Ένα μικροσκοπικό κεχριμπαρένιο κορίτσι

Ένα μικροσκοπικό κεχριμπαρένιο κορίτσι Facebook Twitter
2


Το εύρημα

Όρθια γυναικεία μορφή στον τύπο της κόρης
Περίαπτο από ήλεκτρο (κεχριμπάρι)
Ετρουσκικό, 525-500 π.Χ.
ύψος 6,7 εκ., πλάτος 2 εκ., πάχος 9 εκ., βάρος 6 γραμμ.
Μουσείο J. Paul Getty, Los Angeles

 

Το μικροσκοπικό κεχριμπαρένιο κορίτσι της φωτογραφίας είναι ένα ολόγλυφο κομψοτέχνημα του 6ου αι. π.Χ. προορισμένο να φορεθεί ως κρεμαστό κόσμημα. Έχει στο πάνω μέρος της κεφαλής του διαμπερή οπή για να περάσει το νήμα που θα το κρατούσε.

Αποδίδει τον τύπο της Κόρης, γνωστό από πλήθος άλλα αγάλματα και ειδώλια, λίθινα, χάλκινα και πήλινα. Και πράγματι, αν την παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, βλέπει πώς, παρά τα 6,7 εκατοστά της, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις γνωστές μεγάλες μαρμάρινες κόρες. Φοράει κι αυτή χιτώνα με ζώνη, πέπλο, διάδημα και περιδέραιο και οι κοιλότητες των ματιών της θα είχαν ενθέματα από άλλο υλικό για τις ίριδες.

Μόνον έντεκα τέτοια κεχριμπαρένια κορίτσια είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Η συγκεκριμένη, φτιαγμένη από κεχριμπάρι της Βαλτικής, ακολουθεί μια παραλλαγή γνωστή από την περιοχή της Μιλήτου και φαίνεται ότι αποδίδει την Άρτεμη ή τη Λητώ, θεότητες που συνδέονται με την τεκνοποιΐα. Επομένως ήταν κάτι παραπάνω από ένα όμορφο αντικείμενο: το πολύτιμο υλικό και η μορφή της φανερώνουν ότι ήταν ένα φυλαχτό.

Τίνος ήταν όμως αυτό το κεχριμπαρένιο κορίτσι; Ποιός το φορούσε στο λαιμό του και προσευχόταν; Ήταν πράγματι ταφικό κτέρισμα που όμως είχε φορεθεί και εν ζωή, όπως υποθέτουν οι μελετητές; Δεν θα μάθουμε με σιγουριά ποτέ έτσι οριστικά που αποσυνδέθηκε από το ανασκαφικό της περιβάλλον. 

  



 

Το κεχριμπάρι στην αρχαιότητα ήταν ένα εξαιρετικά πολύτιμο υλικό στο οποίο αποδίδονταν ιδιαίτερες μαγικές δυνάμεις και ιαματικές ιδιότητες. Τα κεχριμπαρένια αντικείμενα, κυρίως κοσμήματα, που βρίσκονται στην Μεσόγειο κατά τους αρχαίους χρόνους κατασκευάζονταν επί το πλείστον από κεχριμπάρι της Βαλτικής που έφτανε στο νότο διασχίζοντας μέσω του ανταλλακτικού εμπορίου όλη την Ευρώπη. Πηγές ορυκτού κεχριμπαριού υπήρχαν όμως και στη Σικελία και σε περιοχές της Συροπαλαιστινιακής ακτής.

 

Το μικροσκοπικό κορίτσι και άλλα 55 μικρογλυφικά αντικείμενα από κεχριμπάρι ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου J. Paul Getty, και παρουσιάζονται αναλυτικότατα σε έναν επιστημονικό κατάλογο πλήρως διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Μπορείτε να τον περιδιαβείτε και να θαυμάσετε όλα τα αντικείμενα στις λεπτομέρειές τους, εδώ

Αυτό που ίσως δεν τονίζεται αρκετά είναι ότι όλα τα αντικείμενα της συλλογής προέρχονται από αγορές και δωρέες στο Μουσείο και συνεπώς είναι όλα αποκομμένα από τα συνευρήματά τους. 

 

 περίαπτο, γυναικεία κεφαλή ή σφίγγα, ύψος 3,2 εκ.

  

 περίαπτο, πρόσθιο τμήμα αγριόχοιρου, μήκος 5 εκ. 

  

 περίαπτο, κεφαλή κριού, μήκος 3,6 εκ.

 

Αρχαιολογία & Ιστορία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια