Ο χρυσός της Κολομβίας, πέρα από το Ελ-Ντοράντο

Ο χρυσός της Κολομβίας, πέρα από το Ελ-Ντοράντο Facebook Twitter
3

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την προσοχή των ημερών θα κλέψει η καινούργια έκθεση του Βρετανικού Μουσείου με τίτλο Shunga, Ιαπωνική Ερωτική Τέχνη από το 1600 ως το 1900. Ο κατάλογος προπωλείται και είναι ήδη ανάρπαστος. 

Το θέμα όμως ξεφεύγει από τη θεματολογία της στήλης, κι έτσι στρέφω την προσοχή μου στην επόμενη έκθεση που θα εγκαινιαστεί στο Βρετανικό Μουσείο με τίτλο Πέρα απο το Ελ-Ντοράντο, Δύναμη και Χρυσός στην αρχαία Κολομβία (17 Οκτωβρίου 2013-23 Μαρτίου 2014). 

Στην έκθεση αυτή θα εξερευνηθούν οι πολιτισμοί της Κολομβίας πριν την άφιξη των Ισπανών στη χώρα το 16ο αιώνα. Πολλά από τα αντικείμενα της έκθεσης θα έρθουν στο Λονδίνο με προσωρινό δανεισμό από το περίφημο Μουσείο του Χρυσού στην Μπογκοτά. Επ'ευκαιρία λοιπόν της έκθεσης σας παρουσιάζω 10 χρυσά αριστουργήματα από το Museo del Oro. 

 

 

 

 Η Σχεδία της Muisca, το κορυφαίο αριστούργημα του μουσείου. Θεωρείται εθνικός θησαυρός και δεν εξάγεται ποτέ για έκθεση απο τη χώρα. Είναι κατασκευασμένο με την τεχνική του χαμένου κεριού ως ένα ενιαίο κομμάτι από κράμα μετάλλου που περιλαμβάνει χρυσό σε ποσοστό 80% και χαλκό. Το ομοίωμα αποδίδει μια σκηνή από την τελετή του El-Dorado, δηλαδή της ενθρόνισης του αρχηγού των Muisca: επάνω σε μια σχεδία ταξιδεύουν στο κέντρο ο αρχηγός και γύρω του άλλοι συνοδοί. Σύμφωνα με το τελετουργικό των Muisca ο νέος αρχηγός κάλυπτε όλο το σώμα του με χρυσό και κρατώντας στα χέρια σμαράγδια και χρυσό βουτούσε στη λίμνη Guatavita για να τα προσφέρει στους θεούς. 600-1600 μ.Χ.

 

 

Το Poporo είναι τελετουργικό σκεύος που περιείχε κονιορτοποιημένο ασβέστη από απολιθωμένα όστρεα, ο οποίος χρησιμοποιόταν για το μάσημα των φύλλων της κόκας. Το συγκεκριμένο αντικείμενο, το Poporo Quimbaya, ήταν μάλλον ταφικό κτέρισμα και περιέχει ακόμη ασβέστη. Χρονολογείται το 300 μ.Χ. και είναι από τα πιό αναγνωρίσιμα τεχνουργήματα της προκολομβιανής τέχνης. 

 

Ανθρωπόμορφη μάσκα από το Tierradentro, 200 π.Χ.-900 μ.Χ.

 

  Περίαπτο με τη μορφή φτερωτού ψαριού, San Agustin, 1-900 μ.Χ.

 

Κόσμημα στήθους με τη μορφή του ανθρώπου-νυχτερίδα. Sierra Nevada de Santa Marta, 900-1600 m.X.

 

Βραχιόλι από το Tierradentro, 200 π.Χ.-900 μ.Χ. 

 

Ομοίωμα περιβόλου με κεντρική μορφή έναν δικέφαλο άνδρα. Muisca, 600-1600 μ.Χ. 

 

 

 Κόσμημα στήθους με τη μορφή ανθρώπου-πτηνού. Περιοχή Cauca, 900-1600 μ.Χ.

 

Κόσμημα στήθους με γεωμετρικά και ζωόμορφα θέματα. Quimbaya, 700-1600 m.X. 

 

Κόσμημα στήθους με ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα χαρακτηριστικά. Περιοχή Tolima, 1ος αι. π.Χ.-700 μ.Χ. 

 

Αρχαιολογία & Ιστορία
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Καταπληκτική έκθεση με μοναδικής τέχνης κτερίσματα!Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μπορούσαν να συγκεντρωθούν μαζί σε μια έκθεση τα καλλιτεχνήματα και τα βασιλικά κοσμήματα που λεηλάτησαν και έκλεψαν οι Ισπανοί, Φράγκοι, Ιταλοί και λοιποί Δυτικοί κατα την διάρκεια της Δ' Σταυροφορίας και της ακόλουθης Φραγκοκρατίας, δλδ την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και την καταλήστευση των εδαφών της (Ανατολικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας <Βυζάντιο>).Βλέπουμε ότι οι Δυτικοί, λίγο πριν καταληστεύσουν και εξοντώσουν τους πολιτισμούς της Αμερικανικής Ηπείρου είχαν ήδη κάνει "πρόβα τζενεράλε" στην Ρωμανία και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.