1.
Σε επαγγελματική μίσθωση υπάρχει δυνατότητα λύσης από τον μισθωτή πριν την ολοκλήρωση της? Ο εκμισθωτής δικαιούται κάποιας μορφής αποζημίωσης?
Κώστας
Αγαπητέ Κώστα,
Θα πρέπει να διαχωρίσουμε εάν μιλάμε για μίσθωση που συνομολογήθηκε πριν ή μετά τις 28-2-2014 οπότε τέθηκε σε ισχύ ο ν. 4242/2014 ο οποίος τροποποίησε τα περί εμπορικών μισθώσεων.
Η καταγγελία των νέων μισθώσεων από το μισθωτή (ή και τον εκμισθωτή) γίνεται εγγράφως και η μίσθωση λύνεται 3 μήνες από την κοινοποίησή της καταγγελίας, χωρίς καμιά αποζημίωση προς οποιονδήποτε.
Για τις ήδη υπάρχουσες μισθώσεις πριν τις 28-2-2014, μονομερής καταγγελία τους από το μισθωτή γίνεται με το παλαιό καθεστώς, ήτοι μετά την πάροδο έτους από την έναρξη ισχύος τους, με τρίμηνη προειδοποίηση και αποζημίωση του εκμισθωτή με ένα μηνιαίο μίσθωμα.
_____________
2.
Καλημέρα σας.
Μου ήρθε από την Εφορία ατομική ειδοποίηση χρεών 720,00 €. Όταν πήγα στα γραφεία τους μου είπαν ότι είναι πρόστιμο από την Αττικό Μετρό. Τον Αύγουστο του 2011 πήρα πρόστιμο γιατί δεν είχα εισιτήριο. Θα έπρεπε να πληρώσω γύρω στα 72 ευρώ. Μου είπαν ότι αν δεν πάω να τα πληρώσω θα μπουν στη φορολογική μου δήλωση. Από το 2011 ήρθε στις 24/2/2014 το ποσό των 720!!!Έπρεπε να το γνωρίζω; Γιατί το ποσό δεν μπήκε τόσα χρόνια; Για την παράλειψη φέρει ευθύνη ή όχι η Αττικό μετρό; Αυτό είναι το πρόστιμο; Γιατί σε όσους το ανέφερα έμειναν άναυδοι και μου είπαν ότι δεν είχαν ξανακούσει κάτι τέτοιο.
Ευχαριστώ θερμά!
Αθηνά
Αγαπητή Αθηνά,
Σύμφωνα με το νόμο αρμόδιος για τη διενέργεια του ελέγχου καταβολής κομίστρου και για την επιβολή του προστίμου είναι ο Ο.Α.Σ.Α., ο οποίος δύναται να αναθέσει τη δραστηριότητα αυτή στις εταιρείες παροχής συγκοινωνιακού έργου, μεταξύ των οποίων και η Αττικό Μετρό. Η πράξη επιβολής προστίμου που συντάσσει ο υπάλληλος περιέχει πρόσκληση στον παραβάτη για άμεση πληρωμή του προστίμου στο συντάκτη της πράξης υπάλληλο ή για πληρωμή μέσα σε 20 ημέρες στο ταμείο του Ο.Α.Σ.Α.
Αν το πρόστιμο υο οποίο καθορίζεται στο 60πλάσιο της τιμής του εισιτηρίου (δηλαδή 72 Ευρώ για όσους υποχρεούνται σε κανονικό εισιτήριο) δεν καταβάλλεται από τον παραβάτη, ο ισχύων ν. 1214/1981 προβλέπει ότι η πράξη επιβολής προστίμου διαβιβάζεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται ο παραβάτης για βεβαίωση. Το πρόστιμο στην περίπτωση αυτή βεβαιώνεται στο δεκαπλάσιο του αρχικά επιβληθέντος.
Επί των ερωτημάτων σου:
Ναι έπρεπε να το γνωρίζεις διότι το προβλέπει νόμος και άγνοια νόμου δεν συγχωρείται.
Δεν μπορώ να σου απαντήσω γιατί το ποσό άργησε δύο χρόνια να βεβαιωθεί στη ΔΥΟ. Πάντως δεν είναι παραγεγραμμένη ααίτηση του Δημοσίου. Ο χρόνος παραγραφής ξεκινάει να μετράει από την έκδοση της βεβαίωσης της Δ.Ο.Υ. για την οφειλή σου.
Δεν μπορώ να διαβλέψω κάποια ευθύνη της Αττικό Μετρό από όσα μου ιστορείς.
Το πρόστιμο είναι σωστό. 72 Ευρώ το αρχικό και 720 ευρώ το δεκαπλάσιο λόγω μη πληρωμής.
_____________
3.
Κύριε Γραμματίδη, δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος, αλλά άνεργη. Θέλω να πουλήσω κι εγώ χειροποίητα πράγματα που φτιάχνω, αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να κάνω έναρξη επιχείρησης, εφόσον μιλάμε για μικρά ποσά και μέσω ίντερνετ. Θα είμαι παράνομη αν το κάνω; Βρήκα κάπου στο ίντερνετ αυτό "Σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, κάθε ιδιώτης μπορεί να πουλήσει αντικείμενα ή υπηρεσίες αξίας μέχρι 5.000 ευρώ, χωρίς να πρέπει να ανοίξει δική του επιχείρηση, αφού μέχρι αυτό το ποσό, δεν θεωρείται επιτηδευματίας." Ισχύει;; Και τί εννοεί μέχρι 5000 ευρώ; Τον χρόνο; Please answer, ψάχνω παντού και ακούω όλο διαφορετικές απόψεις.
the_cake
Αγαπητή the_cake,
Ο νόμος είναι ο 4110/2013 (τροποποιεί τον 4093/2012) και αφορά στην απαλλαγή των υπόχρεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) από την τήρηση βιβλίων.
Συγκεκριμένα, από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων λιανικής απαλλάσσεται το φυσικό πρόσωπο, το οποίο κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησε συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών μέχρι 5.000 ευρώ.
Ορισμένα πρόσωπα εξαιρούνται της εν λόγω απαλλαγής και τηρούν τουλάχιστον απλογραφικά βιβλία ακόμη και εάν τα έσοδά τους είναι μέχρι 5.000 ευρώ (π.χ. ο ασκών ελευθέριο επάγγελμα, αυτός που εξάγει τα αγαθά του, ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρου αισθητικής, γυμναστηρίου, χώρου στάθμευσης, οι γιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων, το φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες από δική του επαγγελματική εγκατάσταση, κλπ).
Θα σε συμβούλευα να απευθυνθείς σε φοροτεχνικό που μπορεί να σε καθοδηγήσει με ασφάλεια.
_____________
Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).
Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.
σχόλια