Υπάρχει μια λέξη που να συμπυκνώνει όλη την ανθρώπινη σοφία;

 Υπάρχει μια λέξη που να συμπυκνώνει όλη την ανθρώπινη σοφία; Facebook Twitter
Quint Buchholz
14

'Ενας βασιλιάς διέταξε μια μέρα τους αυλικούς του να του φέρουν στο παλάτι όλα τα βιβλία που μπορούσαν να βρουν στο βασίλειό του. Τα βιβλία βρέθηκαν και γέμισαν το μισό παλάτι. Ο βασιλιάς ξόδεψε μερικά χρόνια για να διαβάσει και, αφού τα είχε διαβάσει και, αφού τα είχε διαβάσει, κάλεσε πάλι τους αυλικούς του και τους διέταξε να συμπυκνώσουν αυτή την τεράστια βιβλιοθήκη σε ένα και μόνο βιβλίο. οι αυλικοί έπεσαν στη δουλειά και κατάφεραν εντέλει να παρουσιάσουν ένα – και μόνο- βιβλίο 600 σελίδων. Αλλά ο βασιλιάς, αφού το διάβασε, είχε μια ακόμα απαίτηση: τη συμπύκνωση του βιβλίου αυτού μέσα σε μια σελίδα. Αφού κατάφεραν οι αυλικοί, με πολύ κόπο, να καταγράψουν σε μια σελίδα τη συμπυκνωμένη σοφία των 600 σελίδων, την παρουσίασαν στο βασιλιά, για να αντιμετωπίσουν την τελευταία –και δυσκολότερη- εντολή: συμπύκνωση της μιας σελίδας σε μία λέξη. 

[...]

H λέξη ήταν η εξής:

Ίσως.

 Υπάρχει μια λέξη που να συμπυκνώνει όλη την ανθρώπινη σοφία; Facebook Twitter
Quint Buchholz

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Γιάννη Βελούδη "Ταπεινή γλώσσα, τυπική λογική και ανθρώπινο βίωμα" Εκδόσεις "Νήσος", 2012. Η ιστορία βρίσκεται στο «Όψεις της Γλώσσας», Τάσος Χριστίδης, ο οποίος τη δανείζεται από το βιβλίο του ψυχολόγου Jerome Kagan, Three Seductive Ideas (1998).

Βιβλίο
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Η διαμάχη ανάμεσα στην Τζόαν Ντίντιον και την Ιβ Μπάμπιτζ συνεχίζεται και μετά θάνατον σε μια «διπλή» βιογραφία

Βιβλίο / Τζόαν Ντίντιον vs. Iβ Μπάμπιτζ: Μια διαμάχη που συνεχίζεται και μετά θάνατον

Η Ντίντιον και η Μπάμπιτζ πέθαναν με διαφορά έξι ημερών τον Δεκέμβριο του 2021: «Θέλω να πιστεύω ότι η Τζόαν Ντίντιον έζησε μια επιπλέον εβδομάδα από κακία», είχε γράψει τότε μια δημοσιογράφος σε ένα tweet που έγινε viral.
THE LIFO TEAM

σχόλια

8 σχόλια
Θυμίζει λίγο το ανάστροφο εκείνου του διηγήματος του Μπόρχες, όπου σχεδιάζεται κατά παραγγελία ενός βασιλιά ένας χάρτης με ακρίβεια 1:1 ο οποίος καταλήγει να καλύπτει όλο το βασίλειο.
Ίσως ναι ίσως όχι.Ίσως όχι ίσως ναι. Το ίσως στην καθομιλουμένη, εκτός από όλη την ανθρώπινη σοφία, μερικές φορές συμπυκνώνει - κατά τη γνώμη μου - και όλη την ανθρώπινη βλακεία (υπό την έννοια της αδιαφορίας, έλλειψης αποφασιστικότητας και κριτικής σκέψης σε έντονες καταστάσεις, ανασφάλειας, κ.λ.π.). Επειδή όμως, ως λέξη, εννοεί μία δυναμικά ισορροπημένη αναζήτηση ανάμεσα σε δύο αντίθετα - βασικό χαρακτηριστικό της σοφίας - και εκφράζει ταυτόχρονα την αναγνώριση των ορίων μαζί με την ανάγκη υπέρβασης αυτών, είναι μία αξιοπρεπής πιθανή απάντηση στο βασικό ερώτημα του άρθρου.Τί να πω; Ίσως. - Aν τους έλεγε από αυτή τη λέξη να κρατήσουν μόνο ένα γράμμα, ποιό φαντάζεσαι ότι θα του πήγαιναν;(για έξυπνους ανθρώπους τους έχω τους αυλικούς και το ζητούμενο της αναζήτησης πάντα βρίσκεται στο τέλος.)