Κάθε στρατιώτης έχει τη δική του ιστορία

Κάθε στρατιώτης έχει τη δική του ιστορία Facebook Twitter
0

Αρκετό καιρό πριν από αυτή τη στήλη, με το άρθρο Κι όμως κινούνται!, είχαμε παρουσιάσει το πρόγραμμα Panoply του Ure Museum of Greek Archaeology του Πανεπιστημίου του Reading και τις υπέροχες ταινίες του που ζωντανεύουν παραστάσεις αρχαίων ελληνικών αγγείων.

(Αν δεν το έχετε διαβάσει ήδη, διαβάστε το και δείτε τα υπέροχα ταινιάκια)

Το άρθρο εκείνο ήταν πολύ δημοφιλές και αναπαράχθηκε μάλιστα σε άλλα ελληνικά διαδικτυακά μέσα (κατά κανόνα χωρίς τις δέουσες αναφορές, αλλά αυτό είναι έλασσον). 

 

Αυτή τη φορά η κ. Sonya Nevin, μία εκ των συντελεστών του προγράμματος Panoply μου έγραψε ευγενικά προκειμένου να προσκαλέσει όλους τους έλληνες αναγνώστες του Lifo.gr να συμμετάσχουν, αν το επιθυμούν, στο καινούργιο συναρπαστικό πρότζεκτ του Πανεπιστημίου του Reading.

 

Η ταινία για τη ζωή ενός αρχαίου Έλληνα οπλίτη

Η καινούργια ταινία του Panoply θα είναι η μεγαλύτερη που έχουν δημιουργήσει ποτέ ως τώρα, καθώς θα διαρκεί 5 λεπτά και όχι λίγα δευτερόλεπτα όπως οι άλλες. Θα λέγεται "Κάθε στρατιώτης έχει τη δική του ιστορία" και θα έχει ως θέμα της τη ζωή ενός αρχαίου Έλληνα οπλίτη.

 

Η καινούργια ταινία θα δώσει ζωή και κίνηση σε αυτό το θαυμάσιο ευβοϊκό αγγείο της συλλογής του Μουσείου Ure 

 

 

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στις 18 Οκτωβρίου, μπορείτε όμως ήδη να ρίξετε μια ματιά στο trailer. 

 

 

 

Η ταινία με πρωταγωνιστές όλους εμάς

Μέχρι την τελική παρουσίαση της ταινίας, το πρόγραμμα σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ακόμη ταινία, στην οποία αυτή τη φορά θα συμμετάσχουν σύγχρονοι άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να αφηγηθούν όλοι μαζί, από τη δική τους πλευρά, με τη δική τους φαντασία, τη ζωή ενός οπλίτη στην αρχαιότητα. 

 

Το πρόγραμμα προσκαλεί κάθε έναν που το επιθυμεί να φανταστεί έναν οπλίτη, δηλαδή έναν απλό στρατιώτη της αρχαιότητας, σαν άτομο, πώς θα ήταν η ζωή του, οι συγκεκριμένες προτιμήσεις του, τι αγαπούσε, τι ονειρευόταν, τι επιθυμούσε, τι φοβόταν.

Κάθε ένας από μας μπορεί να δανείσει τη φωνή του στον αρχαίο οπλίτη, να του δώσει τη δυνατότητα να μιλήσει, λέγοντας μία μόνο φράση, για παράδειγμα "Μου λείπει η οικογένειά μου", "Θέλω να είμαι αρχηγός", "Πολεμάω για να προστατεύσω την πατρίδα μου", "Είμαι πολύ γέρος για να πολεμάω". 

Οδηγίες

Όσοι αναγνώστες μας επιθυμούν να συμμετάσχουν στην δημιουργία της ταινίας που θα δίνει φωνή στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων οπλιτών ας ακολουθήσουν τις ακόλουθες απλές οδηγίες: 

1. Ακολουθώντας αυτο το σύνδεσμο θα οδηγηθείτε σε ένα αρχείο pdf, όπου θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Παρακαλώ διαβάστε το προσεκτικά, ιδίως μάλιστα τη σελίδα 6 που αφορά και τις σχετικές άδειες.

2. Εκτυπώνετε τη σελίδα 3 και γράφετε επάνω μόνο μία πρόταση, σε πρώτο πρόσωπο (σαν να μιλούσε δηλαδή ο ίδιος ο οπλίτης) στα αγγλικά ή τα ελληνικά. 

3. Βγάζετε μια φωτογραφία στην οποία εσείς κρατάτε μπροστά σας τη σελίδα 3 με το κείμενο που έχετε γράψει. 

4. Στέλνετε τη φωτογραφία σας στην κ. Sonya Levin σε αυτή τη διεύθυνση [email protected]

Πολλές περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε επισκεπτόμενοι τη σελίδα του.

 

Τι λέτε; Σας ενδιαφέρει; 

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM