Φαγώσιμα τοπία

Facebook Twitter
0

Οι φωτογραφίες είναι του Carl Warner, o οποίος ξοδεύει εβδομάδες για το στήσιμο της κάθε μίας και μετά, άπειρες φωτογραφίες μέχρι να βγει η κατάλληλη:

Εσείς πώς πλένετε τα λαχανικά; 

Το θέμα της υγιεινής στην κουζίνα είναι πολύ σημαντικό και παραδόξως, είναι κάτι που δεν συζητιέται ποτέ, λες και όλοι τα κάνουμε όλα σωστά.

Η αλήθεια είναι ότι επειδή έχουμε άφθονο καθαρό και τρεχούμενο νερό για ξόδεμα, απείρων ειδών σαπούνια και αντισηπτικά και πλυντήρια είναι σα να έχουμε το θέμα λυμένο. Ευτυχώς για μας (που κάνουμε ό,τι έκανε η μαμά μας πριν από μας) υπάρχουν επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα κάνοντας πειράματα. Ο Kilonzo-Nthenge A και οι συνεργάτες τους δημοσίευσαν μία μελέτη στην οποία κατέληξαν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλύνει κανείς λαχανικά και φρούτα, κάνοντας δοκιμές με σκέτο νερό, με διαλύματα ξιδιού κι άλλα πολλά.

Επειδή υποψιάζομαι ότι θα βαριόσαστε να το διαβάσετε μπορώ να σας αποκαλύψω το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν: το να πλένεις τα λαχανικά και τα φρούτα με σκέτο νερό δεν έχει μεγάλη διαφορά από να τα πλένεις με διαφόρων ειδών διαλύματα, αρκεί να τα τρίβεις  καλά. Ευτυχώς, είναι τόσο απλό.

Αυτό ισχύει όμως, όταν ισχύουν και οι εξής προϋποθέσεις:

  • Όλες οι επιφάνειες πρέπει να είναι καθαρές. Αρκεί και το ζεστό νερό, αρκεί να είναι σίγουρα καθαρά τα σφουγγάρια (τα οποία μαζεύουν εύκολα βακτήρια).
  • Ο ασφαλέστερος τρόπος για να μαγειρευτεί σωστά το κρέας (ειδικά τα πουλερικά) είναι το θερμόμετρο που ανιχνεύει την εσωτερική θερμοκρασία και όχι το χρώμα ή ο χρόνος ψησίματος.
  • Χρησιμοποιήστε επιφάνειες κοπής ξεχωριστές για κρέατα, ψάρια και λαχανικά ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να έχετε πλαστικές διαφορετικού χρώματος.

Αν έχετε κάποια δικιά σας πατέντα, πείτε μας στα σχόλια!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ