Ο Αλέξανδρος Κωτούλας είναι ένας νέος Έλληνας designer και ο άνθρωπος πίσω από το one-man brand alexquisite. Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1986, και μετά την αποφοίτησή του από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ έκανε στροφή 180 μοιρών αποφασίζοντας να ασχοληθεί με τον δημιουργικό κόσμο του design.
Μετά από εντατικά μαθήματα πάνω στο αντικείμενο υπό την επίβλεψη της Ράνιας Εμμανουηλίδου ο Αλέξανδρος έγινε δεκτός στην Design Academy του Αϊντχόφεν στην Ολλανδία, μία από τις πιο σημαντικές ακαδημίες του κόσμου στον χώρο του conceptual product design. Επικεντρώθηκε στο σχεδιασμό μικροαντικειμένων εσωτερικών χώρων και επίπλων, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε την κλίση του στον χώρο των τσαντών και των υφασμάτων.
Νομίζω πως για το ευρύ κοινό μία τσάντα είναι ένα αντικείμενο πολύ πιο άμεσο από έναν καλόγερο ή ένα σκαμπό λόγου χάρη. Τα τελευταία χρόνια ειδικά οι τσάντες πλάτης έχουν γίνει καθημερινότητα ακόμη και για τους επαγγελματίες.
Τον τελευταίο χρόνο το Voyager Backpack του Αλέξανδρου κάνει τον γύρο των διεθνών design blogs (monoqi, the cool republic, yatzer, artnau, κτλ) κερδίζοντας τις εντυπώσεις, δικαίως.
Τον πετύχαμε στο Παρίσι όπου κάνει την πρακτική του στο τμήμα leather and travel goods της Louis Vuitton, και του ζητήσαμε να μας παρουσιάσει και να μας μιλήσει για τη δουλειά του.
Από πολιτικός μηχανικός, designer. Πώς προέκυψε αυτή η μεταστροφή καριέρας;
Ήξερα ανέκαθεν ότι ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με κάτι πιο δημιουργικό, αλλά μεγαλώνοντας σε μία επαρχιακή πόλη τα ερεθίσματα ήταν ελάχιστα και η πληροφόρηση δεν ήταν αυτή που είναι σήμερα. Αργότερα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ μουσεία, εκθέσεις, και να συνειδητοποιήσω τελικά ότι αυτό που πάντα ήθελα – το να δημιουργώ αντικείμενα- είναι κάτι που μπορώ και να το σπουδάσω. Δεν μπορώ να πω ότι οι προηγούμενες σπουδές μου μού πρόσφεραν κάποια εφόδια χρήσιμα στον χώρο του design, αλλά είναι σίγουρο ότι έχοντας τελειώσει μία τόσο απαιτητική σχολή μπόρεσα να ανταπεξέλθω καλύτερα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του χώρου.
Πώς θα περιέγραφες εσύ το στυλ που αντικατοπτρίζεται στις δουλειές σου;
Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσω για ένα καθορισμένο στυλ γραφής, αλλά σίγουρα με ενδιαφέρει αρκετά η κατασκευή πολυτελών αντικειμένων και δίνω μεγάλη έμφαση στην υφή των επιφανειών και στην αίσθηση που αφήνει στο χρήστη.
Voyager Backpack
«Ανέβασα τις σακίδια Voyager στο blog μου και πολύ σύντομα άρχισα να δέχομαι ερωτήσεις και προτάσεις από ιδιώτες και από καταστήματα. Γιατί τσάντες; Νομίζω πως για το ευρύ κοινό μία τσάντα είναι ένα αντικείμενο πολύ πιο άμεσο από έναν καλόγερο ή ένα σκαμπό λόγου χάρη. Τα τελευταία χρόνια ειδικά οι τσάντες πλάτης έχουν γίνει καθημερινότητα ακόμη και για τους επαγγελματίες.»
Πώς προέκυψε η δημιουργία του Voyager Backpack, σε ποιους απευθύνεται και ποιες είναι χρήσεις που είχες κατά νου όταν το σχεδίαζες;
H τσάντα ξεκίνησε αρχικά ως ένα πρότζεκτ στα πλαίσια του προγράμματος της σχολής. Πρόκειται για μία χειραποσκευή που χωράει τα απολύτως απαραίτητα για ένα διήμερο εκτός πόλης, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και καθημερινά. Επηρεασμένος και από τη δική μου καθημερινότητα σχεδίασα τα backpacks έχοντας κατά νου επαγγελματίες που έχουν ανάγκη μία τσάντα μεγαλύτερη από το συνηθισμένο. Σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, κτλ.
Από πού εμπνεύστηκες;
Η βασική μου έμπνευση ήταν το γεγονός ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν στα ταξίδια τους είτε άσχημες χειραποσκευές άσχημες με μεγάλη λειτουργικότητα, είτε κομψότατες αλλά αρκετά δύσχρηστες τσάντες. Η βασική ιδέα ήταν να δημιουργήσω μία τσάντα πόλης σε διαστάσεις ταξιδιού.
Οι Voyager Backpacks είναι φτιαγμένες από αυθεντικό δέρμα και συνθετικό water repellent ύφασμα υψηλής αντοχής. Το εσωτερικό τους είναι επενδυμένο από βαμβακερό ύφασμα, και η τιμή τους ανέρχεται στα 260 ευρώ για όλα τα χρώματα (+ έκπτωση 20% στους αναγνώστες του LIFO.gr). Κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, στην Θεσσαλονίκη για την ακρίβεια, και είναι 100% χειροποίητες.
Από αυτή την εβδομάδα οι τσάντες θα διατίθενται για πρώτη φορά προς πώληση διαδικτυακά μέσω των crowdyhouse.com και buru-buru.com
Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχεις αποκομίσει από τις σπουδές και την δραστηριότητα πάνω στον κλάδο του design στο εξωτερικό;
Αναμφίβολα οι γνωριμίες και οι επαφές μου είναι πιο ισχυρές στο εξωτερικό απ' ότι στην Ελλάδα, αλλά το σημαντικότερο είναι το ότι σε μία σχολή όπως αυτή που φοιτώ σήμερα μαθαίνεις να έχεις απόλυτη ελευθερία στο να δημιουργεί οτιδήποτε σε εκφράζει.
Και πώς βλέπεις σήμερα τα πράγματα για έναν νέο designer στην Ελλάδα; Σκέφτεσαι να επιστρέψεις πίσω μετά το πέρας των σπουδών σου;
Ξεκίνησα την πορεία μου στο εξωτερικό, οπότε μάλλον δεν έχω πλήρη γνώση των συνθηκών σήμερα στην Ελλάδα. Το πρώτο πράγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης ο κόσμος είναι πολύ ενημερωμένος και εξοικειωμένος με την έννοια του design και είναι διατεθειμένος να επενδύσει σε μία τέτοια αγορά.
Παρόλα αυτά υπάρχει μία μεγάλη άνθηση στη σκηνή του ελληνικού design σήμερα, με προϊόντα που γνωρίζουν επιτυχία και εκτός των συνόρων της χώρας. Όλο αυτό δίνει κουράγιο στους υπάρχοντες δημιουργούς αλλά κυρίως ενθαρρύνει τους νεότερους να αποφασίσουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο.
Όσο για μένα προσωπικά, το βλέπω λίγο δύσκολο να επιστρέψω στην Ελλάδα- τουλάχιστον άμεσα.
______________________
σχόλια