Φαγητό στη Φλωρεντία 1

Facebook Twitter
0

Aχ, Φλωρεντία!

Αν διαβάζετε και την «Αστική Ομορφιά» θα πάθετε υπερβολική δόση Φλωρεντίας, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.

Γευστικές περιπέτειες στη Φλωρεντία

Από τις 12 και μετά αρχίζει η ώρα του αλκοόλ. Το απεριτίφ είναι εντελώς απενοχοποιημένο, το πίνουν μεγάλες κυρίες και κύριοι, όπως και οι ελαφρώς υπερβολικοί (αλλά αεράτοι) Ιταλοί με τα κοστούμια και το έξτρα μαύρισμα. Ο καφές πίνεται στα γρήγορα, αλλά το aperitivo μαζί με εφημερίδα και κουβέντα.

Spritz

Το Spritz είναι το νέο μου αγαπημένο ποτό. Αποτελείται από αφρώδες κρασί, ένα πικρό λικέρ (συνήθως Aperol) και μία δόση νερό με ανθρακικό. Το χρώμα του κατά συνέπεια είναι μαγευτικό πορτοκαλί και είναι σπαρταριστό και ελαφρύ στη γεύση, ιδανικό για αναζωογόνηση και για να ανοίξει την όρεξη.

Η λέξη Spritz προέρχεται από τα αυστριακά  που σημαίνει “splash” (δεν μου έρχεται στα ελληνικά) από τότε που υπήρχαν Αυστριακοί στην Ιταλία, οι οποίοι συνήθιζαν να ανακατεύουν το δυνατό κρασί της Ιταλίας με νερό με ανθρακικό.  Το “Spritzer” εξακολουθεί να σημαίνει το ίδιο και στις μέρες μας.

Και που θα βρω Aperol;

To Aperol  αρχίζει κι εξαπλώνεται στην Ευρώπη και μάλιστα έχει φτάσει μέχρι την Αμερική. Μπορείτε να το βρείτε και στην Ελλάδα. Αν δεν το βρίσκετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Campari. Σερβίρεται συνήθως σε ποτήρι κόκκινου κρασιού, μαζί με παγάκια και μία φέτα πορτοκάλι. Όνειρο!

Όμως, φάγαμε

Δεν χρειάζεται να σας πω για την κουζίνα της Τοσκάνης, υπάρχουν εκατομμύρια πληροφοριών. Θα περιοριστώ σε ένα ταπεινό δικό μου σχόλιο: έχουμε τα ίδια υλικά, αλλά τα συνδυάζουμε διαφορετικά. Ας πούμε, στα ρεβίθια βάζουν δεντρολίβανο και φασκόμηλο. Ή ας πούμε, ρεβίθια μαζί με συκώτι και μελιτζάνα στην κατσαρόλα- ακούγεται κουφό, αλλά είναι πεντανόστιμο. Επίσης κυκλοφορούν εντόσθια, κουνέλια και συστατικά που επίσης έχουμε, αλλά σπάνια χρησιμοποιούμε. Γιατί; Γιατί;

Επίσης, θέλω να μάθω ποιος ξεκίνησε τη φήμη ότι «στην Ιταλία δεν βάζουν πολύ σάλτσα στα μακαρόνια», που εγώ είχα πιστέψει. Ίσως διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά εγώ τα ζυμαρικά μου τα έφαγα τίγκα στη σάλτσα, όπως μου αρέσει και στο σπίτι. Κι έτσι έμαθα ότι δεν είμαι βλαχάκι, είμαι Ιταλιάνα.

(συνεχίζεται αύριο....)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ