11 κεμπαμπτζίδικα της Αθήνας για δυνατές συγκινήσεις

11 κεμπαμπτζίδικα της Αθήνας για δυνατές συγκινήσεις Facebook Twitter
18

Με κατευθείαν διαβατήριο από τη Μέση Ανατολή, το κεμπάπ δεν είναι ένα απλό μπιφτέκι αλλά η γεύση της μνήμης, μια παλιά ιστορία με μπαχαρικά και εικόνες από παζάρια της Ανατολής και -όχι!- αρνούμαι να το φάω light όπως μου το σύστησαν σε μια μοντέρνα σουβλακερί. Γιατί η Λωξάντρα χωρίς τα κιλά της δεν είναι παρά ένα σκιάχτρο χωρίς το παραμύθι.

 

Rajajee, Σοφοκλέους 47, 2103245272

Πέρα από την αυθεντική νοστιμιά, αν αποφασίσετε να καθίσετε σε τραπεζάκι, θα απολαύσετε όλο το κουλέρ λοκάλ της περιοχής, με έξτρα το πιατάκι με τα μπαρούτι-καυτερά τουρσιά. Μετανάστες, τα γυφτάκια που κάνουν στάση για το μεσημεριανό τους, όλοι μαζί οι λαοί αδελφωμένοι πάνω από ένα κεμπάπ με όλη την τέχνη της συριακής παράδοσης, που με ελάχιστα ευρώ χορταίνει δυό πεινασμένους.

Θανάσης, Μητροπόλεως 68, Μοναστηράκι, 2103244705

Ο κατ’εξοχήν πρέσβης της ανατολίτικης εκδοχής του κεμπάπ, ο άνθρωπος που έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή στο «τρίγωνο της τσίκνας». Το Θανάση, που έμαθε την τέχνη κοντά στον μπάρμπα Ισάκ του ιστορικού «Αιγυπτιακού», πριν ανοίξει τη δεκαετία του ’60 το δικό του μαγαζί, τον σεβόμαστε γιατί δεν υποκύπτει στις σειρήνες του εκσυγχρονισμού: εδώ θα φας το κεμπάπ σου παραδοσιακό, με τραγανό κρεμμυδάκι, μαϊντανό, μπούκοβο και ντοματούλα ψημμένη στα κάρβουνα. Βαρύ, ζουμερό και στιβαρό, με μπόλικα μπαχαρικά.

Σάββας, Μοναστηράκι, 2103303354

Για έναν περίεργο λόγο, την πλατεία Μοναστηρακίου όλοι την έχουν ταυτισμένη με το κεμπάπ. Οι λάτρεις της περιοχής, μοιράζονται τα γούστα τους. Οι μισοί ορκίζονται στον Σάββα, οι άλλοι μισοί στον Θανάση.  Και η αλήθεια είναι πως ο Σάββας φτιάχμει ωραιότατο κεμπάπ. Αν ψηφίσεις λιτότητα, τότε θα αγαπήσεις το καλαμάκι του Σάββα. Μόνο κρέας χωρίς λίπη, μεστή κρεατένια γεύση σε ευμεγέθεις μπουκίτσες, που ψήνεται ολόφρεσκο κρατώντας τους χυμούς στην καρδιά του, περίπου σαν να το έφτιαξες σπίτι σου. Για συνοδεία, η κλασική πίτα με το μετρημένο λαδάκι της, κομμένη στα τέσσερα.

Αράχωβα, Θεμιστοκλέους 12, πλ. Κάνιγγος, 2103841812

Πικάντικο  Άδανα κεμπάπ, αριστούργημα ο γύρος ντονέρ από μοσχάρι μέσα σε αλάδωτη τραγανή πιτούλα με κρεμμύδι, ψητή ντομάτα και πιπεριά. Στα «συν» οι φρέσκιες τηγανητές πατάτες.

Κεμπάπ Σάββας, Πλ. Εξαρχείων 3-5, 2103303354

Μερικές φορές, άλλοι έχουν το όνομα και άλλη τη χάρη. Και το ντονέρ κεμπάπ του Σάββα, από μοσχαρίσιο κιμά, είναι από τα καλύτερα του λεκανοπεδίου. Με τη ντοματούλα, το κρεμμύδι και το τζατζίκι του και για όποιον θέλει, επιπλέον χούμους ή η θεϊκή κόκκινη σάλτσα του μαγαζιού, γλυκιά και με ήπιους τους τόνους στα μπαχαρικά της.

Σέρκος και 4 αστέρια, Ζέππου και Ξενοφώντος 28, Γλυφάδα, τηλ. 210 9649553.

Σις, ντονέρ, γιαουρτλού με ωραία κόκκινη σάλτσα ή «κασεράτα» με κασέρι και πιτούλες «λαβάς» που ψήνονται στον ξυλόφουρνο, ο αρμένης Σέρκος και τα 4 αστέρια της οικογένειάς του, 20 και βάλε χρόνια τώρα πλάθουν μια αυθεντική ιστορία πολίτικου κεμπάπ, σε ένα εστιατόριο που αγαπούν όλοι οι «γκουρμέ» σεφ που ξέρω στις προσωπικές τους πείνες. Στις επιολέον χαρές, η ολόκληρη ψημμένη στα κάρβουνα ντοματούλα και το πλιγούρι-πιλάφι της συνοδείας, ακριβώς σαν να είσαι στην Πόλη.

Ο Νέζος, Κων/πόλεως 58, Γκάζι, 6972340342

Υπουργοί, σταρ και εναλλακτικά αστέρια της νέας κινηματογραφικής σκηνής, παιδιά της διπλανής πόρτας του Γκαζοχωρίου και γιάπις με το κοστούμι στο καπάκι του γραφείου, όλοι συναντιούνται στο σουρεαλιστικό σκηνικό του “Τούρκου”, κάτω από τις οθόνες που προβάλλουν το εξώφυλλο του cd της ηχητικής υπόκρουσης,  για μαγικό κεμπάπ, εξίσου υπέροχο μπιφτέκι και τις πιο λεπτές, τραγανιστές, στρογγυλές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, παρέα με πικάντικη μελιτζανοσαλάτα, σπιτικά ντολμαδάκια και τσίπουρο με σαφράν.

Λεϊλιμλέι, Βαλτινών 2, Γκύζη, 2117009383

Μια κοοπερατίβα από τούρκος, κούρδους, έλληνες κι έναν σλάβο μπαινοβγαίνουν στην κουζίνα μαγειρεύοντας την αληθινή κούρδικη γεύση, μοιράζουν κουβέντες και καλή ρακή παρέα με ένα τρυφερό, ζουμερό κεμπάπ γιαουρτλού με σπιτική κόκκινη σάλτσα, ελαφρύ και εξωτικό συνάμα που θα συνδυάσεις με ένα μεϊχανέ πιλάφ με πλιγούρι.

Μama Roux, Αιόλου 48, 2130048382

Ο Αχμάντ από τη Συρία στην κουζίνα ξέρει από κούνια να ετοιμάζει το νοστιμότερο λαχματζούν, φελάφελ με ταχίνι και ταμπουλέ, υπέροχη καπνιστή  μελιτζάνα μουτάμπαλ με αρνίσιο κιμά και κουκουνάρι, φαλάφελ με τη σαλάτα και το ταχίνι τους και αρνίσιο κεμπάπ-λουκούμι με πιτουλες και σος αμύγδαλο, όταν η κοσμική, εναλλακτική, ιντελέξουαλ κουλτούρα του κέντρου, συναντά το αυθεντικό έθνικ.

Κebab, Ελευθερωτών 4, Χαλάνδρι, 2106617353

O Δημήτρης Αγοραστός, από τη γενιά των δημιουργικών νέων σεφ, εγκαταλείπει τις ευφάνταστες εμπνεύσεις και επιστρέφει στη μεγάλη αγάπη και το ταλέντο του, που είναι το κρέας. Το κεμπάπ του μυρίζει Ανατολή, οι πίτες πλάθονται και ψήνονται στα κάρβουνα στην πιο αριστουργηματική τους εκδοχή, η σάλτσα μοσχοβολά πιπεριά και το γιαούρτι μαζί, όλα φτιάχνουν ένα από τα πιο εθιστικά κεμπάπ της πόλης.

Το Ρόδι, Κρέοντος 163, Κολωνός, 2105154376

Καυτερό Άδανα κεμπάπ τεραστίων διαστάσεων, γιαουρτλού και σις ταβούκ με μαριναρισμένο κρέας ψημμένο ζουμερό στα κάρβουνα, χειροποίητη λαβάς πίτα, πικάντικη μελιτζανοσαλάτα, όλη η αρμένικη τεχνογνωσία και γενναιοδωρία σε μια κεμπάπ εμπειρία που θα βάλεις οπωσδήποτε στη ζωή σου.

Γεύση
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM

σχόλια

14 σχόλια
Γνωστά και αναγνωρισμένα τα περισσότερα! Στα δυτικά προάστια δοκιμάστε και ένα νέο, το Αλεξανδρινό Κεμπάπ και θα κάνετε μια ντουζίνα κεμπαπτζίδικα με ποιότητα και γεύση!
Θα σας πρότεινα και το "Γεύσεις απ'την πόλη" στη Δροσιά. Έχει πάρει άριστα σχόλια απο ειδικούς αλλά και βραβείο,για το κεκεμπάπ του και την ποιότητα του γενικά.
Ali Baba στη Νέα Σμύρνη.Καταπληκτικό μοσχαρίσιο ντονέρ,κεμπάπ καθώς και φαλάφελ και ο καλύτερος γυρος κοτόπουλο.Οι πίτες είναι δικές του και τις ψήνει στον ξυλόφουρνο.
Δηλαδή χωρίς τα παραπανίσια κιλά η γυναίκα είναι σκιάχτρο?και από πότε τα ψωμάκια και το λίπος είναι μέρους του φυσικού γυναικείου σώματος?εγώ προσωπικά λατρεύω το φαγητό και ιδιαίτερα της ανατολής αλλά το βάρος μου δεν ξεπερνά τα 50 κιλά!ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι σε ότι γράφουμε και ας θυμόμαστε πως για να ανεβάσουμε ψυχολογικά μια ομάδα γυναικών δεν χρειάζεται να ρίξουμε μία άλλη ;)