνάνε τι θα πει ρολόι, κι αντί για χτύπους ρολογιού, μετράνε το χρόνο με τους χτύπους της καρδιάς!
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν; Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί;
Το εγχείρημα αυτό είναι ανοιχτό προς όλους, είτε κάποιος είναι καταξιωμένος συγγραφέας, είτε κάποιος θέλει να κάνει την πρώτη του δημοσίευση στο διαδίκτυο, είτε κάποιος θέλει απλά να εκφραστεί. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι πως όλα τα κείμενα πρέπει να έχουν τον ίδιο τίτλο, τον τίτλο της 25ης ώρας, και φυσικά το κείμενο να έχει μια σχέση με αυτή την παράξενη και υπερφυσική έννοια. Η φόρμα του κειμένου είναι τελείως ελεύθερη.
Πόσα κείμενα έχουν ανέβει στην πλατφόρμα; Έχεις ξεχωρίσει ανθρώπους που είναι πιο προικισμένοι από άλλους;
Μέχρι στιγμής έχουν ανέβει 134 κείμενα. Έχω ξεχωρίσει πολλές δυνατές πέννες. Kαι επίσης να πω κάτι, μιας και ζητάω κι ένα μικρό βιογραφικό μαζί με το κείμενο, πως πίσω από τα πιο μικρά κι αθώα βιογραφικά, κρύβονται οι καλύτερες συμμετοχές.
Ποιος είναι ο στόχος της 25ης ώρας;
Η διάδοση της ανοιχτής λογοτεχνίας και παράλληλα να δοθεί βήμα σε νέες φωνές να ακουστούν προς τα έξω.
Πόσο θα διαρκέσει το πρότζεκτ και ποια είναι τα σχέδια σου σε περίπτωση που γιγαντωθεί;
Ιδανικός και ονειρικός σκοπός είναι να διαρκέσει για έναν ολόκληρο χρόνο, παραπάνω νομίζω πως θα κουράσει. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις μετά το τέλος του πρότζεκτ να δημιουργηθεί ένα ebook με όλες τις συμμετοχές. Οπότε για αυτό το λόγο είναι δύσκολο να διαρκέσει παραπάνω.
σχόλια