Αρκετό καιρό πριν από αυτή τη στήλη, με το άρθρο Κι όμως κινούνται!, είχαμε παρουσιάσει το πρόγραμμα Panoply του Ure Museum of Greek Archaeology του Πανεπιστημίου του Reading και τις υπέροχες ταινίες του που ζωντανεύουν παραστάσεις αρχαίων ελληνικών αγγείων.
(Αν δεν το έχετε διαβάσει ήδη, διαβάστε το και δείτε τα υπέροχα ταινιάκια)
Το άρθρο εκείνο ήταν πολύ δημοφιλές και αναπαράχθηκε μάλιστα σε άλλα ελληνικά διαδικτυακά μέσα (κατά κανόνα χωρίς τις δέουσες αναφορές, αλλά αυτό είναι έλασσον).
Αυτή τη φορά η κ. Sonya Nevin, μία εκ των συντελεστών του προγράμματος Panoply μου έγραψε ευγενικά προκειμένου να προσκαλέσει όλους τους έλληνες αναγνώστες του Lifo.gr να συμμετάσχουν, αν το επιθυμούν, στο καινούργιο συναρπαστικό πρότζεκτ του Πανεπιστημίου του Reading.
Η ταινία για τη ζωή ενός αρχαίου Έλληνα οπλίτη
Η καινούργια ταινία του Panoply θα είναι η μεγαλύτερη που έχουν δημιουργήσει ποτέ ως τώρα, καθώς θα διαρκεί 5 λεπτά και όχι λίγα δευτερόλεπτα όπως οι άλλες. Θα λέγεται "Κάθε στρατιώτης έχει τη δική του ιστορία" και θα έχει ως θέμα της τη ζωή ενός αρχαίου Έλληνα οπλίτη.
Η καινούργια ταινία θα δώσει ζωή και κίνηση σε αυτό το θαυμάσιο ευβοϊκό αγγείο της συλλογής του Μουσείου Ure
Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στις 18 Οκτωβρίου, μπορείτε όμως ήδη να ρίξετε μια ματιά στο trailer.
Η ταινία με πρωταγωνιστές όλους εμάς
Μέχρι την τελική παρουσίαση της ταινίας, το πρόγραμμα σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ακόμη ταινία, στην οποία αυτή τη φορά θα συμμετάσχουν σύγχρονοι άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να αφηγηθούν όλοι μαζί, από τη δική τους πλευρά, με τη δική τους φαντασία, τη ζωή ενός οπλίτη στην αρχαιότητα.
Το πρόγραμμα προσκαλεί κάθε έναν που το επιθυμεί να φανταστεί έναν οπλίτη, δηλαδή έναν απλό στρατιώτη της αρχαιότητας, σαν άτομο, πώς θα ήταν η ζωή του, οι συγκεκριμένες προτιμήσεις του, τι αγαπούσε, τι ονειρευόταν, τι επιθυμούσε, τι φοβόταν.
Κάθε ένας από μας μπορεί να δανείσει τη φωνή του στον αρχαίο οπλίτη, να του δώσει τη δυνατότητα να μιλήσει, λέγοντας μία μόνο φράση, για παράδειγμα "Μου λείπει η οικογένειά μου", "Θέλω να είμαι αρχηγός", "Πολεμάω για να προστατεύσω την πατρίδα μου", "Είμαι πολύ γέρος για να πολεμάω".
Οδηγίες
Όσοι αναγνώστες μας επιθυμούν να συμμετάσχουν στην δημιουργία της ταινίας που θα δίνει φωνή στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων οπλιτών ας ακολουθήσουν τις ακόλουθες απλές οδηγίες:
1. Ακολουθώντας αυτο το σύνδεσμο θα οδηγηθείτε σε ένα αρχείο pdf, όπου θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Παρακαλώ διαβάστε το προσεκτικά, ιδίως μάλιστα τη σελίδα 6 που αφορά και τις σχετικές άδειες.
2. Εκτυπώνετε τη σελίδα 3 και γράφετε επάνω μόνο μία πρόταση, σε πρώτο πρόσωπο (σαν να μιλούσε δηλαδή ο ίδιος ο οπλίτης) στα αγγλικά ή τα ελληνικά.
3. Βγάζετε μια φωτογραφία στην οποία εσείς κρατάτε μπροστά σας τη σελίδα 3 με το κείμενο που έχετε γράψει.
4. Στέλνετε τη φωτογραφία σας στην κ. Sonya Levin σε αυτή τη διεύθυνση [email protected]
Πολλές περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε επισκεπτόμενοι τη σελίδα του.
Τι λέτε; Σας ενδιαφέρει;
σχόλια