Πέντε δηλώσεις αγάπης για τη νεραντζιά

Facebook Twitter
1

1. H ιστορία

« Η επιλογή των δενδροφυτεύσεων ήδη από τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα και κυρίως στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, όταν διαμορφωνόταν το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας, γινόταν με γνώμονα την αντοχή των δένδρων στο κλίμα της Αθήνας και τη χαμηλή ή σχεδόν μηδαμινή ανάγκη τους για νερό » εξηγεί ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης κ. Γιώργος Σφήκας. Κάπως έτσι, το άγονο αττικό τοπίο, « που ήταν κυρίως βοσκότοποι στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια », απέκτησε συστοιχίες νεραντζιών, μουριών και ελιών. Οι νεραντζιές επελέγησαν και με ένα ακόμη κριτήριο. « Στις αρχές του αιώναοι δενδροφυτεύσεις γίνονταν κυρίως με δένδρα όπως πορτοκαλιές ή λεμονιές. Σύντομα όμως διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι της Αθήνας διαγούμιζαν τα δένδρα την περίοδο της καρποφορίας » via


Διαγούμιζαν! Καταπληκτική λέξη. Οι Αθηναίοι είναι ικανοί να διαγουμίσουν τα πάντα και αυτό που τους κρατάει από το να διαγουμίσουν και τις νεραντζιές είναι η τεμπελιά τους: αφού δεν τρώγεται έτσι όπως είναι, ας το να κάθεται.


2. Ανθεκτικοί Αθηναίοι

Η κακόμοιρες σκονισμένες νεραντζιές είναι οι πιο ανθεκτικοί Αθηναίοι. Αντέχουν χωρίς νερό ένα καλοκαίρι ανελέητο, αντέχουν και το καυσαέριο, αντέχουν και τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία που περνάνε σύριζα από δίπλα τους. Το μόνο που ξέρουμε να τις κάνουμε είναι το νεραντζάκι γλυκό, άντε και μαρμελάδα, αλλά ο χυμός και η φλούδα της νεραντζιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα του λεμονιού και του λάιμ, κάτι που κάνουν οι Κουβανοί, οι Ιρανοί και οι Περουβιανοί προκειμένου να αρωματίσουν ψάρια ή κρέατα.

3. Εναλλακτικά

Οι αθηναϊκές νεραντζιές χρησιμοποιούνται κυρίως ως όπλα:

Το νεράντζι, άφθονο στα πεζοδρόμια της Αθήνας, σε καλό ύψος, με καλό μέγεθος και ιδανική σχέση πυκνότητας/βάρους μπορεί να κάνει καλό καρούμπαλο χωρίς να σκοτώσει.

4. Ποίηση!



Ποιήματα διάφορα έχουν γραφτεί γι’αυτό το δέντρο, με γνωστότερο την νεραντζούλα τη φουντωτή. Αυτό που όλοι μας θα έχουμε ξεχάσει είναι η ιστορία που αφηγείται το τραγούδι:  το τρομερό της υπόθεσης είναι ότι καθώς μία ζουμερή χωριατοπούλα άπλωνε ρούχα, φύσηξε αέρας και φάνηκε… ο αστράγαλός της. Μάλιστα.


Νεραντζούλα

Κάτω στο γιαλό, κάτω στο περιγιάλι
Κάτω στο γιαλό κοντή, νεραντζούλα φουντωτή

Πλέναν Χιώτισσες, πλέναν παπαδοπούλες
Πλέναν Χιώτισσες, κοντή, νεραντζούλα φουντωτή

Και μια Χιώτισσα, μικρή παπαδοπούλα
Και μια Χιώτισσα, κοντή, νεραντζούλα φουντωτή

Πλένει και απλώνει, και με την άμμο παίζει
Πλένει κι απλώνει, κοντή, νεραντζούλα φουντωτή

Φύσηξε βοριάς, μαΐστρος, τραμουντάνα
Φύσηξε βοριάς, κοντή, νεραντζούλα φουντωτή

Κι ανασήκωσε το ποδοφουστανό της
Κι ανασήκωσε κοντή, νεραντζούλα φουντωτή

Και εφάνηκε ο ποδαστράγαλός της
Και εφάνηκε κοντή, νεραντζούλα φουντωτή

Κι έλαμψ’ ο γιαλός, κι έλαμψ’ ο κόσμος όλος
Κι έλαμψ’ ο γιαλός, κοντή, νεραντζούλα φουντωτή

4. Λίγη ποίηση ακόμα

Ψάχνοντας όμως βρήκα κι ένα ποίημα κάπως πιο κατάλληλο για το 2011:



"Οι ανθισμένες νεραντζιές", της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Στο κέντρο της Αθήνας άνθισαν οι νεραντζιές
Δίπλα σε κάδους γεμάτους με βρωμιές

Το άρωμα των ανθών σε μαγεύει, σε ζαλίζει
Αλλά μόνο τα βράδια σε νανουρίζει

Οι μέλισσες οι εργατικές πρέπει να επιλέξουν
Θα φύγουν ή στην βρωμιά θα μπλέξουν ;

Ο περαστικός γυρίζει το κεφάλι , μάταια ψάχνει
Τον μεθάει το άρωμα ! είναι από τα άνθη;

5. Για το τέλος, λίγη μουσική

Σας αφήνω με το τραγούδι που μεταφρασμένο είναι “sour cherry and bitter orange”, που μου φαίνεται στα αγγλικά ποιητικότερο από το «βύσσινο και νεράντζι». Νομίζω ότι στ’αγγλικά είναι γοητευτικό το δίδυμο της αντίθεσης ενώ στα ελληνικά το πικρό και το ξινό εμπεριέχονται στις λέξεις "βύσσινο" και "νεράντζι".

Εντάξει, δεν ξέρω τι είναι γοητευτικότερο. Καλό Σαββατοκύριακο!

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.

σχόλια

1 σχόλια
Πριν χρονια, ενας φιλος που ειχε ερθει για πρωτη φορα στην αθηνα μου διηγηθηκε το εξης:"οταν ειδα αυτα τα υπεροχα φρουτα που μου φανηκαν οτι ειναι πορτοκαλια σκεφτηκα οτι οι κατοικοι αυτης της πολης ειναι πολυ πειθαρχημενοι αλλα και εντελως χαζοι για να αφηνουν τα φρουτα να σαπιζουν και να μην τα μαζευουν γαι να τα φανε! Μαζεψα κι εγω διακριτικα μερικα και πηγα στο σπιτι για να τα απολαυσω με μεγαλη λαχταρα αλλα....ακομα ξεπλενω το στομα μου απο την περιεργη,ασχημη γευση!!!" και γελουσε ασταματητα!!!